Hava Kargo Hakkında Herşey
Kargo

Küresel Hava Kargo Fiyatları Düşmeye Devam Ediyor

62 / 100

Küresel Hava Kargo Fiyatları Düşmeye Devam Ediyor

Temmuz ayındaki düşen talep, kış aylarındaki hava kargo taşıma ücreti müzakerelerinde sevkiyatçıların üstünlüğünü getirecek. Xeneta’nın bir parçası olan CLIVE Veri Hizmetleri’nin son haftalık piyasa analizine göre, temmuz ayında talep düşüşü -2% olarak gerçekleşti ve genel küresel hava kargo taşıma ücretleri dördüncü ardışık ayda %40 veya daha fazla hızla düşerek geriledi.

Geçen ay, küresel hava kargo kapasitesi geçen yılın aynı dönemine göre %7 arttı, çünkü havayolları yaz tarifelerini yükselterek artan yolcu trafiğini karşılamak için adımlar attı. Buna paralel olarak, Temmuz ayındaki global ortalama dinamik yük faktörü, taşınan kargonun hem hacim hem de ağırlık perspektifinden yük faktörünü ölçen ve mevcut kapasiteye göre hesaplanan bir oran olan %55 idi. Bu, Haziran 2023’e kıyasla aynı seviyede olup, geçen yılın seviyesinin -3 puan altındaydı.

Düşen hacimlerle artan kapasite, hava kargo ücretlerine ek baskı yapmıştır. Temmuz ayındaki %41’lik düşüş, 2022’nin aynı ayına göre, ortalama hava kargo spot ücretini 2.20 USD/kg’a düşürdü. Bu, Haziran’da kaydedilen 2.31 USD/kg’lik ücrete kıyasla daha düşüktür.

Temmuz ayı genellikle küresel hava kargo pazarındaki beklenmedik performans seviyeleri konusunda pek sürpriz sunmaz, ancak havayolları ve taşıyıcılar için endişe verici olan, ortalama ücretlerdeki sürekli aylık düşüş ve yılın başından beri bu düşüşün hızlanmasıdır. Genellikle kritik olan kış tarifeleri müzakere dönemine girerken, sevkiyatçıların üstün elde olacağı açıktır. Daha fazla sevkiyatçının, hava kargo ücretlerini düşürmek için lojistik hizmet sağlayıcılarıyla sözleşme müzakerelerine tekrar başladığını görüyoruz. Sevkiyatçılar ayrıca maliyetlerini düşürmek için daha uzun, 12 aylık taahhütler yapmayı düşünüyorlar. Havayolları, taşıyıcılardan aynı fiyat dalgalanmalarını bekleyebileceklerini bileceklerdir.

Kışın hava kargo ücretleri döngüsü yoğun olacak, bu daha önceki ayların analizlerimizde belirttiğimiz gibi. Pandeminin doruğunda havayolu kapasitesini sağlamak için çok yıllık sözleşmeleri seçen birçok hava kargo taşıyıcısının şu anda nakit sızdırdığı rapor ediliyor, bu nedenle bugünkü yük pazarının gerçekliğini yansıtan ve mevcut pazar ortamının 2024’e kadar devam edebileceği beklentisini yansıtan ücretleri yeniden müzakere etme baskısı altındalar.

Küresel hava kargo pazar talebini izleyen tüm paydaşlar için temel soru şudur: “Daha ne kadar düşecek?”

Temmuz’daki haftalık gelişmelere bakıldığında, küresel hava kargo spot ücreti ayın ikinci haftasında en düşük seviyeye geldi, son haftada ise, 30 Temmuz’da sona eren haftada, %3 arttı. Bu, sevkiyat hacmindeki düşüşün yavaşladığını ve önceki aylara kıyasla kapasitenin daha yavaş büyüdüğünü yansıtabilir.

Ayrıca, son zamanlarda jet yakıt fiyatlarının yükselmesinin de artışa katkıda bulunmuş olabileceği, bazı sevkiyatçıların aylık ücret revizyonlarında zaten görüldü. Ancak jet yakıtı ücretlerindeki artışın muhtemelen devam edemeyeceği ve taşıma talebi ve arz dinamiklerinin değişmediği göz önünde bulundurulmalıdır. Sevkiyatçılar, pandeminin getirdiği fiyat acısından sonra artan satın alma güçlerini kullanmaktan keyif aldıkları için, yakıt ek ücret ayarlamalarına da karşı gelecektir.

Detaylara inildiğinde, Kuzeydoğu Asya (Çin dahil) ticaret koridorları, geçen yıla göre en büyük ücret düşüşlerini kaydetti. Hem Çin’den ABD’ye hem de ABD’den Çin’e hava kargo spot ücretleri, geçen yıla göre %60’tan fazla düştü. Çin’den Avrupa’ya ve Avrupa’dan Çin’e düşen spot ücretler sırasıyla üçüncü ve dördüncü sıraları aldı, yıllık bazda %55’ten fazla düştü.

Güney Amerika’dan ABD’ye ve Avrupa’dan Orta Doğu ve Orta Asya’ya olan ücret düşüşleri geçen yıla göre sırasıyla %19 ve %27 olarak, en düşük düşüşleri kaydetti.

Oynak piyasa koşulları, havayolları ve küresel taşıyıcılar tarafından bildirilen Q2 performans seviyelerinde yansıtılmaktadır. Kuehne+Nagel, DHL Global Forwarding ve DSV gibi “üç büyük” hava kargo taşıyıcıları, Q2 2023 hava gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %50 oranında daralmıştır.

Açıkça görülen, genel hava kargo hacmindeki büyük düşüşten etkilenen taşıyıcıların, daha yüksek getiri sağlayan müşterilere ve mallara odaklandığında yüksek marjlar elde edebildiğidir, ancak hacimde de düşüş görülür. Bu, bazılarının yüksek rekabetin olduğu genel yük pazarına bir rekabet getirirken, spot ücretin (bir aya kadar geçerli olan) geçici ücretin (bir aydan fazla geçerli olan) altına düştüğü anlamına gelir. Buna karşılık, özel işlem gerektiren kargo türleri, pandeminin başlangıcından bu yana spot ücretin geçici ücretin üstünde olmaya devam ettiği daha yüksek getiri üretmeye devam ediyor.

Pazar payını artırmak için herhangi bir maliyeti göze alan taşıyıcılar, muhtemelen koşullar ve şartlar tipik olarak ne beklerse ondan daha derin düşen küresel spot taşıma ücretlerini desteklemeye devam edecekler ve olası bir mantıksız hava kargo pazarına yakıt verecekler.

Bu yazın geri kalanı için, hava kargo hacimlerinin düşük kalacağını öngörüyor. Bu, Çin’den gelen son imalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nde (PMI) görülmektedir. Ülkenin üretim gücü olan resmi PMI, Temmuz’da Haziran’daki 49.0’a kıyasla 49.3’e yükseldi, ülkenin imalatında devam eden bir düşüşü ve üretimdeki bu düşüşü dördüncü ardışık ayına taşıdı. Yeni ihracat siparişleri için alt gösterge, hava kargo talebinin bir öncüsü olan bu, Temmuz’da Haziran’daki 46.4’e kıyasla 46.3’e düştü.avrupa havacılık

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu