Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

İhracat bedellerinin getirilmesinde son durum

82 / 100

İhracat bedellerinin getirilmesinde son durum

Merkez Bankası tarafından İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi kurallarında önemli değişiklikler yapıldı. Muafiyet tanınan ülkeler listesi genişletildi ve ihracat bedellerinin serbest tasarruf edilmesi konusunda yeni düzenlemeler yapıldı.

İhracat bedellerinin yurda getirilmesi bakımından muafiyet sağlanan İran, Suriye ve Lübnan gibi ülkeler listesine ilaveler yapıldı.

Yeni duruma göre şu ülkelere yapılan ihracatta bedellerinin yurda getirilme zorunluluğu kaldırılmış bulunuyor; Afganistan, Gine, Nijerya, Angola, İran, Senegal, Belarus, Gabon, Gana, Moldova, Kamerun, Somali, Benin, Kenya, Sudan, Cibuti, Kırgızistan, Suriye, Etiyopya, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Fildişi Sahili, Küba, Tacikistan, Filistin, Liberya, Lübnan, Tanzanya, Venezuela.

Yine yapılan değişiklikle, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketleri tarafından yapılan ihracat işlemleri muafiyet kapsamına alınmış bulunuyor.

Bir diğer konu da bedellerin tasarrufu yeniden ele alınmış bulunuyor. Esasen Hizmet ihracatı, transit ticaret, Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan satış, Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satış, mikro ihracat ve serbest bölge işlem formu kapsamında gerçekleştirilen 5.000,- ABD doları veya karşılığı döviz ya da Türk lirasını geçmeyen tutardaki ihracat işlemlerinde bedellerin tamamının tasarrufu serbest durumdaydı.

Buna ilave olarak yapılan yeni değişiklikle de bazı ülkelere yapılan ihracatta bedellerinin yüzde ellisinin tasarrufu serbest bırakılmış bulunuyor. Yani bedelin yarısını süresi içinde yurda getirmekle taahhütler kapatılmış oluyor. Bu ülkeler şöyle sıralanıyor; Azerbaycan, Cezayir, Fas, Kazakistan, Mısır, Özbekistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna ve Yemen. Peşin bedel karşılığı ihracatın 24 ay içerisinde yapılması zorunlu idi. Zorunlu hallerde uzatma konusunda da değişiklik yapıldı. Bir yıllık ek süre uygulamasına da geçildi.

Bu değişikliklerin beklenen sonuçları doğuracağını uygulamada göreceğiz. Ancak, sahadaki mevcut uygulamanın mevzuatla dayanağa kavuşturulması şeklinde algılanabilecek bu durumu çok önceden öngörebilmek en doğrusu idi.

Hasan AKDOĞAN

Kaynak: www.dunya.com

ihracat bedelleri

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu