Hava Kargo Hakkında Herşey
HavaalanıHavacılık

Amasya-Merzifon Havalimanı yeni terminal binası hizmete açıldı

68 / 100

Amasya-Merzifon Havalimanı yeni terminal binası hizmete açıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Amasya Merzifon Havalimanı yeni terminal binası ile yıllık yolcu kapasitesinin 700 bin yolcunun üzerine çıkarıldığını bildirerek, “Merzifon Havalimanı’ndan her gün İstanbul Havalimanı seferlerimiz var. 1 Ocak itibarıyla de Sabiha Gökçen Havalimanı seferlerimiz başlayacak” müjdesini verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Amasya Merzifon Havalimanı Terminali Açılış Töreni’ne katıldı; “Tarih boyunca ülkemiz, kıtaların, medeniyetlerin, kadim ulaşım koridorlarının kesişme noktası oldu. Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü konumundaki ülkemiz, Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey-güney koridorlarının da tam ortasındadır. Ülkemizin bu coğrafi üstünlüğüne sahip çıkmak için havacılık sektörünü ve faaliyetlerini var gücümüzle geliştirdik. Havacılık altyapımızı dünya standartlarının üstüne yükselttik. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde havacılık alanında adeta bir devrim gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’MİZİ DÜNYANIN EN GENİŞ UÇUŞ AĞINA SAHİP ÜLKESİ HALİNE GETİRMEYİ BAŞARDIK

Son 20 yılda, havacılık sektöründeki kayıp yılları telafi ettiklerini ve havacılıkta Türkiye’yi küresel bir merkeze de dönüştürdüklerini vurgulayan Karaismailoğlu, 2003-2021 döneminde sadece havacılık için yaptıkları 16,2 milyar dolarlık yatırımın Türkiye’ye büyük faydalar sağladığına dikkati çekti.

“Gayrisafi Milli Hasıla’ya 185 milyar dolar, üretime 402 milyar dolar katkı yaptık. Bu sürede yalnızca istihdam katkımız ise 7 milyon kişiye yaklaştı” diyen Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Bakanlığımızın 2003 yılında başlattığı Bölgesel Havacılık Politikasındaki değişimler ile sivil havacılığımız çok hızlı bir büyüme sürecine girdi. Bugün Türkiye’mizi, dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkesi hâline getirmeyi başardık. Son olarak; 25 Mart 2022 tarihinde Tokat ve 14 Mayıs 2022 tarihinde ise Rize-Artvin havalimanlarını da hizmete açarak, 2003 yılında iç hatlarda 26 olan aktif havalimanı sayımızı 57’ye yükselttik. 50 ülkede 60 olan dış hat uçuş nokta sayısına ise 282 yeni nokta ekleyerek 130 ülkede 342 noktaya ulaştık. Yine 2003 yılında; 162 olan uçak sayımız, yüzde 265 artışla 592’ye, koltuk kapasitesi yüzde 304 artışla 27 bin 599’dan 111 bin 523’e, kargo kapasitesi ise yüzde 783 artışla 303 tondan 2 bin 676 tona ulaştı. 30 milyon olan yolcu sayısı 20 yılda 210 milyona ulaştı. Devletimizin kasasından, milletimizin cebinden tek kuruş çıkmadan, 10,25 milyar euroluk yatırım ve 26 milyar euro kira geliri ile açıldığından bugüne ekonomik katkısı çarpan etkisiyle çok yüksek olan İstanbul Havalimanı’nın yanı sıra; Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Antalya Havalimanı’nda yine devletten bir kuruş çıkmadan yapılacak 765 milyon euroyu aşan yatırımı başlattık. 25 yıl işletme süresi karşılığı olarak tam 8 milyar 555 milyon euro kira alacağız. Kira bedelinin yüzde 25’i olan 2 milyar 138 milyon 750 bin avro Mart 2022 tarihinde devletimizin kasasına girdi.”

DÜNYA SİVİL HAVACILIĞINDA SINIF ATLATTIK

Son 20 yılda sivil havacılıkta hayata geçirilen tarihi adımlarla, Türkiye’ye dünya sivil havacılığında sınıf atlattıklarını belirten Karaismailoğlu, “Tarihi projeleri, başarılı finans modelleriyle hayata geçirerek, 100 yılda yapılamayacak işleri 20 yıla sığdırdık. Sektörümüzü, Türkiye Yüzyılı’na hazırladık. Türk sivil havacılığı pandemiden sonra en hızlı toparlanan ve faaliyetlerine kesintisiz ve aksaklık olmadan devam eden neredeyse tek ülkedir. İstanbul Havalimanı 2021 yılında, Avrupa yolcu trafiği sıralamasında 1’inci sırada yer aldı. Bu başarının en güzel ispatı olmuştur. Bir kez daha Avrupa’da birinciliğe yerleşen İstanbul Havalimanı, bu yıl 11 ayda ağırladığı toplam 59 milyon yolcu, 388 binin üstünde uçuşu ve hizmet kalitesiyle dünyanın en iyi havalimanları arasında da bir numaradır. Ayrıca; İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Avrupa’da 6’ncı, Antalya Havalimanı ise Avrupa’da 9’uncu sırada yer aldılar. Biz de bu başarılarımızın ve milletimizin teveccühünün sağladığı motivasyonla; havacılık alanında ve altyapısının geliştirilmesi noktasında yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

BU DEVRİN FERHAT’LARI DA BİZİZ

Amasya’nın büyüdüğünü ve geliştiğini kaydeden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, hava yolu ulaşımına talebin de gittikçe arttığını söyledi. Karaismailoğlu, “İncelemelerimiz gösterdi ki; mevcut havalimanı bu ihtiyacı karşılayamayacak durumda. Biz de hemen çalışmalara başladık. Günümüz şartlarına uygun, Amasya’ya yakışan yeni bir terminal binası inşa ettik. Yıllık yolcu kapasitesini 700 bin yolcunun üzerine çıkarttık. Check-in salonunu genişlettik ve banko sayısını 6’ya çıkardık. Amasya’nın geleceği için, Amasyalı vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek için ulaşımın her modunda dev yatırımlar yapıyoruz. ‘Vur kazmayı dağa Ferhat çoğu gitti azı kaldı’ diyerek başladığımız birçok ulaşım projesinde bizlere feyz veren ‘Ferhat’ta Amasya’nın bağrından çıkmıştır. Bu devrin Ferhat’ları da biziz. Amasya’ya yaptığımız önemli bir kara yolu yatırımımız da kuşkusuz ‘Amasya Çevre Yolu’dur. 25 Mayıs 2020’de Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde açtığımız çevre yolumuzu,11,3 kilometrelik bölünmüş yol standardında tamamladık. Çevre yolunun hizmete girmesiyle, şehir içi ulaşımı rahat bir nefes aldı, Amasyalı rahatladı. Şehirlerarası geçiş mesafesi 2 kilometre, şehir geçiş süresi de 30 dakika kısaldı” diye konuştu.

BAŞKALARI KİLOMETRELERCE LAF ÜRETİR; MİLLETE BİR FAYDALARI DOKUNMAZ

“Başkaları kilometrelerce laf üretir; millete bir faydaları dokunmaz. Bizse işimize bakar, yollar, köprüler, havalimanları inşa eder, milletimize aş, iş sunar; hayatına konfor katarız. Bizi kendileriyle karıştırmasınlar, 20 yıldır bizi hizmet yolundan çıkaramadılar, oyalayamadılar. Bundan sonra hiç yapamazlar” ifadelerini kullanan Karaismailoğlu, yüreklerinde millet aşkı olduğunu kaydetti. Gözlerinin Türkiye Yüzyılı’nda, gençlere sunacakları aydınlık gelecekte olduğuna vurgu yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Ülkemizin de Amasya’nın da Çorum’unda ulaşım ve iletişim altyapısını güçlendirmeye ve geleceğe hazırlamaya devam edeceğiz. Düşlediğimiz güzel günleri hep birlikte inşa edeceğiz. Merzifon Havalimanı’ndan her gün İstanbul Havalimanı seferlerimiz var. 1 Ocak itibarıyla da Sabiha Gökçen Havalimanı seferlerimiz başlayacak” şeklinde konuştu.

GENEL MÜDÜRÜMÜZ KESKİN: PROJENİN HAYATA GEÇMESİYLE BİRLİKTE; AMASYA’MIZIN HAVACILIK POTANSİYELİ İNŞALLAH ARZU EDİLEN SEVİYEYE ÇIKARILACAKTIR

Amasya Merzifon Havalimanı’nın yenilenen terminal binası açılış törenine katılan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürümüz Hüseyin Keskin yaptığı konuşmada; yolcu ve çevre dostu havalimanımızı kullanacak misafirlerimizin daha konforlu, daha iyi koşullarda hizmet alma imkânına kavuşacaklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kadim kültür ve medeniyet merkezi, şehzadeler şehri Amasya’mıza yakışır güzel bir eserin açılışı vesilesiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Havacılığımızın altın çağı olarak tarihe geçen son 20 yılda, ülkemiz birbirinden güzel, modern, çevre ve yolcu dostu havalimanlarıyla donatıldı. Bugün, burada havacılığımızı dünyanın zirvesine taşıyan bu güzel eserlere bir yenisini daha eklemenin mutluluk ve heyecanını yaşıyoruz.

Yenilenen terminal binasıyla yeni bir çehreye kavuşan havalimanımız, şehrin daha da gelişmesine ve ülkemizin bütünsel kalkınmasına katkıda bulunacaktır.  Terminalin yenilenme çalışmalarına destek ve himayesini esirgemeyen Bakanlığımıza şükranlarımı sunuyor; mesai arkadaşlarıma ve yüklenici firmaya teşekkür ediyorum.

Bu güzel eserin tarihe yön veren ve geleceğe emin adımlarla yürüyen Amasya’ya, Merzifon’a, ülkemize, sivil havacılığımıza hayırlı ve uğurlu olmasını yüce Allah’tan niyaz ediyor; sizleri en kalbi duygularımla,  muhabbetle, saygıyla selamlıyorum.”

AMASYA MERZİFON HAVALİMANI UÇUŞ BİLGİLERİ

UÇUŞ EKRANI İÇİN TIKLA

Amasya-Merzifon Havalimanı yeni terminal binası hizmete açıldı 26 Nisan 2024
Amasya6.jpeg

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu