İzmir Havalimanındaki Kooperatif Krizi Sona Erdi
İzmir Havalimanı’ndaki Kooperatif Krizi Sona Erdi
İzmir’de yaklaşık iki aydır sanayici ve dış ticaret şirketlerini mağdur eden Adnan Menderes Havalimanı hava kargo krizi, meslek odalarının müdahalesiyle çözüldü. İşte öne çıkan detaylar:
Krizin Kaynağı: “Fahiş Fiyat” Uygulaması
Havalimanındaki kargo taşıma ihalesini kazanan Tramer şirketinin, havalimanı gümrüklü sahasından sadece 500 metre ötedeki noktalara teslimat için 11 bin TL, fabrikalara nakliye için ise 20-30 bin TL’den başlayan fiyatlar talep etmesi büyük tepki çekmişti. Şirket yetkilileri, DHMİ’ye ödedikleri yüksek aylık bedelleri gerekçe göstererek indirim taleplerini reddetmişti.
İZTO ve EBSO’dan “Tarife” Operasyonu
İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), masada uzlaşma sağlanamaması üzerine stratejik bir hamle yaptı. Şirketin DHMİ ile yaptığı sözleşmedeki “Bağlı bulunulan oda tarafından belirlenen tarifelerin üzerinde ücret talep edilemez” maddesini dayanak gösteren odalar, Azami Fiyat Tarifesi hazırladı.
Yeni Tarifeyle Gelen Büyük İndirim
İzmir Valiliği tarafından onaylanarak yürürlüğe giren yeni tarifeyle fiyatlar makul seviyelere çekildi:
-
Havalimanı İçi Teslimat: 11 bin TL seviyelerinden 1.650 TL’ye düşürüldü.
-
İlçe Bazlı Kamyonet Fiyatları: * Gaziemir: 2.850 TL
-
Konak: 2.890 TL
-
Kemalpaşa/Çiğli: 3.100 TL
-
Aliağa: 4.270 TL
-
Çeşme: 5.050 TL
-
Sonuç: Valilik onaylı bu tarife, bugün itibarıyla tüm kurumlara tebliğ edilerek resmiyet kazandı. Böylece lojistik maliyetler altında ezilen İzmirli sanayicinin üzerindeki “hava kargo kördüğümü” hukuki bir tarifeyle çözülmüş oldu.
Yorumlar (0)