Hava Kargo Hakkında Herşey
KargoTHY

THY Dünyanın en büyük lojistik merkezlerinden birini kurmaya hazırlanıyor

turkish cargo loadingTürk Hava Yolları Anonim Ortaklığının bir markası olarak hava kargo taşımacılık hizmeti veren Turkish Cargo , İstanbul`da 29 Ekim 2017 tarihinde açılması hedeflenen yeni havalimanında dünyanın en büyük lojistik merkezlerinden birini kurmak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Kapılarını ST Otomasyon`a açan Turkish Cargo `nun Operasyon Başkan Yardımcısı Serdar Demir yeni merkezde hava kargo ve intermodal taşımacılığın en ileri örneklerini uygulayıp en son teknolojik gelişmelere göre sektöre örnek bir tesis inşa edeceklerini söyledi. COMIS yatırım ile kargoda her bir adım izlenebilir hale gelecek

Turkish Cargo `nun Operasyon Başkan Yardımcısı Serdar Demir: 

COMIS adı verilen ve yılsonunda devreye alınması beklenen yeni yazılım sayesinde hem depo hem de bilgi teknolojileri altyapısı sıfırdan tesis edilecek, apron süreçleri dahil olmak üzere kargo işlemlerinde her bir adım izlenebilir hale gelecek.

Bugün Türk Hava Yollarının sahip olduğu 10 kargo ve 267 yolcu uçağıyla dünyada 110 ülkede 270’e yakın noktaya ulaşan Turkish Kargo, yeni kargo tesisi sayesinde 2014 yılında gerçekleştirdiği yaklaşık 670 bin ton kargo taşımasını 1,2 milyon tona kadar çıkarabilecek bir altyapıya sahip oldu. Ancak şirket tesis yatırımı kadar teknoloji yatırımlarına verdiği önemi teyit eder biçimde IT altyapısında da köklü bir değişime imza atmaya hazırlanıyor. Hâlihazırda süreçlerin barkod etiketleri ve el terminalleri üzerinden yürütüldüğünü ve yıl sonunda devreye alınacak COMIS yazılmı ile kargo işlemlerinde her bir adımın izlenebilir hale geleceğini söyleyen Serdar Demir ile yeni yatırımlarını ve otomasyon partnerinden beklentilerini konuştuk.

Okuyucularımız için THY KARGO`nun yapılanmasını ve yurtiçi- yurtdışı hizmetlerinizi anlatmanızı rica ediyoruz.

Turkish Cargo , Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığının bir markası olarak hava kargo taşımacılık hizmeti vermektedir. Yurt içinde kurye, posta ve kargo firmalarına ek olarak bireysel müşterilerimizin kargolarını Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırırken, yurt dışında IATA üyesi kargo acentesi olan müşterimizin taşıma taleplerine cevap vermekteyiz. Taşımalarımızın önemli bir kısmını yurt dışından alıp başka bir yabancı ülkedeki havalimanında teslim ettiğimiz kargolar oluşturmaktadır. Türk Hava Yollarının sahip olduğu 10 kargo ve 267 yolcu uçağıyla dünyada 110 ülkede 270’e yakın noktaya ulaşıyoruz. Kamyon taşımalarını ve interline bağlantılarını da eklediğimizde dünyada ulaşmadığımız hiçbir nokta kalmadığını söyleyebiliriz.

THY KARGO ülkemize ne gibi ilkleri kazandırdı? Müşterinin talebini en iyi ve en hızlı şekilde karşılamak, nasıl bir altyapıyı gerektiriyor?

Turkish Cargo, THY’nin kurulduğu 1933 yılından bu yana Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı ve sektör lideri olarak müşterilerine hizmet vermektedir. 2003 yılında başlayan atılım ve sürdürülen istikrarlı büyüme ile dünya çapında adımızı duyurduk ve girdiğimiz tüm pazarlarda önemli bir aktör haline geldik. Müşterilerimize en kaliteli ve en güvenli hizmeti vermek için tesis ve bilgi sistemleri altyapımızı, insan kaynaklarımızı ve filomuzu her geçen gün geliştiriyor ve güçlendiriyoruz. Buna ek olarak, coğrafi konumumuzun da etkisiyle sağladığımız geniş network ve kısa bağlantı sürelerinin de etkisiyle müşterilerimizin kargolarını en hızlı şekilde yerine ulaştırmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz.

2014 yılında ve 2015 in ilk yarısında hangi yatırımlara imza attınız? Bu dönemi yenilik, yatırım ve kapasite artışı anlamında yorumlar mısınız?

Özellikle son yıllarda gerçekleştirdiğimiz %20 ve üzerindeki büyüme oranları, hizmet kalitemizi en üst seviyede tutmak için ihtiyacımız olan altyapı yatırımlarını gerçekleştirme konusunda bizi teşvik etti. Müşteri memnuniyetini ve hizmet kalitesini her şeyin üstünde tuttuk. Bu dönemde İstanbul Atatürk Havalimanında, 29 Ekim 2017’de açılması planlanan yeni havalimanına kadar geçecek olan sürede müşterilerimize hizmet vermek üzere Yeni Kargo Tesisimizi devreye soktuk. Bu tesisle 2014 yılında gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 670 bin ton kargo taşımasını 1,2 milyon tona kadar çıkarabilecek bir altyapıya sahip olduk. Gelecek dönemde ortaya çıkacak olan ihtiyaçlara karşı bu hacmi de artırma imkânlarına sahibiz. Buna ek olarak kargo ve yolcu uçakları filomuz, büyüme planımıza paralel olarak zenginleşmeye devam etti. Kısa mesafelerde yük ve yolcu taşımacılığında çok büyük önem arz eden dar gövdeli yolcu uçaklarına ek olarak; Boeing 777 ve Airbus A330 geniş gövdeli yolcu uçakları ve A330-200F kargo uçakları, kargo taşıma kapasitemizdeki artışta lokomotif görevi gördüler. Bunlara ek olarak, IT altyapımızı kökten değiştirmeye karar verdik ve COMIS adını verdiğimiz yeni yazılımı devreye almak üzere çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu yılsonunda COMIS ile ilgili çalışmalar da tamamlanmış olacak ve hem depo hem de bilgi teknolojileri altyapımızı sıfırdan tesis etmiş olacağız.

THY KARGO`daki bir günlük operasyon süreçlerini, ürünlerin tesise gelişinden itibaren aktarabilir misiniz?

Kargolar müşterilerimiz tarafından havalimanındaki kargo kabul ofisimize getirilir. Boşaltma ve tartımın ardından gümrük ve evrak kabul işlemleri tamamlanan kargolar x-ray cihazlı güvenlik kontrolünün ardından depoya alınır. Çeşitli istifleme araçlarıyla raflara veya özelliğine uygun özel kargo odasına götürülen kargolar, uçuş hazırlığını beklemek üzere adreslerine bırakılırlar. Bu işlem, mal kabul esnasından her bir parçaya yapıştırılan etiketlerin barkod cihazları tarafından okutulmasıyla sisteme de kaydedilir. Böylelikle hangi kargonun hangi anda hangi pozisyonda olduğu takip edilir. Uçuş hazırlığı başlayan kargolar ilgili personel tarafından adreslerinden alınır ve hazırlık alanına götürülürler. Yükleme kurallarına uygun olarak uçak paleti, konteyner veya kargo arabası üzerine yerleştirilirler. ULD (Unit Load Device) etiketi hazırlanır ve yükleme bilgileri sisteme kaydedilir. Uçuş saati gelene kadar özel depolama alanlarımızda uçuşa hazır halde bekleyen palet, konteyner ve kargo arabaları ramp firması tarafından teslim tesellüm prosedürü çerçevesinde teslim alınır ve uçak altına götürülürler. Yükleme işleminin ardından sistemdeki statü bilgisi yeniden güncellenir; ilgili birimlere ve istasyonlara elektronik mesajlar gönderilir. Gelen kargolarda da tüm bu işlemler tam tersi sırayla uygulanır. Uçaktan boşaltılan kargolar ramp firması tarafından depomuza getirilir. Bozum (break down) işlemleri yapılır. Varış noktasına göre ayrılarak iç hat devamı olan kargolar iç hatlar deposuna, İstanbul varışlı kargolar Geçici Depolama Yerine, yurt dışı bağlantısı olan kargolar da hazırlık alanına, rafa veya özel kargo deposuna gönderilir.

Buradaki operasyonlar nasıl kayıt altına alınıyor geriye dönük izlenebilirlik nasıl sağlanıyor?

Mal kabul aşamasında her bir parçaya yapıştırılan etiketler barkod cihazlarıyla okutularak kargoların sistemde tanımlanması sağlanır. Her bir yer değişikliğinde kargo ve pozisyon bilgisi güncellenir. Sistemde tutulan kayıtlar sayesinde kargolar takip edilir. COMIS’in devreye girmesiyle birlikte apron süreçleri dahil olmak üzere her bir adım izlenebilir hale gelecektir.

Otomasyon teknolojilerinden,  hangi bölümlerde ve uygulamalarda yararlanıyorsunuz? Bu teknolojiler operasyonlarınıza ne gibi katma değer sağlıyor?

Yeni tesisimizin tasarım aşamasında tüm dünyadaki en ileri örnekler incelenmiş, sektördeki trendler takip edilmiş ve teknolojik yenilikler araştırılmıştır. Bu dönemde en yalın ve verimli tasarıma karar verilmiş; bazı teknolojilere yeni havalimanı projesinde yer verilmesi için çalışmalar başlatılmıştır. ASRS sistemi ve RFID projesine buna örnek gösterilebilecek iki önemli projedir. Hâlihazırda süreçlerimiz barkod etiketleri ve el terminalleri üzerinden yürütülmekte ve sistemsel takip bu şekilde yapılmaktadır. Posta depomuzdaki işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesi için kurulan mail sorter sistemi sayesinde posta süreçlerindeki otomasyon konusunda ciddi bir adım atılmıştır. Mail sorter ile posta süreçleri daha hızlı ve verimli hale gelmiş, hatalar en aza indirilmiştir.

Otomasyon partnerinizden beklentileriniz neler? Partner seçiminde hangi kriterler ön plana çıkıyor? Sizce başarılı bir proje için hangi bileşenler bir araya gelmeli? 

Güvenli, hızlı ve yüksek kaliteli hizmetin düşük fiyatla sunulmak durumunda olduğu havacılık sektöründe bir otomasyon sisteminden de güvenli, hızlı, hatasız ve düşük maliyetli olmasını bekleriz. Türkiye’nin en önemli uluslararası markası olarak, birlikte çalışacağımız partnerimizin sektörde tecrübeli olması; sunacağı ürün ve hizmetin kalitesini somut çıktılarla ortaya koyabilmesi bizim için önemlidir. Başarılı bir proje ortaya koymak için taraflar birbirlerinin ihtiyaçlarını anlayabilmeli, her zaman gelişime açık olmalı, proje sırasında ve uygulama sonrasında etkin bir iletişim sağlayabilmelidirler. Her iki taraf da kendi know how’ını iş ortağıyla paylaşmalı ve ticari bir birlikteliğin ötesinde başarı odaklı bir anlayışla projeyi sahiplenmelidirler. Büyük çaplı projelerin olmazsa olmazı olan üst yönetim desteği de çok önemlidir. Türk Hava Yolları bu konuda Türkiye’nin şüphesiz en vizyoner kurumlardan biridir.

Kısa ve orta vadede ne gibi tesis ya da teknoloji yatırımı planlarınız var?

Bu yıl tamamlayacağımız COMIS projesiyle bilgi sistemleri altyapımızda köklü bir değişikliğe gidiyoruz. Bunun yanı sıra İstanbul’da 29 Ekim 2017 tarihinde açılması hedeflenen yeni havalimanında dünyanın en büyük lojistik merkezlerinden birini kurmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Bu merkezde hava kargo ve intermodal taşımacılığın en ileri örneklerini uygulayacak, en son teknolojik gelişmelere göre sektöre örnek olarak bir tesis inşa edeceğiz.

2015 yılsonu için ne gibi hedefleriniz var?

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 670 bin ton kargo taşıdık. Önümüzdeki yıl hacmimizdeki artış filomuzdaki büyümeye paralel olarak devam edecek. Taşımalarımızın %70’e yakınını yurt dışından kabul edilip yurt dışına teslim edilen kargolar oluşturuyor. Bu oran da her geçen yıl artış gösteriyor. Dolayısıyla yalnızca Türkiye dış ticaretindeki büyümeyle yetinmiyor, yurt dışındaki pazar payımızı da her yıl artırıyoruz. Bu yıl Turkish Cargo olarak 1 milyar dolar gelir barajını da aşmış olacağız.

https://www.haberortak.com/Haber/Elektrik/30072015/Teknolojisi-ile-ornek-lojistik-merkezi-kuracak.php

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu