Hava Kargo Hakkında Herşey
Güncel HaberlerHavaalanıHavacılıkManşetYan Haber

TÜM PROJELERİ TAÇLANDIRAN PROJE

Başbakan Erdoğan, İstanbul’da temeli atılan üçüncü havalimanının 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacağını söyledi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının temel atma törenindeki konuşmasına, “İstanbul, bugün tarihi günlerinden birini yaşıyor. Bugün sadece İstanbul değil, Türkiye tarihi bir anı yaşıyor. 6 kıtanın, bütün dünyanın en büyük havalimanı, işte bugün burada yükselmeye başlıyor. Şahsen bu tarihi ana şahitlik etmenin bahtiyarlığı içindeyim.  İstanbul adına, Türkiye adına, insanlık adına büyük bir heyecanı yaşıyor, buna şahitlik ediyor olmanın iftiharı içindeyim” sözleriyle başladı.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden bugüne kadar, 91 yıl içinde nice büyük yatırımlara, nice büyük projelere şahitlik ettiğini ancak bugün temeli atılan projenin, 91 yıllık süreç içinde çok farklı bir yerde durduğunu ve büyüklüğüyle, kapasitesiyle Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olma özelliğini taşıdığını dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Bu havalimanı, 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa ediliyor. Bu büyük bölge üzerinde 1 milyon 471 bin metrekare genişliğinde kapalı alan bulunacak. Bu boyutlarıyla havalimanı dünyanın en büyüğü. 6 bağımsız pistiyle, 500 uçak kapasitesiyle, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkıyla, özellikle de yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak. Bu millete, bu yakışır. Bu ülkeye, bu yakışır. Burada sadece bir havalimanı değil, adeta büyük bir şehir inşa ediyoruz. İnşaat dönemi boyunca burada 80 bin kişi istihdam edilecek. Havalimanı hizmete girdiğinde yıllık ortalama 120 bin kişi burada istihdam edilecek. Hastanesinden oteline, ibadethanesinden kongre merkezine kadar bir şehirde olması gereken ne varsa, bu havalimanında bunların hepsi bulunacak. Her türlü konforun yanında havalimanı, kendi enerjisini üreten, çevreci, engelsiz ve yeşil bir havalimanı olarak inşa edilecek, bu şekilde hizmet verecek. Sadece büyüklüğüyle değil, yeşiliyle, sosyal yapısıyla, sosyal altyapısıyla dünyanın en modern havalimanını, Türkiye’ye, inşallah dünyaya kazandırmış olacağız.”

 

“YAP-İŞLET-DEVRET MODELİYLE İNŞA EDİLECEK”

 

Erdoğan, havalimanı tamamlandığında doğu ile batı, kuzey ile güney arasında çok önemli merkez haline geleceğini belirterek, “Bu havalimanıyla Türkiye’nin ticareti daha da canlanacak, ekonomisi daha da büyüyecek. Bu havalimanı, altını çizerek ifade ediyorum, kamu kaynaklarıyla değil, özel sektörümüzün kaynaklarıyla, yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek. Havalimanının inşası, özel sektör tarafından gerçekleştiriliyor. 25 yıl, buranın işletmesini bu firmalarımız yapacak, ayrıca devlete de bunun karşılığında kira ödeyecekler. Kamu kaynaklarını kullanmadığımız gibi, bu havalimanı sayesinde kamuya çok önemli miktarda kaynak da kazandırmış oluyoruz” diye konuştu.

 

İLK ETAP 29 EKİM 2017’DE AÇILACAK

 

Eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile bölgede helikopter ile çok dolaştıklarını, gezdiklerini, nerenin uygun olduğunu araştırdıklarını, rüzgar ölçümleriyle ilgili çalışmalar yapıldığını anlatan Erdoğan, Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Kadir Topbaş, teknokratlar, bürokratlar, projeyi üstlenen firmalar, firma çalışanlarına, işçilere teşekkür etti.

 

Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:

 

“Bu havalimanında görev yapacak pilot, hostes, teknisyen, herkese şimdiden başarılar diliyorum. Yolcuların da emniyet içinde her daim sevdikleriyle buluşmasını temenni ediyorum. Elbette bu büyük projenin temelini atarken, Türkiye’yi bugünlere taşıyan herkese, milletçe şükranlarımı ifade ediyorum. Şehitlerimizi, bu anlamlı günde bir kez daha rahmetle yad ediyorum. Rabbimden niyazım şudur: Kazasız, belasız inşallah 2017’de ilk etabının açılışında ya Rab bizleri buluştur diyorum. Hep beraber inşallah bir arada olacağız. Bu büyük proje hayırlı olsun.

 

Rahmet peygamberinin övgüyle bahsettiği bu şehirde, İstanbul’da, sevenleri birbiriyle buluşturacak, uzakları yakın edecek bu hizmetin hep hayırlar getirmesini Allah’tan niyaz ediyorum. Rabbim bu büyük hizmetin özellikle tüm İstanbul’a, tüm insanlığa, inşallah bir an önce bitirmek suretiyle hayırlar getirmesini nasip etsin. On yıllar boyunca bize ve tüm insanlığa hizmet verecek bu büyük hizmeti Rabbim emin, emniyetli kılsın. Bu proje, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’yle de bütünleşecek, aynı zamanda raylı sistemle de bütünleşecek ve şehir merkezine buradan shuttle dediğimiz sistemler de çalışacak. Bütün bunlarla inşallah bu üçüncü havalimanımız çok çok farklı olacak. Türkiye’nin bu büyük iftihar anına ulaşmasında emeği olan herkesten Rabbim razı olsun. Bu büyük hizmetin milletle ve insanlıkla buluşmasında emeği olanlardan Rabbim razı olsun. Bugünlere bizleri ulaştırdığı için, bize bu heyecanı yaşattığı için Rabbime sonsuz hamdüsenalar olsun. İstanbul’a,Türkiye’ye, dünyaya hayırlı olsun diyorum.”

 

Temel atma öncesi Başbakan Erdoğan, yüklenici firma temsilcisi Mehmet Cengiz’e, “Ne zaman yapıyoruz?” diye sordu ve Cengiz’den “2017 yanıtını aldı. Erdoğan, tören alanında bulunan vatandaşlara, “İlk etap, senede 70 milyon ila 90 milyon yolcuya hizmet verebilecek. Açılışı da, sözünü aldık ve gününü belirledik, 29 Ekim 2017. Razı mısınız? Şahit misiniz? Demek ki şu anda 2014’teyiz, artık Ekim yaklaştı zaten, yani 3,5 yıl bile yok. İnşallah yoğun bir çalışmayla 29 Ekim’de, o gün anlamlı bir gün, birinci etabın açılışını yapacağız. Hayırlı olsun” şeklinde seslendi.

 

BİNALİ YILDIRIM: YOL YAPMAYIN, HAVALİMANI YAPMAYIN DİYENLER OLDU
Eski Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım 3. havalimanı temel atma töreninde konuşma yaptı. Konuşmasında havalimanı projesinin Erdoğan’ın başarısı olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Bu ülkede ‘Yol yapmayın, havalimanı yapmayın’ diyenler oldu. Fakat 3. havalimanı Türkiye için bir milattı.” dedi.

Yıldırım, konuşmasının sonunda Hava Meydanları çalışanlarına, başta Başbakan Erdoğan’a, Ulaştırma Bakanlığı’na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve tüm çalışanlara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

 

ELVAN: “HERKESİN DİKKATİNİ ÇEKEN DEVASA BİR PROJE”

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da temel atma törenindeki konuşmasına günün anlam ve önemine işaret ederek başladı. Bugünün, tarihi bir gün olduğunu dile getiren Elvan, şunları kaydetti:

“Proje gündeme getirdiğimiz günden itibaren bazı çevrelerce eleştirildi, ‘hayal ürünü asla gerçekleştirilemez’ denildi. İhale öncesinde de teklif gelmeyeceği iddia edildi. Bütün bunlar yaşanırken, sizin desteğiniz ile proje adım adım ilerledi ve ihalesi yapıldı. Sadece Türkiye’de değil, dünyada bir rekor kırıldı. Türkiye tarihinin en büyük ihalesini 22,1 milyar avroyla gerçekleştirildi. Yatırım maliyeti ve yıllık kira bedeli toplamı 33 milyar avroyu geçiyor. Türkiye’nin 50 yıl boyunca IMF’den aldığı kredi miktarını karşılayan bir yatırım. Kısacası dünyayı hayretler içinde bırakan, herkesin dikkatini çeken devasa bir proje.”

Elvan, proje kapsamında yüklenici firmalara da tebriklerini sunarak, konuşmasını şöyle bitirdi:

“Yeni İstanbul Havalimanı’nı yaparken ulaşım altyapısını da kuruyoruz. Havalimanı, Kanal İstanbul ile bu bölgeye yapılacak yeni şehir projesiyle birlikte İstanbul’un merkezine raylı sistem ve karayolu ile bağlanacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yapılan raylı sistem direkt olarak Yeni Havalimanı’na bağlanacak. Yani Havalimanı, yeni ekosistemin tam ortasında yer alacak. İlk etabı 2018 yılında hizmete almayı planladığımız havalimanı, yıllık ortalama 120 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, şimdiden yeni havalimanımızın hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.”

 

TEMEL ATMA TÖRENİ

 

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Emrullah İşler, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Genel Müdürümüz Orhan Birdal ve yüklenici firma temsilcileri, butona basarak üçüncü havalimanının temelini attı.

 

Yeni havaalanı temel atma törenine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Törene katılan izleyicileri getiren otobüsler, kilometrelerce uzayan kuyruklar oluşturdu. Tören öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yanına gelen küçük bir kız çocuğu ve engelli Deniz Gökçe Bülbül ile bir süre sohbet etti.

 

Temel atma töreninin ardından havai fişek gösterisi yapıldı ve balonlar havaya uçuruldu.

 

ist yeni

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu