Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkTeknoloji

Köpekbalıkları SWISS’in Emisyon Azaltmasına Nasıl Yardımcı Oluyor?

82 / 100

Köpekbalıkları SWISS’in Emisyon Azaltmasına Nasıl Yardımcı Oluyor?

Havayolu, her yıl yaklaşık 15.200 ton CO2 emisyonundan tasarruf edebilecek.

İsviçreli bayrak taşıyıcı SWISS, operasyonlarından kaynaklanan emisyonları azaltmak için diğer Lufthansa Grubu şirketlerinden biriyle ortaklık kuruyor. Havayolu, Boeing 777-300ER uçağının 12’sine köpekbalığı derisi filmleri uygulamak için Lufthansa’nın MRO kolu Lufthansa Technik ile birlikte çalışacak.

swiss

Havacılık endüstrisine baktığınızda doğadan ilham almak olağan bir durum. Bir uçağın şekline, nasıl uçtuğuna, yeterince dikkatli bakarsanız bu etkiyi fark edersiniz. Airbus şu anda kuşların uçuş düzenine dayalı olarak emisyon azaltmak için uçuş test ediyor. Bununla birlikte, sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda, köpekbalığından yardım almak aklınıza gelmeyebilir.

Köpekbalıkları SWISS'in Emisyon Azaltmasına Nasıl Yardımcı Oluyor? 25 Nisan 2024

SWISS filosunu gönüllü olarak kullanıyor

SWISS, Boeing 777-300 uçak filosunun tamamına, Lufthansa Technik’in geliştirdiği AeroSHARK teknolojisini uygulayan ilk yolcu filosu olmak için gönüllü oldu.

2022’nin ortalarından itibaren havayolu, bir düzine 777’nin tamamını kaplatmaya başlayacak. Lufthansa Technik, her bir uçağı yaklaşık 950 metrekare filmle kaplayacak. Uçağa bir şey eklemek doğal olarak ağırlığını artırır. Bu genellikle olumsuz bir etkidir. Ancak bu durumda, ağırlıktaki artış kendini fazlasıyla amorti edecek gibi görünüyor.

Lufthansa Technik’e göre, bu benzersiz filmi SWISS’in Boeing 777 uçak filosuna uygulamak, her yıl 4.800 tondan fazla jet yakıtı tasarrufu sağlayacak. Bu, 15.200 ton veya %1,1’lik bir emisyon tasarrufuna eşit. Bunu daha kolay anlaşılması için rakamlarla ifade etmek gerekirse, Zürih, İsviçre ve Mumbai, Hindistan arasındaki yaklaşık 87 uçuşta üretilecek olan CO2 miktarı buna eşit.

swiss

Konu hakkında yorum yapan Lufthansa Technik CEO’su Dr. Johannes Bussmann, şunları söyledi:

“Sektörümüzdeki uzun yaşam döngüleri nedeniyle, çevresel ayak izimizi azaltmak için yalnızca yeni nesil uçaklara güvenmekle kalamayız, aynı zamanda mevcut filolarımızı sürdürülebilirlik için özel olarak optimize etmemiz gerekiyor. AeroSHARK buna önemli bir katkı sağlıyor ve SWISS’in yol gösterici olmasından da çok memnunum.”

Köpekbalıkları SWISS'in Emisyon Azaltmasına Nasıl Yardımcı Oluyor? 25 Nisan 2024

Ama nasıl çalışıyor?


AeroSHARK filmi az miktarda da olsa uçağa ağırlık eklediğinden, tam olarak nasıl yakıt tasarrufu sağladığını merak ediyor olabilirsiniz. Her şey filmin yüzeyiyle ilgili. Çıplak gözle görülmemesine rağmen, kaplamanın açıkta kalan tarafı mikroskobik gravürlerle dolu. Bu gravürler kabaca 50 mikrometre büyüklüğünde ve riblets (kaburgalar) olarak adlandırılıyor.

Köpekbalığının denkleme girdiği yer burası. Havada uçmak suda yüzmeye çok benzer. Her ikisi de içlerinden geçen nesneye direnç gösterir. Ne kadar az direnç varsa, nesneyi hareket ettirmek o kadar kolay olur. Böylece cismin hareketi için daha az enerji kullanılır.

Filme oyulmuş benzersiz oluklar bir köpekbalığının derisini taklit eder. Bu yaratıklar, milyonlarca yıl boyunca minimum su direnci ile yüzmek üzere evrimleşmişlerdir. Uçağa benzer bir desen uygulandığında, uçak yaşadığı hava direncine karşı benzer bir etki elde eder.

Uçağa nasıl uygulanır?


AeroSHARK’ı bir uçağa uygulamak nispeten basit bir işlemdir. Bir telefon ekran koruyucusu kullanmaya benzer. Mühendisler, filmler uygulanmadan önce uçağın temizlenmesini sağlar. Sonuçta, filmin altında kalan kir, filmin özelliklerini değiştirebilir. Film daha sonra uçağa dikkatlice uygulanır ve yüzeyin altında hiçbir kabarcık oluşmaz.

Köpekbalıkları SWISS'in Emisyon Azaltmasına Nasıl Yardımcı Oluyor? 25 Nisan 2024

Film uygulandıktan sonra, uçak her zamanki gibi havalanabilir. Filmi eğitimsiz bir gözle görmek zor olsa da, ne aradığınızı biliyorsanız, oldukça yakın mesafeden uygulama yapılıp yapılmadığını anlamanın mümkün olduğu bildiriliyor.

Tabii ki, filmin ilk uygulaması için uçağın uzun bir süre uçuştan alınması gerekiyor. Yerdeki bir uçak da para kazandırmaz. Bunu dikkate alarak, SWISS, diğer rutin bakımları için faaliyet dışı olmaları planlanmışken, uçaklara bu teknolojiyi uygulayacak.

İçerik:simpleflying

Fotoğraf ve video: Lufthansa Technik

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu