Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Haftalık Hava Kargo Trendleri (18. hafta)

71 / 100

WorldACD Haftalık Hava Kargo Trendleri (18. hafta)

İşçi Bayramı tatili nedeniyle hava kargo tonajlar düştü

Dünya çapında hava kargo tonajları 29 Nisan ile başlayan haftada, özellikle İşçi Bayramı tatilleri ve Japonya’nın Altın Haftası nedeniyle düşerken, Orta Doğu ve Güney Asya (MESA) menşelerinden Avrupa’ya olan talep ve fiyatlar yüksek seyretmeye devam etti ve ortalama dünya çapında fiyatlar hafifçe arttı.

WorldACD Market Data’nın en son haftalık rakam ve analizlerine göre, Paskalya ve bayram tatillerinin etkisiyle önceki iki haftada toparlanan dünya genelindeki toplam tonaj 18. haftada (29 Nisan – 5 Mayıs) %-12 oranında düştü. Tonajlar 18. haftada tüm ana dünya genelinde düşerken, en büyük düşüş hacimlerin haftalık bazda yaklaşık -%16 (WoW) azaldığı büyük Asya Pasifik kaynaklı bölgeden geldi.

Asya Pasifik’teki bu düşüşün yaklaşık üçte biri Japonya’nın 29 Nisan – 5 Mayıs tarihleri arasındaki Altın Hafta tatiline bağlanabilir; WorldACD verilerinin kapsadığı 450.000’den fazla haftalık işlem baz alındığında, Japonya kaynaklı yüklenebilir ağırlıkta haftalık bazda -%46’lık bir düşüş yaşandı. Bu arada, Anneler Günü öncesinde çiçek sevkiyatlarının etkisiyle iki hafta üst üste yaşanan yükselişin ardından, Orta ve Güney Amerika (CSA) menşeli tonajlar -%14 oranında azaldı ve bunun yarısından fazlası (%54) çiçek ticaretindeki zirve sonrası düşüşe bağlanabilir. Avrupa dışındaki tonajlar, MESA (-%5), Afrika (-%5) ve Kuzey Amerika’daki (-%4) daha küçük düşüşlerle birlikte, bir önceki yıla göre yaklaşık -%11 oranında azaldı.

Japonya’nın Altın Haftası’nın ve CSA dışı çiçek sevkiyatlarındaki düşüşün etkileri ortadan kaldırıldığında, 18. haftadaki dünya çapındaki tonaj düşüşü -%12’den -%9’a inecektir. Geçen yılın 18. haftasında da tonajlar benzer miktarda (-%10) düşmüştü.

Daha ileri analizler, 18. haftadaki WoW düşüşünün büyük bir kısmının, özellikle Avrupa, CSA, Asya’nın bazı bölgeleri (örneğin Çin, Vietnam, Malezya, Singapur, Tayland) ve Afrika’yı (örneğin Güney Afrika) etkileyen 1 Mayıs İşçi Bayramı etrafındaki resmi tatillerle bağlantılı olduğunu doğrulamaktadır. Örneğin, Avrupa’nın -%11’lik genel WoW düşüşünün çoğu (%84) 1 Mayıs’ın (İşçi Bayramı) resmi tatil olduğu ülkeler tarafından sağlanmıştır. Küresel olarak bakıldığında ise WoW düşüşünün en az üçte ikisinin İşçi Bayramı’nı kutlayan ülkelerden kaynaklandığı görülmektedir.

2Wo2W karşılaştırmaları

Tonajlarda 18. haftada yaşanan düşüşlere rağmen, karşılaştırma döneminin iki haftaya yayılması daha istikrarlı bir tabloya ve geçen yılın eşdeğer dönemine kıyasla önemli ölçüde daha güçlü bir talep ortamına işaret etmektedir. Örneğin, 17. ve 18. haftaların birleşik dünya genelindeki tonajları önceki iki haftaya kıyasla (2Wo2W karşılaştırması) hafif bir artış (+%1) gösterirken, yıllık bazda (YoY) +%12 artış göstermiştir. MESA (+%26), Asya Pasifik (+%19) ve Afrika (+%12) ücretli ağırlıkta yıllık bazda çok önemli artışlar kaydederken, Avrupa (+%7) ve Kuzey Amerika (+%4) da yıllık bazda artış gösterdi.

Fiyatlandırma tarafında, ortalama küresel fiyatlar 18. haftada hafif bir artışla (+%1) kilo başına 2,51 ABD dolarına yükseldi; bu, geçen yılın aynı haftasına göre yaklaşık +%2 daha yüksek ve Covid öncesi seviyelerin önemli ölçüde üzerinde (Mayıs 2019’a göre +%42). İki haftalık birleşik bazda ise, 17. ve 18. haftalardaki birleşik fiyat seviyeleri hem iki önceki yıla göre hem de yıllık bazda sabit kalırken, iki önceki yıla göre fiyatlarda önemli bir artış kaydeden tek bölge CSA oldu.

Yıllık bazda, MESA menşe bölgesinden gelen oranlar, konteyner taşımacılığındaki kesintilerin neden olduğu arz sorunlarıyla birlikte güçlü talep gelişmelerine bağlı olarak geçen yılın bu dönemine kıyasla oldukça yüksek (+%40) kalmaya devam ederken, Asya Pasifik menşe noktalarından gelen oranlar da yıllık bazda önemli ölçüde (+%9) artış gösterdi. Ancak Avrupa (-%21) ve Kuzey Amerika’dan (-%15) gelen ortalama fiyatlar geçen yılki seviyelerin oldukça altında.

MESA-Avrupa’daki artış devam ediyor

MESA çıkış noktaları da dahil olmak üzere tüm ana dünya bölgelerinden gelen tonajlarda 18. haftada yaşanan genel düşüşe rağmen, WorldACD tarafından bu hafta yapılan yeni analiz, MESA çıkış noktalarından Avrupa’ya giden hava kargo tonajlarının ve ücretlerinin oldukça yüksek kaldığını ortaya koyuyor. Bir bütün olarak MESA’dan Avrupa’ya tonajlar 18. haftada yıllık bazda +%40 artış gösterdi ve bir önceki haftanın tonajlarına çok yakın seyretti. Dubai-Avrupa tonajları geçen yılın 18. haftasındaki seviyesinin neredeyse üç katına çıkarak (+%183), bu önemli merkez üzerinden gerçekleşen deniz-hava trafiği sayesinde artmaya devam ediyor.

Hindistan’dan Avrupa’ya olan talep, 8 ila 14. haftalarda görülen olağanüstü yüksek seviyelerden son dört haftada biraz azalmış görünüyor. Mart ayında ve Şubat sonunda tonajlar yıllık bazda düzenli olarak +%30 ile +%60 arasında artış gösterirken, 15 ila 18. haftalarda yıllık artışlar +%4 ile +%13 arasında değişiyor ve tonajlar 8. haftadaki seviyelerine kıyasla neredeyse dörtte bir oranında azaldı.

Ancak, fiyatlandırma tarafında, Hindistan’dan Avrupa’ya ortalama fiyatlar (kilo başına 3,94$, +%164) hala son derece yüksek. Bu arada, güçlü talep ve Kızıldeniz’de gemilere yapılan saldırıların bölgedeki konteyner taşımacılığında yol açtığı aksamalar MESA bölgesinden çok güçlü hava kargo talebini canlandırmaya devam ettiğinden, Dubai ve Kolombo’dan Avrupa’ya olan fiyatlar yıllık bazda daha mütevazı ancak yine de dikkat çekici bir şekilde sırasıyla +%44 ve +%51 oranında arttı.

Haftalık Hava Kargo Trendleri (18. hafta) 20 Mayıs 2024 Haftalık Hava Kargo Trendleri (18. hafta) 20 Mayıs 2024 Haftalık Hava Kargo Trendleri (18. hafta) 20 Mayıs 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu