Hava Kargo Hakkında Herşey
Shgm

Beklenen İnsansız Hava Aracı Taslak Talimatı’nı yayınladı

shgmSivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uzun zamandır merakla beklenen İnsansız Hava Aracı Taslak Talimatı’nı yayınladı.

Türk Hava Sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerinin operasyonlarını, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikleri, İHA’ların uçuşa elverişliliklerine dair hususları ve İHA operasyonları sırasında verilecek hava trafik hizmetlerine ilişkin usul ve esasları belirlemek üzere İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Tescil, Operasyon, Seyrüsefer, Bakım Ve Uçuşa Elverişlilik Usul Ve Esaslarına İlişkin Talimat (SHT-İHA) taslağı hazırlanmıştır.

İHA ÇEŞİTLERİ

Azami kalkış ağırlıkları referans alınarak İHA’lar 4 ayrı sınıfa ayrılır:

a) İHA0: Azami kalkış ağırlığı 500 gr (dâhil) – 25 kg aralığında olan İHA’lar,

b) İHA1: Azami kalkış ağırlığı 4 kg (dâhil) – 25 kg aralığında olan İHA’lar,

c) İHA2: Azami kalkış ağırlığı 25 kg (dâhil) – 150 kg aralığında olan İHA’lar,

ç) İHA3: Azami kalkış ağırlığı 150 kg (dâhil) ve daha fazla olan İHA’lar.

İHA pilotu sorumlulukları 

(1)

İHA ve sistemlerinin pilotu uçuşun güvenli yürütülmesinden sorumludur.

(2)

a) İHA2 ve İHA3 sınıfı pilotlar lisanslarının geçerlilik süresinin sona erdiği tarih ile 12 ay öncesi arasındaki sürede; en az 12 saat uçuş ve en az 12 adet iniş, kalkış yapmış olmaları kaydıyla igili belgeler ile SHGM’ye başvuru yaptıklarında lisans süreleri uzatılır. Lisans sahibi yukarıdaki uçuş saatine veya iniş kalkış adedine lisansının süresinin sona erdiği tarih ile 12 ay öncesi arasındaki sürede ulaşamaz ise İHA ve sistemlerinin üreticisinden veya yetkili temsilcisinden 1 saat uçuş eğitimi aldıktan sonra igili belgeler ile SHGM’ye başvuru yaptıklarında lisans süreleri uzatılır

b) Lisans süreleri biten pilotlar bitiş tarihinden itibaren uçmadıkları her yıl için 1 saat İHA ve sistemlerinin üreticisinden veya yetkili temsilcisinden tekrar uçuş eğitimi almaları gerekir ve ilgili belgelerle SHGM’ye başvuru yapmaları suretiyle lisansları yenilenir. Yetki bitiş tarihinden itibaren 6 ay geçmemiş ise ilave uçuş eğitim şartı istenmez.

c) İHA2 ve İHA3 sınıfı pilotlar lisanslarının geçerlilik süresinin sona erdiği tarih itibariyle 5 yıl içerisinde lisans yenilemelerini yaptırmadıkları takdirde lisansları yenilenmez. Bu durumda ilk lisans alırken görmeleri gereken derslere ait sınavlardan başarılı olmaları ve tekrar İHA sistemlerinin üreticisinden veya yetkili temsilcisinden uçuş eğitimi alarak başarı ile tamamlamaları aranacaktır. Bu hususları yerine gertirdiğine dair ilgili belgelerle SHGM’ye başvuru yapmaları suretiyle lisansları yeniden tanzim edilir.

(3)

Bu maddeye göre yetkilendirilen pilot, operasyonların yapılacağı tarihten önceki 180 gün içinde onaylanan İHA ve sistemleri ile en az 3 kalkış ve 3 iniş gerçekleştirmemiş ise uçuş faaliyetlerini yönetemez.

 

Taslak talimat ile ilgili görüşlerinizi 10.07.2015 tarihi mesai bitimine kadar “Görüş Bildirme Formu”nu doldurmak suretiyle mevzuat(at)shgm.gov.tr adresine iletebilirsiniz…

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu