Hava Kargo Hakkında Herşey
Kargo

Ömer Ekinciler ile Lojistik Dünyası Mart 2022 Gündemi

82 / 100

Ömer Ekinciler, Lojistik Dünyası Mart 2022 Gündemini Değerlendirdi

Dünya’nın gündemi yoğun, dolayısıyla bizim gündem de sıkışık..

Dünyanın gündemi de, bizimki de epey yoğun. Navlun seviyeleri, liman sıkışıklıkları, Ukrayna krizinin etkileri, gemi kazaları ve Amazon’un hızlı büyümesi ana başlıklar

World Container Index : Navlunlarda her ne kadar %3,8 lik bir düşüş kaydedilse de geçen sene bu zamanlara göre kıyasladığımızda %79 luk bir artış görüyoruz. Dolayısı ile günlük navlun alış verişimizde bu ufak düşüşün etkisini hissedemiyoruz. 5 yıllık ortalama WCI 40’konteyner için 3129usd seviyelerindeyken şu anda bu rakam 9360usd seviyelerinde. Ortalamanın ne kadar üstünde bir navlun seviyesi ile devam ettiğimiz çok net. Ukrayna/Rusya krizinin de etkisi ile, bırakın düşüşü GRI haberleri ve yeni masraf kalemleri ile tanışma durumlarımız Nisan ayında da devam edecek gibi duruyor.      

Ukrayna Krizi : Daha önce de Odessa limanının sekteye uğramasının konteyner stoklarına ve karşılıklı ticaretimize ciddi hasar verebileceğinden bahsetmiştim. Rusya için de Hapag, Maersk, MSC, CMA ve ONE gibi önemli oyuncular booking alımını çift yönlü olarak durdurdular. Bu booking durdurma kararları öncesinde yolda olan yükler de Rotterdam, Antwerp ve Hamburg gibi limanlarda tutulmaya başlandı.

Bu resim için metin sağlanmadı

Tren Taşımacılığının Durumu : Çin’den Avrupa’ya Tren yolu ile, üst rota kullanılarak her yıl neredeyse 1 milyon TEU konteyner taşıması yapılıyor. Bu sürecin de ne olacağı belirsiz. Bu kadar ciddi bir konteyner sirkülasyonun alternatifi en fazla ülkemizden geçen orta koridor tren hattı olabilir ancak o da transit süreyi çok uzatacağı ve kapasite kaldırmayacağı için ne kadar bir çözüm olur kestiremiyorum. (Rusya üst koridor kullanıldığında max 16 günde Çin’den Avrupaya ulaşıyor konteynerler, bizim Türkiye koridoru kullanılırsa sadece Türkiye’ye gelmesi 19-20 gün, + avrupaya ulaşması vs epey süre uzuyor) Dolayısı ile konteyner tedariği ile ilgili sıkıntıya etkisi fazla olacak gibi duruyor.

Gemi Kapasiteleri & Limanlar : Her ne kadar Hatlar kapasite arttırımına gidiyor olsa da, bunun sürece etkisi süper pozitif değil maalesef. Çünkü limanlardaki durum pek de iç açıcı değil. Başta ABD limanları ve İngiltere olmak üzere, limanlarda ciddi bir sıkışıklık mevcut. Kapasitesi artan hatların limanlara olan baskısı bu backlog’un toparlanmasına pek de katkı sağlamıyor. Sadece gemi değil, konteyner filosunda da binlerce yeni konteyner eklendi ve eklenmeye devam ediyor. Buradaki soru şu; Limanlardaki sıkışıklıklar, depoların yetersizliği, iç nakliye tedariği, sürücü azlığı ile ilgili sıkıntılar çözülmeden kapasite arttırılması sorunu çözmek yerine sıkıntıyı daha da körükler mi? Analistler, Asya’dan Amerika WestCoast’a yapılmakta olan ticaretin %20, Asya’dan Kuzey Avrupa’ya ise %19 artacağı yönünde hemfikir.

Schedule Reliability : Performans düşük seviyelerde devam ediyor,yukarıda bahsettiğim malum sebeplerden ötürü. Transit süre performansı %30 seviyelerinde. En iyi performe eden, %46,9 seviyeleri ile preformansını arttıran Maersk oldu, en düşük performe eden ise 15% seviyesi ile yine Evergreen oldu

Bu resim için metin sağlanmadı

Lojistik dünyası, Lojistik dünyası

Armatör Haberleri : Hapag-Lloyd, 2021’den itibaren artan kârını, Afrika’ya yönelik genişleme ve konsolidasyon stratejisini sürdürmek için kullanmaya başladı. Hapag 132 yıllık Deutsche Afrika-Linien’in (DAL) konteyner işini satın almak için anlaşma imzaladığını duyurdu. ZİM de karlılık açıkladı ve tahmin edeceğimiz gibi diğer büyük oyuncularda olduğu gibi rekor seviyelerde oldu. Evergreen’in 11.850 TEU’luk gemisi Ever Forward, 13 Mart’ta meydana gelen bir kazanın ardından ABD’deki Chesapeake Körfezi’nde karaya oturdu.

Bu resim için metin sağlanmadı

Amazon : Amerika’dan üst düzey görevde bir misafirim vardı bu hafta. Limanlara 100km2 lik mesafedeki tüm depoları Amazon satın almış ve bırakın kiralık, satın almalık depo bile bulmak mümkün değil der. Amazon tek yönlü ticarette ciddi bir hızla büyümeye devam ediyor. Uçak filosu anlamında da yatırımlara devam ediyor Amazon. Amazon Air, filosunu 73 uçaktan 88’e yükseltti, (54 adedi B767 kargo uçağı olmak üzere, B737’ler ile birlikte filosunu büyütüyor)

Uluslararası Ticaret gündemi hem yoğun, hem de yönetmesi bir o kadar zor bir hal aldığı bu günlerde, herkese kolaylıklar ve bol kazançlar diliyorum

Lojistik dünyası

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu