Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

UÇAK SEYAHATLERİNDE KULAKLARIMIZ NEDEN TIKANIR?

Uçakta kulak tıkanmasının nedeni nedir ?

Check-in’inizi yaptırıp uçağınıza geçtiniz ve belirlenen koltuğa oturdunuz. Uçağın block saati geldi ve kapılar kapandı, uçak kalkış için pist başına doğru yavaş yavaş ilerliyor ve artık gökyüzüyle buluşma vakti. Kalkıştan bir süre sonra kulaklarınızın tıkandığını hissetiniz, Peki kulaklarınız neden tıkandı merak ediyor musunuz?

Genel olarak kulağınızın içindeki basınç miktarı ile atmosferde bulunan basınç miktarı birbirine eşittir fakat uçuş sırasında irtifa değişikliği nedeniyle dış atmosfer basıncı değişir ve kulakta uğultu ve ağrı problemine yol açar.

UÇAK SEYAHATLERİNDE KULAKLARIMIZ NEDEN TIKANIR? 25 Nisan 2024

  • Kulaktaki östaki kanalı, östaki borusu ya da östaki tüpü diye isimlendirilen yapı yardımıyla orta kulak, çevredeki atmosfer basıncında meydana gelen değişikliklere uyum sağlar. Uçağın tırmanışı sırasında, orta kulak içinde gaz genişlemesi sonucu kulak zarı dışa doğru itilir. Östaki borusu, bu durumda pasif olarak kendiliğinden açılarak burun iç bölgesine hava iletir. Böylece basınç farkı vücudun kendi mekanizması ile eşitlenmiş olur.
  • Uçak inişe geçtiği sırada fiziksel kanunlara göre orta kulak boşluğundaki basınç hızla düşmeye başlar. Bu da kulak zarımızın içe doğru çekilmesine yol açar. Orta kulağa açılan iç kulak zarları da orta kulağa doğru çekilir. Eğer orta kulaktaki basınç östaki borusu kullanılarak dengelenmezse, bu basıncın giderek düşmesi ile orta kulakta sıvı-kan birikmesi veya tüm zarlarda delinmeye kadar giden olaylar serisi gerçekleşir. Tüm bu olumsuzluklar işitme kaybı, baş dönmesi ve kulak ağrısı gibi sonuçları doğurur.

UÇAK SEYAHATLERİNDE KULAKLARIMIZ NEDEN TIKANIR? 25 Nisan 2024

Uçak yolculuğu esnasında kulak tıkanması – ağrısını engellemenin yolları nelerdir?

  •  Bu durumu önlemenin en basit yolu östaki borusunun daha çok açılıp kapanmasını sağlamak, yani daha çok yutkunmaktır. Bunun için özellikle iniş öncesi sakız çiğnenebilir. Sakız çiğnemek östaki borusunu açan kasları uyarıp daha sık yutkunma sağlayacaktır.
  •  Bebeğiniz veya çocuğunuzun bu durumlarla karşı karşıya kalmaması için, siz kulağınızda rahatsızlık hissetmeye başladığınız andan itibaren, çocuğunuza bir şeyler içirtebilir veya sakız çiğnetebilirsiniz. Böylece yutkunma ve östaki tüpünü açma hareketlerini sağlamış, dolayısıyla çocuğunuzu rahatlatmış olursunuz.

UÇAK SEYAHATLERİNDE KULAKLARIMIZ NEDEN TIKANIR? 25 Nisan 2024

  • Sakız çiğneme, şeker emme, esneme hareketi yaparak östaki borunuzu açmaya çalışmalısınız. Östaki borusunu açmaya ne kadar erken başlarsanız olayın kötüleşmesini o kadar erken önlemiş olursunuz. İniş boyunca neredeyse iki dakikada bir östaki borusunu açmaya çalışarak basınç dengelemesi yapılmalıdır.
  •  Eğer Üst solunum yolu enfeksiyonunuz var ise mümkünse uçuş yapmayınız.
  •  Uçuş öncesinde Dekonjestan adı verilen “Burun tıkanıklığını giderici” ilaçlar (hap veya sprey) işinizi görecektir. Alerjiniz varsa alerji hapınızı uçuştan önce almanız iyi olur. (Doktor tavsiyeli hareket edilmeli)
  •  Uçak inerken kulaklıklarınızı gevşetmeli veya çıkartmalısınız, ayrıca kulak tıpası kullanmamanızı tavsiye ederim.
  •  Alkol ve aşırı kafein kullanımı uçak seyahatlerinde önerilmemektedir. Uçuş sırasında bol su tüketmelisiniz.
  •  Özellikle uçağın inişi sırasında uyumayı hiç tavsiye etmiyorum. Dikkat etmekte fayda var
  •  Kulak ameliyatı olduysanız uçmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Bunların fayda vermediği durumlar için yapılabilecek bir egzersizi anlatalım. Yapacağımız egzersizde orta kulağa östaki borusuyla basınçlı hava göndereceğiz. Derin bir nefes aldıktan sonra burnumuzu elimizle kapatıyoruz. Ağzımız ve burnumuz kapalı olduğu halde bu havayı dışarı üflemeye çalışıyoruz.

Sizlere açıklamaya çalıştığım yöntemlere rağmen bu rahatsız edici durum ortadan kalkmıyorsa östaki borusunuz tıkalı demektir. Bu durumda bir Kulak-Burun-Boğaz doktoruna başvurmanız gerekir. Tıkanıklığın nedeni soğuk algınlığı, sinüzit gibi bir nedense uçuşu ertelemek ve basit tedavilerle bu problemleri ortadan kaldırmak her şeyi normale döndürecektir.

Hepinize sağlıklı ve güvenli uçuşlar dilerim

 

Sevgilerimle

Emre Sanisoğlu

Karadeniz Teknik Üniversitesi - İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Mezunu. Havacılık - Hava Taşımacılığı editörü. Kitaplarla iç içe, edebiyat, topluluk psikolojisi ve insan davranışları meraklısı. Havacılık sektörü içerisinde işini özenerek ve hevesle yapıyor. Değerleri olanlar, işine değer katar sözünü kendine ilke edinerek çalışma hayatını sürdürmekte ve hobi olarak havacılık konularında paylaşımlarda bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu