Close Menu
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
  • Anasayfa
  • Havaalanı
    • İstanbul Havalimanı Haberleri
  • Havacılık
  • Turizm
  • Havayolu
  • Kargo
  • İş İlanları
  • Firma Haberleri
  • Köşe Yazıları
Facebook X (Twitter) Instagram
Trending
  • Arda İcil, Flyadeal Türkiye Müdürü Oldu
  • İstanbul Sabiha Gökçen’de 144 araçlık yeni otopark bugün hizmete girdi
  • Corendon Airlines bir kez daha ihracat şampiyonları arasında
  • TK Aero: Turkish Cargo’dan Havacılık Sektörüne Hızlı Çözüm
  • İGA İstanbul Havalimanı ve Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı Kardeş Havalimanı Oldu
  • THY, 2033’te 813 uçaklık filoya ulaşmayı hedefliyor
  • Uzakrota, 2025 zirve maratonuna Kuala Lumpur’dan başladı!
  • İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ‘Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’na katıldı
Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
Demo
  • Anasayfa
  • Havaalanı
    • İstanbul Havalimanı Haberleri
  • Havacılık
  • Turizm
  • Havayolu
  • Kargo
  • İş İlanları
  • Firma Haberleri
  • Köşe Yazıları
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
Ev » Havayolu » SIA GRUBU İLK ÇEYREKTE 452 MİLYON DOLAR NET KÂR AÇIKLADI
Havayolu

SIA GRUBU İLK ÇEYREKTE 452 MİLYON DOLAR NET KÂR AÇIKLADI

Mehmet KaliBy Mehmet Kali1 Ağustos 2024Yorum yapılmamış3 Mins Read
singapore airlines
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
65 / 100
Altyapı Rank Math SEO
SEO Puanı

SIA GRUBU İLK ÇEYREKTE 452 MİLYON DOLAR NET KÂR AÇIKLADI

 

  • Kapasite artışı ve güçlü doluluk faktörleri sayesinde yolcu uçağı geliri arttı.
  • Daha düşük verim ve yakıt maliyetlerindeki artış, yıllık faaliyet kârının düşmesine sebep oluyor.
  • Hava yolu sektörü artan rekabet, tedarik zinciri kısıtlamaları, enflasyonist maliyet baskıları ve jeopolitik belirsizliklerle mücadele etmeye devam ediyor.
  • Grup, güçlü temellerinden, Hindistan’daki yatırımlar ve daha güçlü hava yolu ortaklıkları gibi stratejik girişimlerden ve sıkı maliyet disiplininden yararlanarak zorlukların üstesinden gelmek ve büyüme fırsatlarını takip etmek için iyi bir konumda olmayı sürdürüyor.

 

 

SIA GRUP FİNANSAL PERFORMANSI

 

 2024/25 Mali Yılı Birinci Çeyrek – Kâr ve Zarar

 

Singapore Airlines (SIA) Grubu’nun 2024/25 Mali Yılı’nın ilk çeyreğine ilişkin finansal performansı aşağıdaki şekilde özetlenmiştir:

 

 

Grup Finansal Sonuçları1. Çeyrek

FY2024/25

(milyon $)

  1. Çeyrek

FY2023/24

(milyon $)

Artış/ (Düşüş)

(%)

Toplam Gelir4,7184,4795.3
Toplam Harcama4,2483,725(14.0)
Net Yakıt Masrafı1,3701,053(30.1)
Yakıt Masrafı (Risk Dengeleme Öncesi)1,4191,154(23.0)
Yakıt Türevlerinde Değer Kazancı(49)(101)(51.5)
Yakıt Dışı Harcama2,8782,672(7.7)
Operasyon Kârı/(Zararı)470755(37.7)
Net Kâr452734(38.4)

 

 

Grubun geliri, 30 Haziran 2024’te sona eren üç ayda yıllık 239 milyon $ artışla 4.718 milyon $’a yükseldi. Yolcu geliri, %13,8’lik artışla desteklenerek 152 milyon $ (+%4,1) artışla

3.828 milyon $’a yükseldi. Verimlilikdeki %4,6’lık düşüşe rağmen taşınan yolcu sayısında artış yaşandı. Yolcu trafiği, kapasitedeki %12,2’lik artışa karşılık yıllık bazda %9,7 arttı ve bunun sonucunda Grup yolcu doluluk faktörü (PLF) %2,0 puanlık düşüşle %86,9’a düştü.

 

Kargo geliri bir yıl öncesine göre marjinal bir düşüş göstererek 1 milyon dolar (%-0,2) düşüşle 541 milyon dolara geriledi. Güçlü e-ticaret gelirleri ve Kızıldeniz krizi ile liman sıkışıklığı nedeniyle hava taşımacılığına yönelik artan talebin desteğiyle genel hava kargo talebi canlı kalmayı sürdürdü. Bu, kargo yük faktörünün %57,7’ye (+5,9 yüzde puanı) yükseltilmesine ve artan uçak altı kargo kapasitesi nedeniyle düşük kargo getirilerinin (-%19,1) etkisinin hafifletilmesine yardımcı oldu.

 

Grup giderleri 523 milyon dolar (+%14,0) artarak 4.248 milyon dolara yükseldi; yakıt ve yakıt dışı harcamalar sırasıyla 317 milyon dolar (+%30,1) ve 206 milyon dolar (+%7,7) arttı. Net yakıt maliyeti, artan hacimler (+147 milyon dolar), yakıt fiyatlarındaki %8,1’lik artış (+105 milyon dolar) ve daha düşük yakıt riskten korunma kazancı (+52 milyon dolar) nedeniyle 1.370 milyon dolara yükseldi. Yakıt dışı harcamalardaki %7,7’lik artış, toplam yolcu ve kargo kapasitesindeki %11,6’lık artıştan daha az oldu.

 

Sonuç olarak Grubun ilk çeyrekteki faaliyet kârı önceki yıla göre 285 milyon $ (%-37,7) düşüşle 470 milyon $’a geriledi.

 

Daha zayıf işletme performansına ek olarak, net faiz gelirinde azalma (-22 milyon dolar), uçakların, yedek parçaların ve yedek motorların elden çıkarılmasında daha düşük fazlalık (-8 milyon$) ve ilişkili şirketlerin kâr payının düşük olması (-6 milyon$), Grubun net kârının 452 milyon $’a (-282 milyon$ veya -%38,4) düşmesine katkıda bulundu. Bu düşüş, daha düşük vergi gideri (+41 milyon $) ile kısmen hafifletildi.

 

singapore airlines

SIA Grubu
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
Mehmet Kali avatarı
Mehmet Kali

    Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

    Related Posts

    Arda İcil, Flyadeal Türkiye Müdürü Oldu

    30 Haziran 2025

    Corendon Airlines bir kez daha ihracat şampiyonları arasında

    30 Haziran 2025

    THY, 2033’te 813 uçaklık filoya ulaşmayı hedefliyor

    28 Haziran 2025

    Comments are closed.

    • Hakkımızda
    • Künye
    • İletişim

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.