Hava Kargo Hakkında Herşey
Köşe Yazıları

YÜREKTEN İŞ YAPMANIN CESARETİ

hearth bus

“Yürekten yaşamak” ve “Yürekten iş yapmak” cesaret ister. Cesaretin basit anlamda ne olduğunu anlatmak için bu konuda derin çalışmaları olan Brené Brown’ın “Mükemmel Olmanın Hediyeleri” kitabındaki tanımından faydalanacağım;

Cesaret (courage) kelimesinin kökü “cor” dur; “cor” kalp kelimesinin Latince karşılığı… Cesaret esas anlamıyla “kalbindeki her şeyi anlatarak aklından geçeni söylemek” demekti. Zaman içinde değişti ve bugün cesaret daha çok kahramanlıkla eş anlamlıdır. Kahramanlık önemlidir ve kesinlikle kahramanlara ihtiyacımız var, ama kim olduğumuz, ne hissettiğimiz ve deneyimlerimiz konusunda (iyi ve kötü) dürüst ve açık konuşmanın cesaretin tanımı olduğu fikriyle bağlantımızı kaybettiğimizi düşünüyorum. Kahramanlık sıklıkla hayatımızı tehlikeye atmakla ilgilidir. sıradan cesaret savunmasızlığımızı (vulnerability) tehlikeye atmakla ilgilidir. Günümüz dünyasında oldukça sıra dışıdır.

Kalpten yaşayan insanlar daha cesaretli insanlardır. Şöyle bir çevrenize bakın. Onlara çekilir, saygı duyar onlar gibi olmak isteriz. Ancak günlük hayatın korku ve endişelerinden kalabalığa uymak daha kolay gelir. İş yaparken de öyle… Kalabalık, geçerli trendlerle yapılınca kazanılacağı sanılır, kazanabilirsiniz de ama içinize sinmez. Artık para, statü, şan şöhret ve sadece karlılık peşinde koşan iş sahibi haline gelmişsinizdir. bir süre sonra bakmışsınız ki çok iyi giden bir işiniz var ama size hiç tat vermiyor. Yeni arayışlara geçme zamanı gelmiştir. Tanıdık geldi mi?

Kalpten çalışmanın önemini bir de çok beğenerek okuduğum Amerikalı Jung Analisti Clarissa Estés‘in masalları arketipsel çözümleme ile anlattığı “Kurtlarla Koşan Kadınlar” kitabından alıntı yaparak anlatacağım.

YÜREKTEN İŞ YAPMANIN CESARETİ 26 Nisan 2024

“.. yürekten yapılan davullar da insan yüreğiyle ilgili olan ruhları çağıracaktır.Yürek özü temsil eder. Yürek insan ve hayvanların yaşamak için sahip olmaları gereken birkaç temel organdan biridir. Bir böbreğini alın, insan yaşar. ilaveten iki bacağını, mesanesini, bir akciğerini, bir kolunu ve dalağını alın; insan yaşar- belki buna yamak denmez, ama yine de hayatını devam ettirebilir. bazı beyin işlevlerini yok edin, insan yine yaşar. yüreğini çıkarın tamamen ölür.

Yürek psikolojik ve fizyolojik merkezdir. tanrıların insanlara öğrettiklerini içeren Hindu Tantra‘larında yürek, Anahata chakra‘dır, yani başka bir insana yönelik duyguları, kendine yönelik duyguları, yeryüzüne yönelik duyguları ve Tanrı’ya yönelik duyguları kuşatan sinir merkezidir. Bir çocuğun sevdiği gibi sevmemizi sağlayan yürektir; Tüm benliğimizle, çekincesizce ve alay, küçümseme ya da koruyuculuk kabuğu olmadan.

İş için de durumun böyle olduğunu düşünüyorum. Ne kadar kalbinizi koyarak hareket edebiliyorsunuz? ne kadar kendiniz olmaya izin veriyorsunuz? ne kadar absürt karşılansanız da içinizden geçen doğruyu dışarıya çıkarmaya izin veriyorsunuz?

Kalbinizi işinize akıttığınızda bu sevgiyle yapılan bir iş olacaktır. Böyle iş yaptığınızda hem kendinize istediğiniz müşterileri, karlılığı, tatmini çekeceğinize hem de katkıda bulunmanın tatminini yaşayacağınıza inanıyorum.

Nilgün YETİŞ

İş ve Başarı Koçu

Uçak Mühendisi, MBA

 

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu