Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Uçuş hayali olan gençleri ” renk körlüğü ” konusunda uyarıyoruz

Renkli görme bozukluğunu tespit ederken  “CAD” (colour assessment diagnosis) sistemi kullanılıyor

Uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinin sağlanması için pilot adaylarının renkleri, belirlenen standartlar içinde ayırt edebilmesi gerektiğini söyleyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uçuş Hekimi Op. Dr. Ayşe Özpınar, “Renkli görme bozukluğunu tespit ederken Türkiye´de yalnızca hastanemizde bulunan “CAD” (colour assessment diagnosis) sistemini kullanıyoruz” dedi.

Pilotların test ve tetkikleri yapılırken, renkli görme bozukluğunun doğru şekilde belirlenmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Özpınar, “Ülkemizde SHT-MED (Havacılık Sağlık Talimatı) kriterlerine göre Class 1 ve Class 2 sağlık sertifikası almak isteyen adayların renkli görmesinin normal ya da kabul edilebilir sınırlarda olması gerekiyor. Renkli görme bozukluğunu tespit ederken Türkiye´de yalnızca hastanemizde bulunan “CAD” (colour assessment diagnosis: renk değerlendirme tanı) sistemini kullanıyoruz” diye konuştu.

Uçuş hayali olan gençlerin bu yola girmeden önce Havacılık Tıp Merkezi bulunan hastanelerden yardım alması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Özpınar, “Mağduriyet yaşanmaması için özellikle belirli hastane bünyelerinde faaliyet gösteren havacılık tıp merkezlerince ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Sağlık Birimi tarafından havacılık ve uçucu sağlığı ile ilgilenenlerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Hastanemizde havacılık ile ilgili istenen tüm test ve tetkikler yapılmakla birlikte 100 Hue, Anomaloskop ve Türkiye’de tek olan CAD sistemi ile renk körlüğü tanısı seviyesi de belirlenerek konulmaktadır” şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği ile uyumlu hale getirilen havacılık sağlık talimatı (SHT-MED), 1 Kasım’dan itibaren tüm havacılık tıp merkezlerinde uygulanmaya başlandı. Sivil havacılık Genel Müdürlüğü verilerine değinen Hastane Havacılık Tıp Merkezi Başkanı Op. Dr. Ali Saib Engin ise şunları söyledi: “Türkiye’de 2016 yılından itibaren artan uçak sayısına paralel olarak artan ihtiyaçtan dolayı yaklaşık 5-6 bin civarında pilot, görev ve sayının daha da arttırılmasına çalışılmaktadır. Yeni sağlık talimatı çerçevesinde, yeni tetkikler ile birlikte renk körlüğü ile ilgili yeni kriterler de oluştu. Bu konuda hastanemizde, geçtiğimiz ay “Havacılıkta Renkli Görme Bozuklukları” ile ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Sağlık Bölümü koordinatörlüğünde Havacılık Tıp Çalıştay’ı gerçekleştirildi. Çalıştay’a Türkiye’deki aktif havacılık tıp merkezleri, THY, Sun Express, DHMİ uçuş hekimleri ile 60’a kişi katılım sağladı.

Havacılık muayenelerinde renkli görüş tetkik ve değerlendirmelerinde karşılaşılan problemler tartışılarak konu ile ilgili CAD ve diğer ileri renkli görme test uygulamaları hakkında güncel bilgiler paylaşıldı. Renkli görme bozukluğu tespit edilen uçucu personele yaklaşımda güncel algoritma, katılımcılar ve SHGM Sağlık Bölümü yetkililerince belirlenerek Çalıştay hedefine ulaşmış oldu.”

Havacılık Sağlık Talimatı 31 Temmuz 2017 de yürürlüğe girdi.
Talimat ile, pilot, kabin ekibi ve diğer havacılık personeline ait sağlık gerekliliklerini, bunların uygulanma usullerini, uygulayıcı kamu, özel kurum ve kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerin görev, yetki ve sorumlulukları belirlenmiştir.

Söz konusu Talimat ile Havacılık Sağlık Talimatı (SHT-3) ve Kabin Ekibi Üyeleri Sağlık Kontrollerine İlişkin Esas ve Usuller Talimatı (SHT-OPS SAĞLIK) yürürlükten kalkacaktır.

İlgililere önemle duyurulur.

 

Uçuş hayali olan gençleri " renk körlüğü " konusunda uyarıyoruz 25 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu