Hava Kargo Hakkında Herşey
Yan Haber

3 bin dünya makina devi Endüstri 4.0 için İstanbul’da buluştu

Yeni sanayi devriminin öncü makinaları

MAKTEK Avrasya 2016’da sahne aldı

Makina ve takım tezgahları sektörünün Avrasya’daki en büyük buluşması MAKTEK Avrasya, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin’in katılımı ile TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. Ziyaretçilerin ilk gününde yoğun ilgi gösterdiği MAKTEK Avrasya 2016, 16 Ekim tarihine kadar 75 ülkeden 70 bini aşkın sektör profesyonelini ağırlayacak. Yeni sanayi devriminin öncü makinalarının ilk kez sergilendiği fuarın 1.5 milyar dolarlık iş hacmi yaratması bekleniyor. Robot gösterisi ile başlayan fuarla birlikte toplam ihracat içindeki yüzde 8’lik makina ihracatı payının yüzde 20’ye çıkarılması hedefleniyor

Son 5 yılın en çok tartışılan konuları arasında yer alan Endüstri 4.0’ın üretim alanında geleceğini şekillendirecek yeni nesil makinaları, MAKTEK Avrasya 2016’da sahne aldı. Makina ve takım tezgahları sektörünün Avrasya’daki en büyük buluşması MAKTEK, “Endüstri 4.0 ve Geleceğin Akıllı Üretim Mühendisliği” teması ile Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin’in katılımı ile açıldı.

Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruşu olan TÜYAPtarafından TİAD ve MİB işbirliği ile düzenlenen MAKTEK Avrasya; Almanya’dan Çin’e, Tayvan’dan İngiltere’ye, İspanya’dan Japonya’ya kadar dünya makina devlerini 16 Ekim’e kadar İstanbul’da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ağırlayacak.

MAKİNA SEKTÖRÜNÜN İHRACATTAKİ PAYINI YÜZDE 20’YE ÇIKARACAK

30 ülkeden 3 bin firmanın yeni ürünlerini 14 salon ve 120 bin metrekare alanda tanıttığı fuarda, ziyaretçiler 6 gün boyunca sanayi devriminin yeni makinalarını inceleyip, son teknolojiler hakkında bilgi alacak. Katılımcı ve ziyaretçiler ‘Fuar Özel Ziyaretçi Programı” kapsamında yeni pazarlara açılmak ve farklı iş imkanları oluşturmak için toplantılar yapacak. 75 ülkeden 70 bini aşkın sektör profesyonelini ağırlayacak olan MAKTEK Avrasya ile 1.5 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenirken; fuarla birlikte toplam ihracat içindeki yüzde 8’lik makina ihracatı payının yüzde 20’ye çıkarılması hedefleniyor.

Türkiye’nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasında stratejik bir öneme sahip olan “Makina” ve “Takım tezgahları” sektörünün dünyaya duyurulmasında önemli bir köprü görevi gören fuarda, ‘Dünya Ekonomik Formu’ dâhil olmak üzere son yılların en önemli konuları arasında yer alan Endüstri 4.0, fuarın ikinci gününden itibaren alanında uzman isimlerce her yönüyle masaya yatırılacak.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “İki yıllık hazırlık sürecinin ardından bugün 3. kez MAKTEK Avrasya’yı açıyoruz. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı’nın desteklediği MAKTEK Avrasya’nın tanıtım çalışmalarını Türkiye’ye 3 saatlik uçuş mesafesinde, 1.5 milyar insana ulaşacak şekilde gerçekleştirdik. 6 gün boyunca bakanlıklarımızın da değerli destekleriyle 40 ülkeden alım heyeti ve 75 ülkeden 70 bin ziyaretçiyi ağırlayacağız. Program kapsamında ülkemizin 42 şehirden, 6 bin üst düzey yönetici fuarımızı ziyaret edecek. Bu yıl sanayiyi bekleyen büyük dönüşümün ‘Endüstri 4.0 ve Geleceğin Akıllı Üretim Mühendisliği’ sloganıyla aktaracağımız fuar için Sabancı Üniversitesi’nin değerli akademik kadrosuna teşekkür ediyoruz. Fuarın 2, 3, 4 ve 5’inci günü imalatta ve satış sonrası hizmetlerde önemli avantajlar sağlayacak Endüstri 4.0 evrimi tüm yönleriyle masaya yatırılacak” dedi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Türkiye’nin Avrupa’nın önemli bir makina üreticisi olma özelliğini sürdürdüğünü belirterek şöyle konuştu;

“Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. Edilgen bir yapıda, katma değer üreten, teknoloji ağırlıklı bir ekonomik geçişin zorluklarını aşıyor. Gelişen teknolojiler yeni fırsatlar sunuyor. Sanayi 4.0 konusunu iyi kavrayıp, avantajlarımızın sürdürülebilirliğini sağlamalıyız. Makina üreten makinalar, takım tezgahları, ülkemizde sanayi gelişimine yön veren unsur olarak öne çıkıyor. Takım tezgahları sektörümüz ihracatımızda ciddi ivme gösteriyor. Önümüzdeki dönemde makina ve takım tezgahları sektörünün gelişmesine yönelik engelleri ortadan kaldırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kayıt dışılık, piyasa gözetimi, ikinci el makina ithalatının önlenmesine yönelik çalışmalarımız var. Sektörümüze zarar verecek ithalat yöntemi varsa bunun önüne geçeceğiz. Endüstri 4.0’a geçmede ara malların blokaj sorunu da gündemimizde. Yeni dönemde sadece ‘Teşvik edelim’ demeyeceğiz. O teşvikin etki analizini daha neticeli, yüksek katma değer ürettiğimiz bir modelde gerçekleştireceğiz.”

ENDÜSTRİ 4.0 REKABET ŞARTLARINI YENİDEN BELİRLEYECEK

Dünya emtia ticaretinde ikinci sırada yer alan makina sektörünün Türkiye’nin 2023 hedefleri için kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Makina İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan; Türkiye’nin orta gelir tuzağından, yüksek gelir seviyesine geçişte rekabetin şartlarını yeniden belirleyecek Endüstri 4.0‘ın hayli önemli olduğunu söyledi. Mevcut nitelikli insan kaynağı ile birlikte Türkiye’nin bu sürece iyi hazırlanması gerektiğini vurgulayan Özkayan; “Milli makina üretimi Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması hedefine ancak yüksek teknolojili ara bileşenlerinin üretimi ve yine bu bileşenlerin yerli üretim makinalarda kullanılarak katma değer yaratabiliriz” açıklamasını yaptı.

Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu ise şunları kaydetti;

“Kol gücü yerine beyin gücünün yoğun olacağı yeni meslekler ile istihdam artışı yaratacak Endüstri 4.0, insan kaynaklı üretim hatalarını sıfıra indirecek. Hatta iş sağlığı ve güvenliği açısından yeni bir dönemin kapılarını aralayacak. Verimliliği, kaliteyi, esnekliği artıracak olan yeni sanayi devrimi ile 10 yıl içinde farklı iş kolları ve iş tanımlarını konuşmaya başlayacağız. MAKTEK bu anlamda üreticilerimize, katılımcı ve ziyaretçilerimize sanayi devrimine nasıl hazırlanmaları gerektiğine ışık tutacak” dedi.

“CİDDİ BİR KÜLTÜREL DÖNÜŞÜM GEREKİYOR”

Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran makina sektörünün ciddi bir konsolidasyon geçirmek zorunda olduğuna dikkat çekerek; “Almanya’da 6, Türkiye’de 11 bin makina üreticisi var. Nitelik ve kalite her zaman önceliğimiz olmak zorunda. Bu noktada kayıt dışılığın önlenmesi, piyasa denetiminin ve gözetiminin hakkıyla yerine getirilmesi önemli. Üretim araçlarını üretmek her zaman stratejik. Teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki, makinanın 50 sene ömrü de olsa, teknolojik ömrü 3-5 sene. Rekabet edebilmek için 3-5 senede bir yeni makina almak zorundasınız. Üreten değilseniz, dışarıdan almak zorundasınız. Sanayi 1, 2 ve 3’ü biz kaçırdık. Dördüncüyü konuşurken kendimizi masaya yatırmazsak, bunu da kaçıracağız. Ciddi bir kültürel dönüşüm gerekiyor” açıklamasını yaptı.

MAKTEK Avrasya’nın yeni iş birlikleri için en iyi zemin olduğunu belirten İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, “Üreten ve büyüyen Türkiye’nin çarkları makina sektörü ile daha hızlı dönüyor. Makinaların sustuğu yerde gelişme dinamikleri susar. Dünyanın gündeminde Endüstri 4.0 bunu gösteriyor. Yeni teknolojiler ve yeni iş birliği noktasında MAKTEK gibi organizasyonlar çok önemli” açıklamasını yaptı.

İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili Hasan Büyükdede, “MAKTEK’in bu yıl belirlediği konsept Türkiye açısından çok önemli. Özellikle Almanya gibi büyük müşterimiz olan ülkelere bundan sonra nitelikli makina ihraç edeceksek, bunlar akıllı makinalar olmalı. Endüstri 4.0 ile birlikte yeni makina trendlerine alışa geldiğimiz makinalardan, daha akıllı, daha organize olmuş, komple yatırımlara doğru iyi hazırlanmalıyız. Endüstri 4.0’a geçmek demek, büyük bir nitelikli gruba atlamak demek. Artık klasik ürün dönemi geride kalıyor” diye konuştu.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu