Hava Kargo Hakkında Herşey
Kargo

İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

71 / 100

İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler 24 Nisan 2024Bilindiği üzere THY ICS2 kapsamında 15 Şubat itibari ile eAWB (e-Havayolu Konşimentosu) bildirimlerinde Avrupa varışlı ucuşlarda HS Code zorunluluğu getirmiştir. Yazılım sistemleri uyumlu olan şirketler sorun yaşamazken, geleneksel yöntemlerle işlemlerini sürdüren şirketler sorunlar yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Avrupa Birliği (AB), vatandaşları için gümrüklerde emniyet ve güvenliği güçlendirdiğinden, yetkililere gönderileriniz hakkında ek bilgi vermemiz gerekmektedir. Yazılım sistemlerinizin de yeniliklere uyumlu olması, güncelleme desteği olması, yüksek cezalara maruz kalınmaması ve gönderilerinizin gecikmemesi adına çok önemlidir. Bu nedenle, her gönderinizde bu bilgileri sağladığınızdan emin olmanız gerekiyor.

 

Bu ne ifade ediyor?

1 Mart 2023

AB’ye* veya Kuzey İrlanda, Norveç ve İsviçre’ye hava yoluyla gönderilen veya bu ülkelerden transit geçen tüm gönderilerin sahip olması gerekenler:

 

  • Gönderideki her bir ürün için en az altı haneli Uyumlaştırılmış Sistem (GTİP) kodu;
  • Gönderideki her bir ürün için doğru ürün tanımı; (Uyumlaştırılmış veya HS kodu)
  • Alıcının Ekonomik Operatör Kayıt ve Tanımlama (EORI) numarası.

Bu kurallar, değerine bakılmaksızın tüm ürünler (belgeler hariç) için geçerlidir.

1 Mart 2024

Bu gereklilikler aşağıdaki yollarla yapılan gönderileri de kapsayacaktır:

  • Karayolu
  • Demiryolu
  • Denizyolu

Önemli: Uluslararası taşımacılık yapan tüm şirketlerin bu bilgileri yetkililere sunması zorunlu olacaktır. Bu bilgiler ithal/ihraç ettiğiniz mallarla birlikte verilmiyorsa, onlara vermemiz gereken ayrıntıları elde edene kadar gönderinizi ertelemek zorunda kalınabilir.

Yapmanız gerekenler nelerdir?
Her ürün için en az altı haneli bir GTİP kodu sağlayın

Uyumlaştırılmış Sistem (GTİP) kodu, ürünleri tanımlamak ve sınıflandırmak için uluslararası standartlaştırılmış bir sistemdir. Gümrük yetkilileri tarafından ürünleri tanımlamak ve bunlara doğru harç ve vergileri (veya kısıtlamaları) uygulamak için kullanılır. Bazı ülkelerde GTİP kodları başka isimlerle de bilinmektedir. Gümrük tarife kodları (GTİP) ve emtia kodları en yaygın olanlardan ikisidir.

Ürünlerin tam ve doğru bir tanımını sağlayın

Bu, gönderdiğiniz her ürün türü için gereklidir. Açıklama aşağıdakileri yanıtlamalıdır:

  • Ürün nedir?
  • Hangi maddeden imal edilmiştir?
  • Amaçlanan kullanımı nedir?

Malzeme bileşimi dökümünü eklemeyi unutmayın – örneğin bir erkek takım elbisesi %80 pamuk ve %20 polyester olabilir – ve herhangi bir ek evraka ihtiyacınız olup olmadığını kontrol edin.


Bu bilgileri doğru yerlerde belirtin

GTİP kodları ve ürün açıklamaları, gönderi uygulamanızın (daha sonra havayolu konşimentosunu dolduracak olan) özel alanına ve ticari faturaya eklenmelidir. Bu bilgilerin yalnızca ticari faturada yer alması, ürünlerinizin taşınması veya teslim edilmesinde gecikmelere yol açabilir.

Gönderici/Alıcınızın EORI numarasını ekleyin

Henüz yapmadıysanız, **lütfen en kısa zamanda numaranızı alınız. Bu bilgiler, işletmenizin daha uyumlu hale gelmesine yardımcı olacak, gümrüklerdeki olası gecikmeleri azaltacak ve ürünleriniz sınır ötesine gönderilirken doğru harç ve vergilerin uygulanmasını sağlayacaktır.

Doğru yazılımlara yatırım yapın

Doğru yazılımlar, iş süreçlerinizi daha etkili ve verimli hale getirir, bu da zaman ve kaynak tasarrufu sağlar. İşletmenizin müşterilerine sunabileceğiniz daha iyi hizmet kalitesi, müşteri sadakatini ve müşteri memnuniyetini arttırır. Kaliteli yazılımlar, daha az hatalı çalışma ve daha az karışıklık demektir, bu da işletmeniz için daha az stresli ve daha az zaman harcaması gerektiren bir ortam oluşturur. Bu faydalar, doğru yazılımlara yatırım yapmanın işletmeniz için uzun vadeli avantajlar sağlayabileceğini gösterir. Ayrıca, doğru yazılımların güncelleme ve desteğinin bulunması, işletmenizin uzun vadeli başarısını desteklemek için önemlidir.

 

Lojistik sektörüne özel yazılım çözümleri ile öne çıkan Xinerji Teknoloji bu süreçte müşterilerine sorunsuz geçiş imkânı ve sürekli güncel kalma garantisi veriyor.

*Avrupa Birliği ülkeleri: Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç.

**Eori Numarası alabilmek için firmaların AB üyesi olan ülkelere giriş yaptıkları gümrüklere başvurmaları gerekiyor. Pasaport, kimlik ve başvuru formu ile yapılan işlemler sonucunda ücretsiz olarak alınan Eori numarası ile AB çerçevesinde bulunan ülkelere giriş çıkışlarınız daha hızlı bir şekilde tamamlanır.

İthalat Kontrol Sistemi 2 (ICS2) Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler 24 Nisan 2024

AWB düzenlenirken aşağıdaki detaylara göre düzenlenmesini rica ederiz.

SHIPPER:
Unvan ve adresi doğru ve eksiksiz yazılmalı.

CONSIGNEE:
Ünvan ve adresi doğru ve eksiksiz yazılmalı. Özellikle Posta Kodu bilgisi doğru ve eksiksiz yazılmalı.

COMMODITY:

ICS 2.0 kapsamında mal cinsi belirtilirken kargo içeriğinin detaylı olarak yazılması gerekiyor.

TEXTILE,SPARE PARTS, GARMENTS gibi mal tanımları artık kabul edilmemektedir.
AWB üzerinde aşağıdaki gibi detaylı mal cinsi bilgisi belirtilmelidir.

TEXTILE için → Men’s Shirts, Lingerie, Girls’ Vests, Boys’ Jackets
Auto Spare Parts için → Automobile Brakes, Windshield Glass for Automobiles

İçeriğin HS kodu AWB üzerinde COMMODITY kısmında mutlaka belirtilmelidir.

MAWB üzerinde CONSOL yerine malzemenin gerçek mal cinsi ve HS kodu yazılarak altına CONSOL ibaresi konulması gerekiyor. Her MAWB için bunu yapılması zorunludur.

Sürecin nasıl işleyeceği ile ilgili gelişme oldukça sizlere daha detaylı bilgi vereceğiz.

 

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu