Hava Kargo Hakkında Herşey
Kamu Yatırım HaberleriTeknolojiTurizmVideo Galeri

Osmangazi Köprüsünden geçen araç sayısı

1 Temmuz’da ulaşıma açılan Osmangazi Köprüsü’nden 5 günde 400 bin 523 , 8 günde 760 bin araç geçti.

GEÇMEYEN ARACIN PARASI

Otoyol AŞ’nin verilerine göre, Gebze, Orhangazi, İzmir Otoyolu Projesi’nin 4 etapta bitirilmesi hedefleniyor. Otoyol ve köprüyü yapan ve 22 yıl boyunca projeyi işletecek olan şirketlere, bu köprü ve yollardan geçecek araç sayısı ile ilgili Hazine tarafından garanti verilmiş durumda.

OTOYOLLAR İÇİN AYRI ÜCRET

Soru işaretlerinin temelinde yatan nokta ise geçiş ücretleri. 2009’da ihalesi yapıldığında KDV hariç 35 dolar olarak belirlenen köprü ücreti, bugünkü kur üzerinden 101 TL olarak açıklanmıştı. Ancak KDV ile birlikte yaklaşık 120 TL’ye denk gelen geçiş ücreti yüksek bulununca, rakam 88 TL 75 kuruşa indirildi. Köprüden 5 günlük dönemde geçen araçlar, ücret ödemiş olsaydı 38 milyon 616 bin TL’lik bir kazanç sağlanacaktı. Bu da günlük 7 milyon 723 bin 291 TL’lik bir hasılata denk geliyor. Ancak bu ücret sadece köprü geçişini kapsıyor. Hazine tarafından verilen garantide ise tüm etaplar için günlük 115 bin araçtan yıllık 41 milyon 975 bin aracın geçişi planlanıyor. İstanbul’dan İzmir’e gitmek için bu seçeneği kullanacak olan vatandaşlar, 88.75 TL’lik köprü geçiş ücretine ek olarak otoyollar için de ayrı ücret ödeyecek.

Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay konsorsiyumu ile 2035 yılına kadar işletilecek olan otoyol en büyük Yap-İşlet-Devret projeleri arasında yer alıyor. 2020 yılında bitirilmesi planlanan proje, 4 etaptan oluşuyor. Projede, 1. Kesim olan Gebze-Orhangazi için günlük 40 bin, 2. Kesim olan Orhangazi-Bursa yolu için günlük 35 bin, 3. Kesim olan Bursa-Balıkesir/Edremit ayrımı için günlük 17 bin, Balıkesir-Edremit ayrımı/İzmir bölümü içinse günlük 23 bin araç geçişi hazine tarafından garantilendi. Proje, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne (KGM) sunulan teklif bazında 377 km otoyol ve 44 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 km uzunluğunda. Proje tamamlandığında İstanbul-İzmir arası yolun 3.5 saate inmesi bekleniyor.

Başbakan Yıldırım, daha sonra gazetecilere Osmangazi Köprüsü’nden Ramazan Bayramı tatili nedeniyle geçen araç sayısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İzmit’ten karayoluyla Yalova’nın Altınova ilçesine gelen Başbakan Binali Yıldırım, Osmangazi Köprüsü turnikelerinde araçtan indi. Turnikelerde kendisini bekleyen Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Altınova Kaymakamı Nurullah Kaya, Belediye Başkanı Metin Oral ve bir grup esnaf, Başbakan Yıldırım’a teşekkürlerini bildirdi.

Başbakan Yıldırım, daha sonra gazetecilere Osmangazi Köprüsü’nden Ramazan Bayramı tatili nedeniyle geçen araç sayısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Köprünün büyük bir kolaylık sağladığına dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:

“Osmangazi Köprüsü 1 Temmuz’da açıldı. Bugün sekizinci gün. Ortalama 760 bin civarında geçiş oldu. Günlüğe vurduğumuz zaman 95 bini geçiyor. Onu otomobil eş değeriyle çarptığımız zaman 100 bin, 101 binin üzerinde, günde trafik var. Çok yoğun ilgi var. Çok büyük bir kolaylık. Dolayısıyla vatandaşlarımız buradan rahatça tatillerine gittiler. Dönüşler de bugün itibarıyla başladı. Yarın da bu yoğunluk devam edebilir. Herhalde dönüşte de bir o kadar olur. 1 milyonun üzerinde 1,5 milyona yaklaşır. Hayırlı olsun. Çok güzel bir hizmet. Yol, köprü, bunlar medeniyet. Eskiden vatandaşlarımız dışarı memleketlere gittiği zaman imrenirdi, ‘Bizde de acaba bunlar olsa ne güzel olur’ diye. Allah’a şükür şimdi artık başkaları bize imreniyorlar.”

osmangazi köprüsü_3

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu