ODTÜ TEKNOKENT, En İyi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Seçildi
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2011 yılından bu yana gerçekleştirilen “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi” sıralamasında birinci olan ODTÜ TEKNOKENT, üst üste 5. kez “En İyi Teknololi Geliştirme Bölgesi” unvanına bir kez daha sahip oldu.
Türkiye’nin teknoloji geliştirme üssü haline gelen ODTÜ TEKNOKENT, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı’nın performans endeksine göre 2015 yılında en çok teknoloji geliştiren “Teknoloji Geliştirme Bölgesi” seçildi.
2011 yılından bu yana açıklanan performans endeksi sonuçlarında birinciliği bırakmayan ODTÜ TEKNOKENT, 2015 yılı verilerine göre de birinci olarak üst üste beşinci kez listenin en başında yer aldı.
Mustafa İ. Kızıltaş: “Teknoloji tabanlı projeler geliştirmeye devam edeceğiz”
Birincilik plaketini Bilim Sanayi Teknoloj Bakanı Faruk Özlü’den alan ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zeyrek, Türkiye’nin ilk teknoloji geliştirme bölgesi olduklarını anımsatarak, “ODTÜ olarak bu ödülü 5. kez kazanmak bizim için çok değerli ama asıl önemli olan, sürekli gelişen teknoparkımızla ülkemize değer katıyor olmak” dedi.
Performans endeksi sonuçları hakkında konuşan ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Mustafa İ.Kızıltaş ise; “Bu birinciliğe beşinci defa ulaştığımız için çok mutluyuz. Teknokentler ülkemize değer katmaya başladı. ODTÜ TEKNOKENT’ten yapılan teknoloji ihracatı 1 milyar doları geçti. Bir firmamız aldığı son yatırımla 1 milyar dolarlık değerlemeyi geçti; yani ODTÜ’den bir Unicorn(milyar dolarlık girişim) çıkmış oldu. Şimdiki amacımız beş yıl içerisinde daha fazla global şirket çıkarmak, en az bir tane daha milyar dolarlık şirketin çıkmasını sağlamak ve ODTÜ TEKNOKENT’ten yapılan ihracatı 5 kat artırmak. Global şirketler oluşturmak, dünya çapında başarılı olmak istiyorsak AR-GE’ye daha fazla odaklanmalı ve inovasyon temelli düşünmeliyiz” dedi.
Endeks değerlendirmesi dokuz boyuttan oluşuyor.
2011 yılından bu yana açıklanan performans endeksi; “girdiler”, “çıktılar” ve “faaliyet” olmak üzere üç kategoriden oluşuyor. Bu üç kategorinin altında bulunan dokuz boyuta göre oluşturulan endeksin sonunda, teknoparkların genel puanları belli oluyor ve sıralama oluşturuluyor.