Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

HÜRJET SİMÜLATÖRÜ TEKNOFEST’TE SERGİLENECEK

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, 24-27 Eylül 2020 tarihlerinde Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezinde gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde yerini alacak. Türkiye’nin en önemli projelerinden olan Milli Muharip Uçak’ın simülatörünü geçtiğimiz yıl ilk kez TEKNOFEST’te katılımcıların deneyimine sunan TUSAŞ, bu yıl da ilkleri gerçekleştirmeye devam edecek.

Resim

Türkiye’nin jet eğitim ve hafif taarruz faaliyetlerinde etkin görev alacak olan HÜRJET için geliştirilen HÜRJET 270 simülatörünün bir benzerini ilk kez festival kapsamında Gaziantep’te kuracak. Böylece katılımcılar gerçek zamanlı olarak HÜRJET’i deneyimleme imkanına sahip olacak.

Resim

Geçtiğimiz yıl festivalde hava platformlarının yanı sıra birçok teknolojik deneyim alanları ile katılımcıların beğenisi kazanan TUSAŞ, bu yıl da ilklere imza atmaya devam ediyor. TUSAŞ’ın öz kaynakları ile geliştirilmeye devam eden HÜRJET için geçtiğimiz günlerde tanıtımını yaptığı HÜRJET 270 mühendislik simülatörünün bir benzerini ilk kez TEKNOFEST’te gösterecek ve katılımcıların gerçek zamanlı simülatör sayesinde HÜRJET ile jet uçağı üzerinde pilotluk deneyimi yaşamasına fırsat sunacak.

Resim

Havacılık alanında öncü vasfını her platformda perçinleyen TUSAŞ, bu yıl TEKNOFEST’in Helikopter Tasarım Yarışması’nda tek sponsor olarak yerini aldı. Üniversite öğrencileri ile mezunlarından oluşan 60’dan fazla grubun yüksek irtifa ve yüksek sıcaklık koşullarında belirlenen bir görevi başarı ile icra edebilecek Yüksek Hızlı Helikopter kavramsal tasarımlarını sundu. Finale kalan 11 grup arasında ilk 3’ün belirleneceği yarışmanın geleceğin helikopter teknolojisine ışık tutması hedefleniyor.

TUSAŞ, yarışma ve simülatör deneyiminin yanı sıra festival kapsamında tasarımından üretimine yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği hava araçlarının maket modellerini Gaziantep’te teknoloji ve havacılık tutkunları ile buluşturacak. Aynı zamanda geçtiğimiz aylarda mobil uygulama marketlerinde yerini alan TUSAŞ’ın mobil uygulamasının da tanıtılacağı festivalde, TUSAŞ’ın insan kaynakları ofisinden uzmanların da öğrencilerin kariyer yolculuklarında yardımcı olacak tavsiyeler vermesi bekleniyor.

Kaza riski ortadan kalkıyor

Bir uçak üretildikten sonra pilotlarla yapılan uçuş testlerinin ardından, bazen uçakta birden fazla parçanın değiştirilmesi gerekebiliyor. Üretimden sonra değiştirilen parçalar ise hem zaman hem de maliyet açısından büyük bir kayba neden olabiliyor. Şimdi ise uçuş testlerinden daha önce hava aracının davranışları hakkında bilgi sahibi olan HÜRJET ekibi, test aşamalarına ulaşıldığında özellikle uçuş kalitesi başta olmak üzere pek çok açıdan neredeyse tamamı bitmiş ve pilotlar tarafından onaylanmış bir uçağa sahip olunacağını ifade ediyor. Pilotlar; şimdiden uçağı daha yakından tanıdıklarını belirtirken, kaza risklerinin büyük oranda ortadan kaldırılacağını ve üstün özelliklere sahip bir uçağın TUSAŞ hangarlarından çıkarılacağını vurguluyor.

Bir diğer görev: Motivasyonu artırmak

Hataların ortadan kaldırılmasına vesile olan simülatör bir büyük göreve daha sahip: Motivasyonu artırmak… Uzun yıllar boyunca devam eden hava aracı projelerinde çalışan ekiplerin uçağı bir an önce görme isteklerine de yanıt veren simülatör, üretmeye çalıştıkları uçakla uçma deneyimini yaşayan ekiplere büyük bir motivasyon kaynağı oluyor. TUSAŞ tesislerinde üretilen bu simülatör ise dünyanın en kısa sürede üretilen araçlarından biri olarak TUSAŞ’a ayrı bir gurur daha yaşatıyor.

Sanal gerçeklik odası

Simülatörün yer aldığı alanda bir de sanal gerçeklik odasını hayata geçirecek olan TUSAŞ, bu sayede uçağı 3D ve interaktif bir ortamda en ince detayına kadar ilgili ekipleriyle ve kullanıcılarıyla birlikte inceleme şansı da yakalayacak. Alanın hemen dışında ise “iron bird” yani, “demir kuş” olarak anılan ve uçağın mekanik hidrolik, uçuş kontrol, elektrik özelinde bire bir final tasarımını yansıtan test altyapısı da bulunacak. Kurulacak olan laboratuvarda hidrolik, silah testleri ve aviyonik sistemler testleri yapılacak. Bu tesisin iki sene içerisinde günden güne büyüyerek, devasa bir hâle dönüştürülmesi planlanıyor.

HÜRJET 2022’de gökyüzünde olacak

TUSAŞ Uçak Genel Müdür Yardımcılığı tarafından yürütülen simülatör sistemleri programı, 15 kişilik çekirdek bir ekibe sahip. Birçok birimin yer aldığı program, büyük bir iş birliği ile geliştirilmeye devam ediliyor. Dünyadaki tüm çalışmaları yakından inceleyen ekip, sadece dünyanın en iyi markaları tarafından kullanılan bu sistemlerle takvimine uygun, ürün kalitesi yüksek bir hava aracını, HÜRJET’i, 2022 senesinde gökyüzüne taşıyacak.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu