Close Menu
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
  • Anasayfa
  • Havaalanı
    • İstanbul Havalimanı Haberleri
  • Havacılık
  • Turizm
  • Havayolu
  • Kargo
  • İş İlanları
  • Firma Haberleri
  • Köşe Yazıları
Facebook X (Twitter) Instagram
Trending
  • İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Türkiye’nin En Değerli Markaları listesinde 8 basamak yükseldi
  • Türkiye’den St. Petersburg’a yoğun ilgi THY’ye uçak büyütüyor
  • AJet Kurban Bayramı’na 3 Yeni Hatla Giriyor
  • Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat IATA Yönetim Kurulu’na Yeniden Seçildi
  • SunExpress’ten İrlanda’da Yeni Rota: Cork
  • Türk Hava Yolları ve Thai Havayolları, Ortak İş Anlaşması İmzaladı
  • Havacılık Sektörünün Değerli İsmi Serdar Geliş’i Kaybettik
  • UPS Havayolları Güney Amerika ve Meksika uçuşlarında kapasite yeniden satışa açıldı!
Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
Demo
  • Anasayfa
  • Havaalanı
    • İstanbul Havalimanı Haberleri
  • Havacılık
  • Turizm
  • Havayolu
  • Kargo
  • İş İlanları
  • Firma Haberleri
  • Köşe Yazıları
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
Ev » Havacılık » Uçucu sağlığı çalıştayı 2016 tamamlandı
Havacılık

Uçucu sağlığı çalıştayı 2016 tamamlandı

Mehmet KaliBy Mehmet Kali24 Ekim 2016Yorum yapılmamış3 Mins Read
Uçucu sağlığı çalıştayı 2016 tamamlandı 3 Haziran 2025
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Uçucu sağlığı çalıştayı 2016 tamamlandı

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği – TALPA’nın girişimleriyle TALPA ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün müşterek düzenlediği “UÇUCU SAĞLIĞI ÇALIŞTAYI” ve “SHT-MED YENİ HAVACILIK SAĞLIK TALİMATI” bilgilendirmesi 21 EKİM 2016 tarihinde yapıldı.

Türkiye Havayolu Pilotları Derneğinin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile birlikte düzenlediği Uçucu Sağlığı Çalıştayı 21 Ekim 2016 günü Bakırköy Titanic Port Otelde gerçekleştirildi.

Bilindiği gibi havacılığın kırmızı çizgisi uçuş emniyetidir. Uçuş emniyetinin en temel bileşenlerinden biri ise uçucu sağlığıdır. Bu nedenle, dünyada en sık sağlık kontrolünden geçen meslek grubu pilotlar olup buna rağmen gerek çalışma düzeni ve  gerekse mesleğin doğası gereği sık sık sağlık sorunları ile karşılaşmaktadırlar. Uçucu personelin her türlü rahatsızlıkta hızla tedavi edilerek  görevine dönmesi;  hem işletmeler açısından ekonomik anlamda önem taşımakta hem de personelin uzun süren işlemler nedeniyle yaşadığı stres, sıkıntı ve mağduriyetlerin önlenmesi bakımından   fayda sağlamaktadır.

Bu düşüncelerle SHGM tarafından hazırlığı devam eden Yeni Sağlık Talimatında (SHT MED) bürokrasinin azaltılması, işlemlerin basitleştirilmesi ve hızlandırılması temel ilke olarak benimsenmiştir. Gerek periyodik muayenelerde saptanan sağlık sorunlarının tedavisi  ve gerekse ameliyat  sonrası uçucu personelin göreve dönüş sürelerinde gecikmeler yaşanmaktadır. Tıbbi yönden gerekli her türlü tedavinin uygulandığı personel, iyileşmesine ve göreve hazır hale gelmesine rağmen işlemlerin uzun sürmesi nedeniyle işbaşı yapmasında gecikmeler yaşanmaktadır.

Yeni Sağlık Talimatında tüm bu sorunların giderilmesi amaçlanmakta, özellikle yetkili hastanelerin verdiği raporların onay sürecinin, uçuş hekimlerinden oluşan bir kurul tarafından yerine getirilmesi planlanmaktadır. Yeni Sağlık Talimatı görüşülürken, Fransa Sivil Havacılık Otoritesinden Uçuş Ekibi Medikal Ofis Başkanı Dr. Rene Germa’nın Fransa örneği üzerinden yapacağı değerlendirmelerin de önemli olacağı düşünülmektedir.

Uçucu Sağlığı denildiğinde ilk akla gelen konulardan biri olan Fatıque/yorgunluk olgusu Çalıştay’da değerlendirilecek, ayrıca  uçucu personelin sürekli maruz kaldığı radyasyon etkisi de ele alınacaktır. Uyku Apnesi rahatsızlığı konusunda  da katılımcılar bilgilendirildi.

Germanwings kazası örneğinden hareketle, özellikle pilotların yaşayabileceği psikiyatrik sorunlar bir başka sunumun konusunu oluşturmaktadır.

Çalıştayda ayrıca, Operasyonlarda ve İş Süreçlerinde Verimlilik ile Emniyet Yönetim Sistemi (SMS) başlıkları altında sunumlar gerçekleştirildi.

Uçucu sağlığı, uçuş emniyetini ve doğal olarak yolcuları da doğrudan etkileyen ve ilgilendiren  bir unsurdur. Bu yönüyle bakıldığında, sağlık sorunlarını çözmüş, yeteri kadar dinlenmiş, psikolojik açıdan hazır bir uçucu personelin, uçuş emniyetinin sağlanması  açısından asgari insan faktörü gerekliliğini yerine getireceği öngörülmektedir.

Her biri konusunda uzman olan yetkin isimlerin yapıldığı sunumların, uçucu sağlığı konusunda gerek uçucu personelin gerekse değerli medya mensuplarımız aracılığı ile de kamuoyunun bilgilendirilmesine katkı sunduğu, çağın ve sivil havacılığın gelişimine uygun, uygulanabilir ve sürdürülebilir çözümlerin ortaya konulacağını öngördüğümüz Çalıştayın akademik düzeyde bir platform niteliği taşıyacağını düşünüyor, tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

 

talpa-logo

 

 

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
Mehmet Kali avatarı
Mehmet Kali

    Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

    Related Posts

    İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Türkiye’nin En Değerli Markaları listesinde 8 basamak yükseldi

    2 Haziran 2025

    AJet Kurban Bayramı’na 3 Yeni Hatla Giriyor

    2 Haziran 2025

    Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat IATA Yönetim Kurulu’na Yeniden Seçildi

    2 Haziran 2025

    Comments are closed.

    • Hakkımızda
    • Künye
    • İletişim

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.