Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkManşet

2022 yılında 39 yeni ticari havayolu kuruldu

64 / 100

2022 yılında 39 yeni ticari havayolu kuruldu

IATA, Haftanın Ekonomi Tablosu 20 Ocak 2023’te paylaştı.

Avrupa, 2022’deki yeni havayollarının kurulduğu bölge olarak dikkat çekti.

Grafik A bu rakamın, pandemi öncesi düzeylerine geri döndüğünü gösteriyor, çünkü 2020 yılında 29’a düşmüş ve 2021 yılında 58’e yükselmişti.

Havayolu endüstrisinde yüksek rekabet ve birçok zorluklar olmasına rağmen, pandemi aynı zamanda start-up havayolları için fırsatlar yarattı, özellikle ikinci el uçak piyasasının güçlü olmasından dolayı (uçak leasinginin daha uygun fiyatlarla sağlanması).

Son üç yıl içinde, havayollarının AOC’sinin (Air Operator Certificate) durdurulması ile “ölümler” ve “uyku modları” (aylık olarak 10 uçuştan az yapan havayolları) sayısı azaldı, 2022 yılında sadece 15 havayolu işletmecisinin faaliyetleri durduruldu.

2021 ve 2022 yıllarında havayolu işletmecilerinin “doğumları” ölümlerden daha fazla oldu, böylece dünya genelinde havayolları sayısı artış gösterdi. Ölümlerin toplam sayısı 2020 yılında zaten düşmeye başlamıştı (2019 yılında 59’tan 53’e), ancak bu pandemi sırasında sağlanan önemli devlet desteği olmasaydı, havayolu işletmecilerinin ölüm sayısı muhtemelen daha yüksek olacaktı.

Bölgesel olarak, Avrupa, 2022 yılında kurulan tüm havayolu işletmecilerinin yaklaşık yarısını oluşturdu, toplam 20 yeni havayolu işletmecisi kurulurken sadece 7 havayolu işletmecisi faaliyetlerini durdurdu (Grafik B’ye bakın).

Asya Pasifik bölgesi de net büyüme gösterdi, 9 havayolu işletmecisi doğdu ve sadece bir havayolu işletmecisi faaliyetlerini durdurdu, seyahat kısıtlamaları ve Covid’in etkilerine rağmen. Ilginç olarak, Kuzey Amerika, 2022 yılında ölüm sayısının doğum sayısından yüksek olması.

Yeni kurulan ve yeniden hayata aktif hayata geçen havayolları, daha az ölümle birleştiğinde, endüstrinin hem girişimciler hem de yatırımcılar için çekici olmaya devam ettiğini gösteriyor ve 2023’te beklediğimiz iyileşmenin devam etmesini destekliyor.

2022 yılında 39 yeni ticari havayolu kuruldu 30 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu