Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Lojistikte planlar değişiyor

80 / 100

Lojistikte planlar değişiyor

Türkiye ekonomisinin taşıyıcı sektörlerinden lojistikte, yüzler güldü. Pandemi süreci, lojistik sektöründe köklü değişikliklere ve yeniliklere yol açtı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle, tüm sektörler gibi lojistik sektörü de birtakım sıkıntılara maruz kaldı. Pandemi sürecinin ilk dönemlerinde yavaşlamalar olsa da medikal ve gıda sektöründe yaşanan ciddi hareketlenme lojistik sektörünü etkiledi. Süreç zamanla lojistik sektörünün önemini tekrar hatırlattı.

Bu dönemde lojistik sektörü, yaşanan ilk şokun ardından hızlı bir şekilde krizin etkilerini büyük ölçüde bertaraf etmeyi başardı. Pandemi salgını, lojistik endüstrisinin ne kadar hayati bir önem taşıdığını herkese gösterdi.

Lojistik sektörü temsilcileri, sektörde yeni fırsatlar yaratılacağını ve yatırımların hızlanacağını söylüyor. Aynı zamanda da sosyal izolasyonun getirdiği olumsuzluklar, dijital dönüşümün kolaylaştırıcı etkisinin görülmesini de sağladı.

lojistik

Türk lojistik sektörünün yeni yıla umutlu girdiğini ifade eden sektör temsilcileri, pandeminin özellikle ilk döneminde yaşanan kaos ortamında tüm sektörlerde birçok aksaklık yaşandığını ifade etti. Sınırların kapanması nedeniyle ithalat ve ihraç yükü taşıyan araçlar ise kısıtlamalarla karşı karşıya kaldı. Yine bu dönemde Türkiye, gıda ve hijyen başta olmak üzere artan taleple birlikte yeniden lojistik performansını arttırmaya başladı. İç ve dış talebin gelişmesi ve e-ticarete olan talebin artması lojistik sektörünü oldukça hareketlendirdi.

Ulaşım, lojistik, ekonomi ve ticaret başta olmak üzere birçok alanda etkisini gösteren Covid -19’un lojistik sektöründe yarattığı etkiyi ve ekonomiyi Gökbora Bursa Bölge Gümrük ve Lojistik Müdürü Ali Cansevdi ve ARC Lojistik Taşımacılık Genel Müdürü Fahrettin Arabacı ile değerlendirdik. İşte, görüşler…

“LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN ÖNEMİNİ TEKRAR HATIRLATTI”

ARC Lojistik Taşımacılık Genel Müdürü Fahrettin Arabacı, “Pandemi sürecinin ilk dönemlerinde yavaşlamalar olsa da, medikal ve gıda sektöründe yaşanan ciddi hareketlenme lojistik sektörünü etkiledi. Süreç zamanla lojistik sektörünün önemini tekrar hatırlattı. Özellikle, son 5-6 aydır sektör çok hareketli geçti. Avrupa ülkelerine karayolu taşımacılığı hizmeti veren bir firma olarak yaşanan sıkıntılar işlerin artması ile daha da arttı” dedi.

“ŞU ANDAKİ ALTYAPI YETERLİ DEĞİL”

Avrupa’ya açılan en büyük iki kapı olan Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda yaklaşık 5 gündür sıra bekleyen tırların olduğunu söyleyen Fahrettin Arabacı, bu durumun sektörde yüzde 30 kapasitenin verimsiz kullanılmasına sebep olduğunu söyledi. Bulgaristan’a geçişlerde araç sayısını ortalama 2 bin araçtan en az 2 bin 500 ve 3 bin araca çıkarılması gerektiğine değinen Arabacı, “Şu andaki altyapı yeterli değil ve kısa sürede çözümlenmesi gerekiyor. Pandemi sürecinde en büyük sorunlardan birisi ise, şoför vizeleri oldu. Geçmiş yıllarda 3-4 günde aldığımız vizeler 1 ile 1,5 ayda alınır duruma geldi. Avrupa ülkelerine çalışan nakliyeciler için bu konular önemli sıkıntılar yarattı” dedi.

ihracat, lojistik

“BU DÖNEMDE EN YOĞUN TAŞIMA KARAYOLU VE DENİZYOLU İLE OLDU”

“Ülkemizde tüm taşımalar içinde demiryolu çok küçük bir paya sahip” diyen Fahrettin Arabacı, “Ülkemiz ve diğer ülkeler arasında altyapı çalışmaları ve entegrasyon sağlanmaya çalışılıyor. Gelecekte önemli bir taşıma modu olacağı kesin. Şu anda, Uzak Doğu ülkelerinden dünyaya denizyolu ekipman yetersizliği var. Bu nedenle, ülkemizden Avrupa’ya coğrafi yakınlığı ile ilgili taşıma ve ihracatta ciddi artışlar oldu. Pandemi döneminde en yoğun taşıma karayolu ve denizyolu ile oldu. Son dönemlerde ekspres minivan ve hava kargoda da ciddi artışlar oldu. En az bir yıl daha bu durum böyle devam edecek gibi gözüküyor” dedi.

“LOJİSTİK SEKTÖRÜNE KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDEN DESTEK YOK”

2021 yılında lojistik sektörünün en az yüzde 30 büyüdüğünü ifade eden Fahrettin Arabacı, şöyle devam etti: “İhracat ve yarı mamul ithalatının artırması ile sektör ve dış ticaret şirketleri,  ortalama olarak yüzde 30 büyümüş durumda. Kendi firmamızda aynı paralelde büyüdü. Ülkemizde en büyük sıkıntılarından biri de, lojistik sektörüne kamu ve özel sektörden destek yok. Ülkemize bu kadar katkısı olan sektörün gelecekte umarım değeri anlaşılır. Hem ihracat hem de istihdam için bu kadar katkısı olan sektörün, finans ve yatırım için kamu ve bankalardan destek ihtiyacının giderilmesi çok katkı sağlayacaktır. Döviz kurunun artışı ihracatın artmasına sebep olan etkenlerden birisidir. Yakın dönemde bu kadar ihracat hiç artmamıştı. Şu anda döviz kuru tam oturmadığı ve yurtdışının da tatilde olması nedeni ile güncel ihracat durumu etkilerini gelecek dönemde göreceğiz. Ancak son 5 aydır ihracat oldukça iyiydi. Sektör bu dönemde oldukça iyi gelişti, büyüdü ve istihdam da arttı. İhracatın artarak devam etmesi için stabil bir kur politikası ile lojistik sektörü gelişimini artırarak devam ettirecektir.”

“İTHALAT VE İHRACAT YÜKSELMESİ ÖNLEMLERİ DE BERABERİNDE GETİRECEK”

Gökbora Bursa Bölge Gümrük ve Lojistik Hizmetleri Müdürü Ali Cansevdi, “Piyasadaki döviz dalgalanmaları ve yılsonu sebebiyle de ihracatta oluşan yığılma, sınır kapıları ve limanlarda bizlere yaşanan yoğunluğu göstermektedir. Avrupa tarafında Noel tatilinin başlaması ile yerli üreticinin pandeminin yarattığı açığı hızla kapatma planları olduğunu biliyoruz. Bu da ithalat ve ihracatların yeni yılda operasyonel yoğunlukta yükselerek devam edeceğini gösterecektir. Ülkemiz ithalat ve ihracat yüzdelerinin geçtiğimiz yıllara oranla hızla yükselmesi de bu yoğunluklarda problemlerin aşılabilmesi adına gerekli kesimlerin alması gereken önlemleri de beraberinde getirecektir” dedi.

ihracat,lojistik
cargo container ship

“HAVA KARGOYA EĞİLİM VAR”

Ali Cansevdi, “Günümüzde sanayicilerimiz ve iş insanlarımızın da yönlendirmesiyle hava kargoya eğilim olduğu doğrudur. Havayolu şirketlerinin de teşviklerini görebiliyoruz. Ancak, ülkemiz şartlarında rotaları çizilmiş ve yatırımlarını belli bir sisteme oturtmuş lojistik firmalarının, kısa vadede hava kargoya bu denli yönelebileceğini düşünmüyorum. Denizyolu ticaretlerinde pandemi döneminden süregelen problemler halen varlığını azalmışta olsa, sürdürüyor. Gerek fiyatlar gerekse de ekipman sıkıntısı yaşanması global anlamda yığılmalara ve gecikmelere yol açıyor. Rakamsal boyutta cazip seviyeler gören firmalar, karayoluna rağbet göstererek geçtiğimiz dönemde anlaşmalar ve yönelimler gerçekleştirdi. Bu çerçevede karayoluna gelen taleplerin artmasıyla birçok lojistik şirketinin kurulduğunu görebilirsiniz. Ancak ekonomik anlamda yere sağlam basanlar bu dönemleri en sağlıklı atlatanlar olacaklardır. Özellikle; hava, kara, deniz ve demiryolları sevkiyatları İntermodal taşımacılık alternatiflerle yöneten lojistikçilerin biraz daha rahat hareket edebileceklerini öngörüyoruz” dedi.

“İHRACATÇININ KAZANÇ SAĞLADIĞI BİR YIL OLDU”

“Firmalarımızın yıl içerisinde ilk çeyrekten pandemi etkileriyle çıkması ve üretim safhasında tedarik problemleri olması bir hayli etkili olmuştur” diyen Ali Cansevdi,”Yasakların kalkması ve lojistik tedarikte açılmalar ile tüm sektörlerin nefes aldığını ve ardından yükselen döviz, sipariş oranları, yurtdışı talepleri ile dış ticaretlerin artışını gözlemledik. 2021 yılı tedarik problemleri sebebiyle stoklama ve mesai devamı için ithalatçı firmaların ilk çeyrekte yoğunlaştığı görüldü. Ancak normalleşen döneminden itibaren dış ticaret yapan, yurtdışına çalışan ve yerli üretim yapan ihracatçının kazanç sağladığı bir yıl olmuştur. Lojistik firmaları artan rakamlar ile navlun fiyatlarını katlasalar da müşteri bazlı iş yoğunluğuna sahip olmaları sebebiyle dış ticaret firmalarının kazanç sağladığını dile getirebiliriz” dedi.

“LOJİSTİK ORANLARI ARTIŞ GÖSTERDİ”

‘Lojistik sektörü en önemli döviz kazandırıcı hizmet ihracatı sektörlerinden birisi olmasına rağmen yeteri kadar destek veriliyor mu?’ sorusuna Ali Cansevdi, şöyle yanıt verdi: “Bu sorunun cevabını kapılarda ve gümrüklerde daha şeffaf olarak görebileceğimizi düşünüyorum. Hâlihazırda şartların elverişli olduğunu ve bundan sebep lojistik oranlarının artış gösterdiğini söyleyebiliriz. Bunun getirisi olarak cari rakamların yükselişi de aşikâr. Farklı açılardan bakıldığında, elbet eksik noktalarımız mevcut. Herkesin istek ve talepleri kendi çizgileri doğrultusunda olacaktır. Yeterli desteğin yapıldığını ama daha da iyi noktalarda hizmet potansiyelimiz olduğunu düşünüyorum.”

“2022 YILINA ÜMİTLE BAKIYORUZ”

2021 yılını değerlendiren Ali Cansevdi, “Rakamların hep yukarılara seyrettiği, doğru yatırımların kazandığı ve sağlam basanların ayakta kaldığı bir yıl olduğunu görebiliyoruz. Bizler de lojistik camiası olarak üretenin yanında olmayı hedeflediğimiz gibi kendi önlemlerimiz ile 2022 yılına ümitle bakıyoruz. Elbet aşılamayacak problemler değildir, ancak ekonomik istikrarsızlığın halen piyasalarda görülmesi bir müddet özellikle ithalat ve ihracatçıları uzun vadeli işlerden ve anlaşmalardan uzak tutacaktır. Bizler de bu süreçte nabzı yüksek geçecek bir dönemin kapılarını aralamış olacağız” dedi.

Kaynak:https://www.bursadabugun.com/

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu