Hava Kargo Hakkında Herşey
Kargo

Artan Enerji Tüketiminde Taşımacılığın Rolü Artıyor

ExxonMobil: Artan Enerji Tüketiminde Taşımacılığın Rolü Artıyor

  • ExxonMobil tarafından her yıl yayınlanan Energy Outlook raporuna göre, küresel enerji talebinin 2014-2040 yılları arasında yüzde 25 oranında artış göstermesi bekleniyor.
  • Rapora göre öngörülen artışın neredeyse yarısı Hindistan ve Çin gibi gelişen ülkelerin ekonomik kalkınmasından kaynaklanıyor. Küresel enerji talebinin yüzde 30’unu oluşturan 10 kilit pazar arasında Türkiye de yer alıyor.
  • Küresel enerji talebindeki artışın yüzde 40’ının doğal gazla karşılanması bekleniyor.

Dünyanın önde gelen enerji şirketi ExxonMobil’in yayınladığı 2016 Energy Outlook Raporu’na göre küresel enerji talebi 2015 ila 2040 yılları arasında yüzde 25 artacak. Talep artışının neredeyse yarısının Hindistan ve Çin’in nüfus artışı ve yükselen yaşam standartlarından, yüzde 30’unun ise içlerinde Türkiye’nin de yer aldığı 10 kilit pazardan gelmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra; enerji verimliliği artışlarının, doğal gaz gibi düşük karbonlu yakıtların ve yenilenebilir enerji kaynaklarının artan kullanımının da küresel ekonominin karbon yoğunluğunu yarı yarıya azaltmaya yardımcı olması bekleniyor.
Orta Sınıfın Büyümesi Ticari Taşımacılığı Ön Plana Taşıyor

ExxonMobil, Brookings Enstitüsü’nden alınan verilere dayanarak dünyada 2014 itibariyle 2 milyarın üzerinde olan orta gelirli nüfusun 2030 yılına kadar 5 milyara yaklaşmasını ve bununla doğru orantılı olarak da araba sayısının ve ticari taşımacılığın da artmasını bekliyor.

2014-2040 arasında küresel taşımacılıkta enerji talebinin yüzde 30 artış göstermesini ön gören ExxonMobil, araba sayısındaki artışın OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) kapsamında olmayan ülkelerde daha çok görüleceğini söylüyor. 2040’a kadar 800 milyon araca ulaşacağı tahmin edilen özel araçların doğuracağı enerji talebinin 2020’de zirve yapacağı ancak 2040’a kadar yüzde 10 düşüş göstereceği öngörülüyor.

Türkiye’de büyük bir rol oynayan lojistik sektöründe; ağır ticari araçlar için enerji talebinin ise dünya genelinde 2040’a kadar yüzde 45 artacağı; bu artışın da yüzde 50’sinin 10 kilit pazarın sebebiyet vereceği tahmin ediliyor.

Araçların Yüzde 40’ı Dizel Olacak

ExxonMobil Energy Outlook Raporu’na göre petrol, taşımacılıkta enerji tüketiminin yüzde 90’dan fazlasını karşılayacak. Dizel araç kullanımındaki artışla birlikte ağır ticari araçlardaki dizel kullanımı da 2040 yılına kadar küresel olarak yüzde 45 artış gösterecek.

ExxonMobil, Energy Outlook Raporu’nda enerji tüketiminden kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının da henüz zirve yapmadığını, değerlerin 2030’a kadar artacağını belirtiyor. Artışın Çin başta olmak üzere, gelişen ülkelerden kaynaklanacağını belirten rapor, OECD ülkelerinin karbondioksit emisyonlarının 2014-2040 arası yüzde 20 azalacağını öngörüyor.

 

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu