Close Menu
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
  • Anasayfa
  • Havaalanı
    • İstanbul Havalimanı Haberleri
  • Havacılık
  • Turizm
  • Havayolu
  • Kargo
  • İş İlanları
  • Firma Haberleri
  • Köşe Yazıları
Facebook X (Twitter) Instagram
Trending
  • Lityum Batarya Riskleri ve Havacılık Emniyeti
  • I-MICE’ta Yeni Dönem Başladı: Başkanlık Görevi Işıl Özmen’e Devredildi
  • Türk Hava Yolları, Havelsan Simülatör Siparişlerini Artırdı
  • Air India 171 Kazası: Temel Temalar ve Önemli Bulgular
  • Talpa’dan Air India Uçuş 171 Kazasına İlişkin Açıklama
  • Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan Taşkent direkt uçuşları başladı
  • “Tehlikeli Maddelerin Hava Yoluyla Emniyetli Taşınması Talimatı (SHT-18)”
  • Kargo Uçaklarının Kapasite Rehberi
Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
Demo
  • Anasayfa
  • Havaalanı
    • İstanbul Havalimanı Haberleri
  • Havacılık
  • Turizm
  • Havayolu
  • Kargo
  • İş İlanları
  • Firma Haberleri
  • Köşe Yazıları
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
Ev » Havaalanı » Japonya’nın denize batan mühendislik harikası havalimanı
Havaalanı

Japonya’nın denize batan mühendislik harikası havalimanı

Mehmet KaliBy Mehmet Kali30 Nisan 2024Yorum yapılmamış3 Mins Read
Japonya'nın denize batan mühendislik harikası havalimanı 18 Haziran 2025
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
72 / 100
Altyapı Rank Math SEO
SEO Puanı

🛫 Japonya’nın denize batan mühendislik harikası havalimanı 🌊

📅 12 Saat Önce Yayınlanmış 0 Yorum İklim değişikliği, özellikle yükselen deniz seviyeleri, dünyanın en benzersiz havalimanlarından birini riske atmış durumda. Bugün, Kansai Havalimanı’nın nasıl kademeli olarak denize battığını ve mühendislerin bunu nasıl düzeltmeye çalıştığını inceleyeceğiz.

Japonya'nın denize batan mühendislik harikası havalimanı 18 Haziran 2025

🗺️ Osaka Kansai’nin Arkaplanı

Kansai Uluslararası Havalimanı (KIX), Japonya’nın Osaka şehrine hizmet veren ana uluslararası havalimanıdır. Havalimanı, 4 Eylül 1994’te Osaka Itami Havalimanı’ndaki artan yoğunluğu hafifletmek amacıyla açıldı. Şu anda, Osaka’nın Itami Havalimanı, bölgenin ana iç hat kapısı konumundadır.

🏝️ Yapım aşamasında, Kansai Havalimanı dünyanın en benzersiz havalimanlarından biri olarak lanse edildi. Havalimanı, denizden kazanılan topraklar üzerine inşa edilen yapılardan biri olarak öne çıkmaktadır.

🏗️ Kansai, yaklaşık 510 hektarlık birinci ve 545 hektarlık ikinci yapay adalar üzerine yayılmıştır. Toplamda, havalimanı 1,055 hektarlık (2,600 dönüm) bir alana yayılmıştır.

🌉 Havalimanına erişmek için, 1.86 mil uzunluğunda bir köprü kullanılmaktadır. Bu köprü, havalimanını Osaka ve bölgenin geri kalanıyla, Kyoto, Kobe vb. birleştirmektedir.

🛬 Havalimanı, 1 ve 2 numaralı olmak üzere iki terminalden oluşmaktadır. Terminal 1, 1.7 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun havalimanı terminali olma özelliğine sahiptir. Kansai, Japon taşıyıcıları ANA ve JAL ile düşük maliyetli havayolu Peach için bir yolcu merkezi olarak hizmet vermektedir. Kansai aynı zamanda Nippon Cargo Airlines için önemli bir kargo merkezidir.

📈 İstatistiklere göre, Kansai Havalimanı 2019’da 31 milyondan fazla yolcuya hizmet vererek Asya’nın en yoğun 30. ve Japonya’nın en yoğun üçüncü havalimanı olmuştur.

🏆 Havalimanı, En İyi Havalimanı Personeli Asya, Dünya’nın En İyi Havalimanı Personeli ve Bagaj Teslimi için Skytrax ödüllerini de içeren birçok ödül almıştır.

Japonya'nın denize batan mühendislik harikası havalimanı 18 Haziran 2025

🌊 Osaka’nın Batan Havalimanı

Kansai, yapay adalar üzerine inşa edildiği için deniz seviyeleri inşaat sırasında dikkate alınmıştır. Başlangıçta, adaların deniz seviyesinin altında kalacağı tahmin edilmiş, ancak 50 yıl sonra 13 feet yükseklikte stabilize olacağı öngörülmüştür. Bu seviye, çevreleyen deniz duvarında bir ihlal durumunda selin önlenmesi için gereken minimum yüksekliktir.

🚧 Kansai’nin açılmasından sonraki ilk altı yıl içinde, havalimanı deniz duvarına ihtiyaç duymuştur, ki bu proje en az 150 milyon dolara mal olmuştur. Ne yazık ki, adalar, Kansai Uluslararası Havalimanı’nı da alarak kademeli olarak batmaya devam etmektedir.

📉 Batma, Kansai’nin inşasıyla başlamıştır. Havalimanının yapay adalarını oluşturma çalışmaları 1987’de başlamıştır. Üç yıl sonra, 1990’da, ilk ada tahmin edilen 19 feet yerine 27 feet batmıştır. Dahası, Kansai’nin 1994’te açılmasından bu yana, havalimanı 38 feet batmıştır.

🔧 Düzeltici bir önlem olarak, mühendisler, yolcu terminalinin altını kazmışlardır. İnşaat ekipleri, terminali destekleyen kolonların oturduğu hidrolik krikoların altına demir plakalar yerleştirmiştir. Bu, kolonları aşamalı olarak yükseltmeyi mümkün kılmıştır. Bu önlemler batma hızını yavaşlatmış ancak sorunu tamamen ortadan kaldırmamıştır.

📅 Havalimanı, çok daha yavaş bir hızda batmaya devam edecektir. Şu anda, hidrolik krikolar her iki yılda bir veya gerekli olduğunda yeniden ayarlanacaktır. Mühendisler, her birinin eğimi için kontrol edilebilen 900 kolonun her birine bir metre yerleştirmiştir.

🌀 Havalimanı yetkilileri, Kansai Havalimanı için resmi bir ömür tahmini olmadığını belirtmektedir. Ancak, havalimanı, bir tayfun durumunda sel riski altındadır. Böyle bir olay gerçekleşirse, pistler ve binalar kolayca sular altında kalabilir. 2018’de Tayfun Jebi, Osaka Kansai Havalimanı’ndaki apronları, rampaları ve pistleri su altında bırakmıştır.

🔧 Şans eseri, işçiler, havalimanı pistlerini beton yerine asfaltla döşeyerek bu artan riski telafi etmişlerdir. Asfalt kullanmak, çatlakların veya kabarmaların riskini en aza indirir.

🔮 Mühendisler, 2056’ya kadar iki yapay adanın bazı bölümlerinin 13 feet daha batacağını ve deniz seviyesine ineceğini tahmin etmektedir. Bu, havalimanının çeşitli alanlarının farklı hızlarda batmakta olduğu anlamına gelir, bu da başka bir endişe kaynağı oluşturur.

🏗️ Kansai Uluslararası Havalimanı, mühendislik harikası olarak açıldı. Ancak, havalimanını ayakta tutmak için son çare olarak büyük miktarda para harcanmaya devam edilmektedir.

Japonya'nın denize batan mühendislik harikası havalimanı 18 Haziran 2025

Japonya
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
Mehmet Kali avatarı
Mehmet Kali

    Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

    Related Posts

    Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan Taşkent direkt uçuşları başladı

    13 Haziran 2025

    Suriye’nin bayrak taşıyıcısı İGA İstanbul Havalimanı uçuşlarına başladı

    11 Haziran 2025

    TAV Havalimanları’ndan dijital erişilebilirlikte önemli adım

    11 Haziran 2025

    Comments are closed.

    • Hakkımızda
    • Künye
    • İletişim

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.