Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Lufthansa Group Filo Kesintileri, Modernizasyon Planları

Lufthansa Group, daha küçük, düşük maliyetli ve çevre açısından daha sürdürülebilir bir havayolu olma stratejisinin bir parçası olarak önümüzdeki birkaç yıl içinde dört motorlu uçak sayısını önemli ölçüde azaltacak ve sekiz geniş gövdeli uçak tipini aşamalı olarak kaldıracak. Ayrıca 25 yaşından büyük tüm uçakların sürekli olarak yerde kalıp kalmayacağını da analiz etmeye başladı. Şirketin Perşembe günkü 2020 mali sonuçları sunumunda konuşan Lufthansa Group CEO’su Carsten Spohr, Lufthansa’nın uçmanın iklim üzerindeki etkisini azaltma konusunda “tutkulu” olduğu konusunda ısrar etti. “Sürdürülebilirlik krize rağmen en yüksek önceliğe sahip” dedi.

Spohr, grubun uzun mesafeli filosunda dört motorlu uçakların payının yüzde 15’in altına düşeceğini ve yeni nesil uzun mesafeli modellerle değiştirileceğini söyledi. “Bugünün bakış açısından, gelecekteki filomuzda [Airbus] A380’e yer yok” diye sözlerini tamamladı. A380’lerin yanı sıra tüm 747-400’leri, 777-200’leri, A340-600’leri, A340-300’leri, A330-200’leri, B767-300’leri ve MD-11F’leri gidecek.

Havayolu şirketinin tahminlerine göre, uzun mesafeli filonun düzene sokulması ve modernizasyonu, uzun mesafe birim maliyetinde yüzde 10 ve ASK başına CO2 emisyonlarında yüzde 15 azalma ile sonuçlanacak.

2022 ile 2025 yılları arasında teslimat için planlanan, 26 A350-900, 20 Boeing 787 ve 20 777-9 için kesin siparişler dahil.

Lufthansa Group, bu yıl 11 A320neo ailesi ve bir A220 olmak üzere 12 uçağı teslim almayı bekliyor.

Lufthansa Group’un kargo dışındaki tüm havayolları ve bölümleri geçen yıl zarar bildirdi. Grup net zararı, 6,7 milyar Euro olarak gelirlerinde yüzde 63’lük bir düşüşle oldu. Uçuş sayısında yüzde 67’lik bir düşüşle sadece 390.000’e ve yolcu sayısı yıl içinde yüzde 76 düştü.

Lufthansa Group Filo Kesintileri, Modernizasyon Planları 29 Mart 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu