NASA, Doğu Akdeniz bölgesinde 1998’den beri süren kuraklığın, son 900 yılın en kötü kuraklığı olduğunu bildirdi.
Çalışmayı, New York’daki NASA Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden iklim bilimci Ben Cook önderliğindeki araştırma ekibi yürütüyor.
Ekip, Türkiye, İsrail, Ürdün, Lübnan, Filistin, Kıbrıs ve Suriye’yi kapsayan bölgenin kuraklık geçmişini gösteren modeller oluşturdu.
Bölgenin 1100 ve 2012 yılları arasındaki tarihsel dokümanları incelendi ve kuraklık dönemleri tespit edildi.
Elde edilen veriler, kuraklığın oluşumunda doğal varyasyonun etkileri ile insan kaynaklı küresel ısınma arasındaki farklılıkları gösterdi.
Araştırmayla ilgili olarak şu açıklamalar öne çıktı, iklim bilimci Ben Cook, araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada,
“İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin önemi ve büyüklüğü, doğal iklim değişkenliğinin boyutlarını anlamamız gerektiğini gösterdi. Asırlar süren doğal değişkenliğin dışında kalan son olaylara ve anormalliklere bakarsak, bunlara insan kaynaklı iklim değişikliğinin sebep olduğunu görebiliriz” dedi.
Ben Cookla göre, Türkiye’nin de yer aldığı Doğu Akdeniz’de 1998 – 2012 yılları arasında görülen kuraklık, son 500 yılın en kuru döneminden yüzde 50 oranında daha şiddetli geçti. Son 900 yıla göre ise en kurak dönemden yüzde 10 – 20 arası daha kötüydü. Bu kuraklığın etkileri ise halen devam ediyor.
Kaynak Nasa