Bilal Ekşi’DEN Türk Havacılığı için Stratejik Vizyon
BİLAL EKŞİ’DEN TÜRK HAVACILIĞI İÇİN STRATEJİK VİZYON: “DAHA DA YÜKSEKLERE”
MMG | Mimar ve Mühendisler Grubu dergisinin 148. sayısında kaleme aldığı makalesinde Türk sivil havacılığının gelişimine yönelik önemli önerilerde bulunan THY ve SHGM E. Genel Müdürü Bilal Ekşi, son 23 yılda yolcu taşımacılığında elde edilen “butikten zirveye” başarısının artık üretim ve amatör havacılıkla taçlandırılması gerektiğini vurguladı.
Büyüme Asimetrisi ve Küresel Konum: IATA verilerine göre dünya genelinde hava taşımacılığı yıllık ortalama %5 lineer büyüme kaydederken, Türk sivil havacılığı %10 ile %15 bandında agresif bir büyüme sergiledi. THY, 2003 yılında 65 uçakla dünyada 35. sırada yer alırken; 2026 projeksiyonunda 530’u aşan uçak sayısı ile dünya sıralamasında 9. sıraya yükseldi.

2920 Sayılı Sivil Havacılık Kanunu’nun Güncellenmesi: 1983 şartlarına göre çıkarılan ve bazı maddeleri kadük kalan kanunun; finansal kiralama ve hava sahalarının sivil amaçlarla etkin kullanımı gibi modern gereksinimler doğrultusunda güncellenmesi bir zaruret olarak belirtiliyor.
Amatör Havacılığın Geliştirilmesi: Türkiye, ticari yolcu uçağı yoğunluğunda dünyada 2. sıradayken, amatör uçak sayısında 77. sırada yer alarak havacılık piramidinin ters durduğunu gösteriyor.
Amatör havacılığın geliştirilmesi için “lüks hobi” algısının yıkılması, bürokrasinin azaltılması, “iniş şeritleri” inşasının kolaylaştırılması ve hava sahası kullanımında özgürlük tanınması gerektiği ifade ediliyor.
Güçlü (Yetkin) SHGM ve Uzmanlaşmış Mahkemeler: IATA standartlarının uygulandığı sivil havacılıkta; SHGM’nin idari ve yetkinlik seviyesinin artırılması büyük önem taşıyor.
Ayrıca havacılık kazaları ve hukuki uyuşmazlıkların çözümü için denizcilik ihtisas mahkemelerinde olduğu gibi uzmanlaşmış adli ihtisas mahkemelerinin kurulmasının kaçınılmaz olduğu vurgulanıyor.
“Her Türk vatandaşı uçacaktır” hedefini, uçağa binmekten ileriye taşıyıp “uçurmaya” çevirdiğimiz gün, Türk havacılığının arzu edilen anlamda uçacağı belirtiliyor.
Yorumlar (0)