Hava Kargo Hakkında Herşey
Bilim-TeknikHavacılık

Ticari Havacılıkta Artırılmış Gerçeklik Nasıl Kullanılır?

74 / 100

Ticari Havacılıkta Artırılmış Gerçeklik Nasıl Kullanılır?

Ticari havacılık piyasası oldukça rekabetçidir ve şirketler her zaman üretkenlik seviyelerini iyileştirmenin, çalışma sürecini optimize etmenin yollarını ararlar.

Her şeyden önce, uçak yapımı, yüksek derecede konsantrasyon ve hassasiyet gerektiren karmaşık üretim süreçlerini içerir. Buradaki bir hata şirkete milyonlarca dolara mal olabilir.

Bunun yanı sıra, yer hizmetleri operasyonları, derhal ele alınmadığı takdirde önemli gelir kayıplarına yol açabilecek zorlukları da içermektedir.

Bu nedenle, havacılık sektöründe performansı artırmanın ve kayıpları en aza indirmenin olası yollarından biri, artırılmış gerçeklik akıllı gözlükleri gibi en son teknolojileri kullanmaktır.

Artırılmış gerçekliğin(AG) yardımcı olabileceği zorlukları ele alacağız, size AG’yi başarıyla kullanan şirketlerin örneklerini vereceğiz ve en büyük AG akıllı gözlük üreticilerini tanıtacağız. O halde, hemen ayrıntılara geçelim.

Ramp işlemleri


Ramp elleçleme, uçak hala yerdeyken uzman personel tarafından sağlanan bir dizi hizmettir. Bu operasyonlar, yer hizmetleri kuruluşları tarafından verilen biniş hizmetleri, catering, temizlik vb. içeren daha geniş bir faaliyet dizisinin parçasıdır.

Ramp hizmetleri, uçak bakımı (drenaj, yakıt ikmali, de-icing vb.) ve kargo elleçleme (bagaj yükleme, kargo taşımacılığı vb.) ile bağlantılı her şeyi kapsar.

Burada iş verimini etkileyen birincil kriter yapılan işlemlerin hızı ve doğruluğudur.

Ulusal Havacılık Yöneylem Araştırması Mükemmeliyet Merkezi’ne (NEXTOR) göre, ramp servisi de dahil olmak üzere, uçuş gecikmelerinden kaynaklanan yıllık kayıp (hem yolcular hem de şirketler için), ABD sektörü için 2017’de 26 milyar doları buldu.

Singapurlu SATS tarafından kullanılan AR çözümü


SATS, AG’den yararlanmaya başlayan, Asya ve Orta Doğu bölgelerinde yer hizmetleri endüstrisinde lider sağlayıcılardan biridir.

SATS, performanslarını artırmak için Vuzix M300 AG Akıllı Gözlüklerini kullanmaya başladı ve artırılmış gerçeklik teknolojisini Singapur Changi Havalimanı’ndaki 600 çalışanıyla tanıştırdı.

Bu AG gözlüklerinin yardımıyla, ramp elleçleme çalışanları, kargo konteynırlarına yerleştirilmiş özel QR kodlarını tarayabiliyor. Personel, koda bakarak bagaj yükleme talimatlarını (uçuş numarası, yerleştirme yeri vb.) gerçek zamanlı olarak görebiliyor.

SATS, ortalama bir çift koridorlu jet uçağının yükleme süresinin uçuş başına 15 dakika kısalacağını tahmin ediyor, çünkü işçiler kağıt kullanmak zorunda kalmayacak ve AG sayesinde neyin nereye gittiğini her zaman bilecekler.

Uçak montaj süreci


Havacılıkta artırılmış gerçekliğin sunulduğu bir diğer olasılık, uçak montajının verimliliğini artırabilen giyilebilir AG’dir ve Airbus bu teknolojiyi ilk deneyenlerden biri.

Başta da belirttiğimiz gibi, uçak yapım süreci karmaşıktır ve basitleştirile-bilecek bir şey varsa, bu kaçırılmaması gereken büyük bir fırsattır.

Airbus, kabin koltuklarının montaj sürecini basitleştirmek amacıyla, Vuzix AG Akıllı Gözlükler için bir AG uygulaması oluşturmak üzere, artırılmış gerçeklik geliştiricileriyle işbirliği yaptı.

Bir aydan kısa bir süre içinde bu fikir, çalışan bir AG çözümü haline geldi. Üst üste bindirilmiş bağlamsal talimatların yardımıyla, çalışan, koltuk işaretlerini altı kat daha hızlı yerleştirebiliyor (%500 iyileştirme) ve hataya yer yok.

Airbus, verimliliği daha da artırmak için bu AG teknolojisini diğer uçak montajı hatlarında da kullanmayı planlıyor.

Ticari Havacılıkta Artırılmış Gerçeklik Nasıl Kullanılır? 23 Nisan 2024

Havacılıkta artırılmış gerçekliğin jet montajı için kullanılmasının bir başka örneği, bir Amerikan küresel havacılık, savunma, güvenlik ve ileri teknoloji şirketi olan Lockheed Martin ile Kanadalı şirket Ngrain arasındaki ortaklığın sonucu gerçekleşti.

AG akıllı gözlüklerini kullanan Lockheed Martin, F-35 savaş uçaklarının montajı sırasında mühendislerine gerçek zamanlı görsel talimatlar sağladı.

Test raporları, mühendislerin artırılmış gerçeklik kullanarak normalden %30 daha hızlı ve neredeyse %100 doğrulukla çalıştığını gösterdi. Ayrıca olası onarımların sayısını da azalttılar.

Bu arada AG gözlüklerin sunduğu, mühendisler arasında uzaktan iletişim imkanı ile onarım süreci de hızlanabiliyor.

Bununla birlikte, görünürdeki verimlilik artışına rağmen, Lockheed, artırılmış gerçeklik teknolojisinin güvenlikle ilgili sorunlar nedeniyle, küresel olarak gerçek askeri tesislerde henüz uygulanamayacağını kabul ediyor.


İletişim


Bir uçak arızalandığında, sorunu mümkün olan en kısa sürede çözmek hayati önem taşır çünkü uçağın kullanılamadığı her dakika şirket para kaybeder.

Bir uçağı tamir etmek için bir grup teknisyene ve genellikle uzaktan danışmaya ihtiyacınız olur. Onarım sürecinde onay almak ve işbirliği için çok sayıda görüntü, veri ve belge alışverişi nedeniyle zaman harcanır ve süreç uzar.

Sorunu çözmek için General Electric Aviation (GEA), operasyonları için bir pilot proje, Vuzix Basics Video (VBV) başlattı.

VBV, artırılmış gerçeklikte hem ses hem de video seçeneklerini etkinleştiren ve olası gecikmeleri ortadan kaldıran, teknisyenler arasında gerçek zamanlı iletişim için eller serbest bir AG çözümüdür. GE mühendisleri, AG kullanarak tek bir tıklamayla meslektaşlarıyla bağlantı kurabiliyor ve onarım süresini kısaltabiliyor.

Onarım için daha az zaman harcanması, daha büyük bir yatırım getirisi sağlar. Vuzix COO’su Paul Boris, müşterilerinden olumlu geribildirim aldıklarını ve önümüzdeki aylarda iş ilişkilerini genişletmeyi planladıklarını söyledi.

Veri toplama ve kullanma


Pilot olmak zor bir iştir. Dikkat etmeleri gereken onlarca veri vardır, bu yüzden elleri kadar gözleri de her zaman meşguldür.

Pilotların hayatını kolaylaştırmak için HeadApp, Eco-Mind ve DigiSky ile Glass4Flight adlı bir AG uygulaması geliştirdi. Uygulama, Vuzix’in M100 AG Akıllı Gözlükleri aracılığıyla temel uçuş bilgilerini (irtifa, hız, zaman vb.) görüntüler.

Bu artırılmış gerçeklik uygulamasının kullanımı kolaydır, paneller arasında geçiş yapmak için hareketlerle kontrol edilebilir ve pilotun sürekli olarak kokpit panellerine bakmadan daha dikkatli çalışmasını mümkün kılar.

Şimdi, AG uygulaması test aşamasında son adımlarını atıyor. Bugüne kadar 15 uçak, Vuzix’e hazır bu artırılmış gerçeklik kurulumuyla donatıldı ve başarılı bir şekilde pilot uygulaması yapıldı.

Aero Glass, pilotlar için kapsamlı kokpit bilgileri sağlayan, giyilebilir artırılmış gerçeklik kulaklıklarını kullanan başka bir şirket.

Kablo YIĞINI


Elektrik kablolarını bir uçağa monte etmek, sorumluluk gerektiren ve karmaşık bir iş, tek bir hata uçağı kullananlar için olumsuz sonuçlara neden olabilir.

Havacılıkta artırılmış gerçekliğin olanakları ortaya çıkmadan önce, akıllı kablo yığınlarından sorumlu mühendisler, kabloları tanımlamak ve doğru şekilde bağlamak için PDF tabanlı kılavuzlar kullanıyorlardı. Çok fazla konsantrasyon ve zaman gerektiren zorlu bir görev.

2016 yılında Boeing, gerçek zamanlı olarak 3D kablolama şemalarını gösteren etkileşimli bir AG çözümü olarak, havacılıkta artırılmış gerçekliğin saha testlerine başlayan ilk şirket oldu.

Artırılmış gerçeklik kullanımının ilk test sonuçları, kablo demeti montaj hızında %25’lik bir artış gösterdi.

Dolayısıyla bugün Boeing tamamen, bir ön bilgi kılavuzu sağlayan ve çalışanların kabloları daha hızlı monte etmelerine, hata yapmamalarına, sesli komutları kullanmalarına, eğitim videoları izlemelerine ve uzaktan diğer uzmanlardan yardım almalarına olanak tanıyan, kurumsal Skylight platformuyla birlikte AG akıllı gözlüklerini kullanıyor.

Personel eğitimi


Artırılmış gerçeklik, askeri endüstride eğitimin verimliliğini ve güvenliğini artırdığını kanıtladı, ancak havacılık için de aynı mı?

Japan Airlines, havacılık endüstrisi çalışanları için AG eğitimi kavramını kanıtlamak için iki program geliştirdi. Programlardan biri uçuş ekibi, diğeri ise mühendisler için tasarlanmıştı; ikisinde de HoloLens kullanılıyor.

Kursiyerler maketleri veya çıktıları incelemek yerine sanal bir AG kokpitine girebilir veya sürükleyici bir motor modelini keşfedebilir ve her şeyin birçok açıdan nasıl çalıştığını görebilir.

Başlıca AG akıllı gözlük üreticileri


Artırılmış gerçeklik gözlüğü üreten çok az şirket var. Modelin görünümü ve işlevselliği genellikle uygulama endüstrisi tarafından belirleniyor.

AG ürünleri hakkında daha iyi bir fikir edinmek için bu pazarın birkaç temsilcisine bir göz atalım.

Vuzix


Bu, makalemizde bahsettiğimiz ilk şirkettir. Bugün Vuzix, geliştirici dostu ve kullanımı kolay, endüstriyel sınıf AG akıllı gözlükler sunuyor – M100 ve M300.

artırılmış gerçeklik

AG giyilebilir cihazları basitlik ve görsellik açısından çok müşteri odaklıdır. Blade modellerine bir göz atın. Bunların 8 MP kamera, 4 GB depolama alanı ve iki saatlik pil ile artırılmış gerçeklik gözlüğü olduğunu bir bakışta gerçekten anlayabilir misiniz?

Osterhout DESIGN GROUP

artırılmış gerçeklik


ODG, içinde güçlü bir işlemci ve 720p’den 1080p’ye kadar videoları oynatma özelliğine sahip, %80 şeffaf ,artırılmış gerçeklik akıllı gözlükleri sunuyor. Ayrıca bir kamera, ses tanıma özelliği ve bir çok sensör var.

Ancak, bir çiftin fiyatı normal bir alıcı için çok yüksek (2.000-3.500$).

DreamWorld

Ticari Havacılıkta Artırılmış Gerçeklik Nasıl Kullanılır? 23 Nisan 2024

DreamWorld geliştiricileri, AG cihazları – DreamGlass’ı sunuyor. Muhtemelen zaten biliyorsunuz- artırılmış gerçeklik gözlükleri pahalıdır. Ancak DreamGlass bir istisna. Bu AG akıllı gözlüklerin fiyatı 400 dolar.

Düşük bir fiyatı olduğu için, “normal” AG gözlüklerin kısıtlı bir versiyonunu alacağınız anlamına geldiğini düşünebilirsiniz. Ancak, bu setin sunabileceği çok şey var.

Akıllı telefonla çalışıyor, 2K çözünürlük, 1080p kamera, hareket kontrolü sunar.

Hangi AG gözlüğünü seçeceğiniz yalnızca ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlıdır. Bazıları daha iyi kameraya sahipken bazıları da tehlikeli ortamlara daha hazırlıklı.

Satın alma işlemine karar vermeden önce, projeniz için gerekli olan tüm artırılmış gerçeklik özelliklerini göz önünde bulundurmak daha iyidir.

SONUÇ

Havacılıkta artırılmış gerçeklik fırsatları, dünyanın en büyük havacılık şirketleri için giderek daha belirgin hale geliyor.

Boeing, Airbus ve General Electric gibi devler, AG’nin olanaklarını keşfetmeye başladı ve artırılmış gerçekliği geliştirmenin peşindeler.

Havacılıkta artırılmış gerçekliği kullanmanın temel faydalarını özetleyelim:

Ticari Havacılıkta Artırılmış Gerçeklik Nasıl Kullanılır? 23 Nisan 2024

Daha iyi ramp servisi

AG akıllı gözlüklerle, yer hizmetleri çalışanları kağıtlara veya tabletlerine bakmak zorunda olmadıkları için daha verimli çalışabilirler. Artırılmış gerçeklik tarafından sağlanan destek deneyimi, daha hızlı ramp işlemleri ve hata giderme sunar.

Daha verimli montaj süreci

Artırılmış gerçeklik gözlükleriyle donatılmış çalışanlar, talimatları gerçek zamanlı olarak alabilir. Bu, daha etkili bir eller serbest montaj süreci ve daha iyi doğruluk sağlar.

Gelişmiş iletişim

AG, teknisyenlerin ve mühendislerin anında sesli/görüntülü iletişim kanalı oluşturmasına ve sorunları çok daha hızlı çözmesine yardımcı olur.

ETKİN veri erişimi

Artırılmış gerçeklik başlığına sahip pilotlar, kokpit panellerine bakmadan temel uçuş bilgilerine kolayca erişim sağlar.

Daha hızlı kablolama

AG gözlükleri, kablo döşemeyi önemli ölçüde iyileştirmeye ve hataya yer bırakmadan hız ve doğruluğu artırmaya yardımcı olabilir.


Daha güvenli ve kapsamlı eğitim


Havacılık endüstrisi, artırılmış gerçeklik kullanarak kursiyerlerini daha ilgi çekici ve etkileşimli bir ortama sokabilir.


Sonuç olarak, çoğu durumda AG, yatırım getirisini önemli ölçüde artırabilir ve gecikmeler ve onarımlardan kaynaklanan kayıpları azaltabilir.

İçerik:jasoren.com

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu