Hava Kargo Hakkında Herşey
Genel HavacılıkUzay

“Uzayda büyük ekonomik fırsatlar var”

86 / 100

“Uzayda büyük ekonomik fırsatlar var”

MESS’in uzay araştırmaları ve uzay ekonomisiyle ilgili MESS Horizon webinar’ında bir konuşma yapan uluslararası danışmanlık şirketi Kearney’in ortaklarından Serdar Türkmen, “Ortaya çıkan ekonomik fırsatlar nedeniyle çok sayıda küçük ve orta boy ölçekli uzay sektörüne girdi” dedi.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından uzay araştırmaları ve uzay ekonomisiyle ilgili düzenlenen MESS Horizon webinar’ında uluslararası danışmanlık şirketi Kearney’in Havacılık ve Savunma Endüstrileri odaklı ortaklarından Serdar Türkmen ile Kearney Direktörü ve Spacetide Foundation Kurucusu Masayasu Ishida birer konuşma yaptılar.

uzayda

“Geçmişte kârlı değildi”

1990’larda uzay işlerinin kârlı olmadığını ve o dönemde uzay faaliyetlerinin devletler tarafından yürütüldüğüne dikkat çeken Serdar Türkmen, bunun değiştiğini, ortaya çıkan ekonomik fırsatlar nedeniyle çok sayıda küçük ve orta boy ölçekli işletmenin de bu sektöre girdiğini belirtti.

Devletlerin de uzay araştırmalarına daha çok destek vermeye başladığına dikkat çeken Türkmen, “Son yıllarda 160 mekik fırlatma şirketi kuruldu. Bu arada fırlatma maliyetleri de azalıyor. Uzaydaki artıkları temizleme gibi yeni işler ortaya çıktı. Geçmişte tek tek üretilen uydular da yakında kitlesel olarak üretilecek” diye konuştu.

“Uzayda boş alan bulmak artık zor”

Kearney Havacılık ve Savunma Endüstrileri odaklı ortaklarından Serdar Türkmen “Şu anda uzayda bir aşırı kalabalıklaşma da var. Bazı kuşaklarda yer bulmak zorlaştı” dedi.

“25’ten fazla ülke kendi uzay ajansını kurdu”

Spacetide Foundation Kurucusu ve Kearney Direktörü Masayasu Ishida da uzay alanındaki faaliyetlerde son yıllarda büyük bir artış yaşandığını kaydederek, “Son yıllarda 25’den fazla ülke kendi uzay ajansını kurdu. Bu arada SpaceX gibi uzay alanında faaliyet gösteren özel sektör şirketleri ortaya çıktı. Japonya’da Toyota, Honda gibi dev şirketler de uzay sektörüyle ilgilenmeye başladılar. Kısacası uzay yatırımları büyüyor, yatırımcılar bu alanla daha fazla ilgileniyor” yorumunu yaptı.

Uzayın değer zinciri…

Ishida uzayda değer zincirinde yer alan başlıca şirketleri uydu, fırlatıcı roket ve yer istasyonları üreticileri olarak saydı. Son dönemde yaklaşık 300 yeni girişimin uzay alanında faaliyet göstermeye başladığını belirten Ishida, “Bu şirketler uzay sektöründe bir devrim yaratıyorlar” dedi.

“Fırlatılan uydu sayısı iki katına çıktı”

Uyduda trendin GEO, yani yörünge sabit uydulardan, alçak yörünge uydularına döndüğünü kaydeden Ishida, “Son 10 yılda fırlatılan uydu sayısı iki katına çıktı. GEO uydu döneminde sınırlı sayıda şirket bununla ilgileniyordu, şimdi çok sayıda şirket çok sayıda hizmet veriyor. Örneğin Ukrayna’da gördüğümüz gibi uydularla geniş bant internet hizmeti verilebiliyor” diye konuştu.

Gelecekte pek çok sektörün uzay çalışmalarından etkileneceğini belirten Ishida, buna örnek olarak sürücüsüz araçları ve nesnelerin interneti teknolojisini verdi.

“Uzayda kamu-özel işbirliği daha da artacak”

Uzay alanında kamu-özel işbirliğinin de önümüzdeki dönemde daha önem kazanacağını vurgulayan Masayasu Ishida, “Örneğin NASA Ay’da kuracağı bir üs için farklı sektörlerden ve şirketlerden destek almak zorunda kalacak” öngörüsünde bulundu. Ishida, uluslararası ortaklık ve işbirliği olmadan uzayda başarının mümkün olmadığını da kaydetti.

uzayda

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu