Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Aşırı hızla mücadelede Türk Yıldızları’ndan anlamlı çağrı

71 / 100

Aşırı hızla mücadelede Türk Yıldızları’ndan anlamlı çağrı

Türkiye’de 2015-2021 yılları arasında trafik kazaları sonucunda 44.633 kişinin hayatını kaybettiği bilinirken, aşırı hızın risklerine farkındalık yaratmak amacıyla önemli bir kampanyaya imza atıldı. Türk Yıldızları’nın da destek verdiği kamu spotu, TV ve dijital kanallarda yayımlanacak. 

Trafik kazalarında başlıca ölüm nedeninin aşırı hız olduğu bilinirken, Emniyet Genel Müdürlüğü verileri 2015-2021 yılları arasında trafik kazaları sonucunda 44 bin 633 kişinin yaşamını yitirdiğini, yaklaşık 2 milyon kişinin yaralandığını gösterdi. Aşırı hızla mücadele kapsamında karayolu güvenliğine dikkat çekmek isteyen Trafikte Haklarım Derneği, Türkiye’nin 30 yılı aşkın süre ile gökyüzündeki milli takımı olan Türk Hava Kuvvetleri’nin Akrobasi Timi “Türk Yıldızları” ekibinin katılımıyla anlamlı bir farkındalık kampanyasına ve kamu spotuna imza attı. Kampanyaya İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı da destek verdi.

—— Kamu spotunu izlemek ve indirmek için tıklayınız.  ——

“Hız limitini aşma, hayattan hızla uçma”

Kampanya kapsamında hazırlanan kamu spotunda, saatte 1.235,5 kilometre/saat hıza çıkarak ses hızını dahi aşan NF-5 2000A/B uçaklarıyla dünya çapında gösteri uçuşlarına imza atan Türk Yıldızları pilotları, karayolunda yasal hız sınırlarına uymanın önemine dikkat çekti.

“Hız limitini aşma, hayattan hızla uçma” sloganıyla hazırladıkları kampanyada Türk Yıldızları’nın desteğinin oldukça sembolik ve güçlü olduğunu belirten Trafikte Haklarım Derneği Kurucu Başkanı Yasemin Usta, “Son 6 yılda trafik kazalarında ölen insan sayısı Beşiktaş Stadyumunun kapasitesinden fazladır. Kazalar sonucu engelli kalan, sevdiğini kaybetmenin acısını yaşayan kişi sayısını ise bilmiyoruz. Binlerce  trafik mağdurundan biri de ne yazık ki benim. 2012 yılında aşırı hızla hatalı sollama yapan, ehliyetsiz bir sürücü yüzünden kuzenim Gökhan Demir ‘i (18) kaybettim.  Trafik kazalarındaki ölümlerin ve ciddi yaralanmaların 1 numaralı nedeni “aşırı ve yol yapısına uygun olmayan hız “ konusunda farkındalık oluşturmak için TV ve dijital kanallarda yayımlanacak bir kamu spotuna imza attık” dedi.

Ortalama hızı %5 düşürmek, ölümlü kazaları %30 azaltıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan verilere göre trafikte ortalama hızın %5 düşürülmesi, ölümlü kazaları %30 azaltırken; hızdaki her 1 kilometre/saatlik artışın ise yaralanmaya yol açan kazalarda %3, ölümlü kazalarda %4-5 oranında bir artışla sonuçlanıyor.

—- Trafik kazası istatistikleriyle ilgili infografik çalışmayı indirmek için tıklayınız.—-

Aşırı hızın trafikte hem kaza riskine hem de kaza sonuçlarına etki eden önemli bir faktör olduğunun altını çizen Yasemin Usta, “Sürücü ve yolcular için 90 kilometre hızla kaza yapmak, bir binanın onuncu katından düşmeye denk. Aşırı hız, yalnızca sürücünün ve diğer sürücülerin değil, kaza risklerine karşı daha savunmasız olan yayaların ve bisikletlilerin hayatını da tehlikeye atıyor. 80 kilometre/saat hızla giden bir aracın çarpması sonucu bir yayanın hayatta kalma ihtimali neredeyse yok. Sosyal medyanın da etkisiyle aşırı hız yapmak ve bunun videosunu paylaşmak ne yazık ki övünülecek bir eyleme dönüştü.” diye konuştu.

“Kurallara uymak yaşamsal zorunluluk”

Ses hızını aşabilen uçaklarla gösteri uçuşu yapan Türk Yıldızları pilotlarından Binbaşı Kürşat Kömür, “Havacılık bir yaşam tarzıdır. Havacılık; kuralların kanla yazıldığını ve hem  havada hem de karada kurallara uymanın yaşamsal zorunluk olduğunu öğretir. Uçağa bindiğinizde 10 farklı yerden koltuğa bağlanırsınız. Bunları bağlamadan uçamazsınız. Arabama bindiğim zaman arabayı çalıştırmadan emniyet kemerimi takarım. Hız limitleri, kurallar neyse ona her zaman uyarım.” ifadelerini kullandı.

Trafik kazalarını ve bu kazalardaki can kayıplarının çoğunu sadece kurallara ve yasal hız limitlerine uyarak önleyebileceğimizi söyleyen Yasemin Usta, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açan aşırı hızın risklerinin göz ardı edilmemesi, farkındalık için tüm paydaşların ortak çalışması ve kamuoyunun da bu çalışmalara destek vermesi gerekiyor. Farkındalığı artırmaya katkıda bulunmak isteyen vatandaşlarımızı #HayattanHızlaUçma etiketiyle kamu spotunu paylaşmaya, aşırı hız yapanları uyarmaya ve kampanyayı desteklemeye davet ediyoruz.”

 trafik kazalarının önde gelen ölüm nedeninin aşırı hız olduğu ve Türk Yıldızları pilotlarının desteğiyle gerçekleştirilen bir farkındalık kampanyası hakkında bilgi verilmektedir
trafik kazalarının önde gelen ölüm nedeninin aşırı hız olduğu ve Türk Yıldızları pilotlarının desteğiyle gerçekleştirilen bir farkındalık kampanyası hakkında bilgi verilmektedir

 

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu