Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KARİYER PLANLAMAK

Üniversiteye hazırlık dönemi sürecinin büyük bir bölümünü geride bıraktınız, şimdi ise kimine göre en güzel kimine göre ise en stresli ve en zor safha olan tercih sürecine geldik. Bugüne kadar saatlerce çalıştığınız ve emeklerinizin sonucunda okumak istediğiniz bölüme ve üniversiteye karar verme zamanı geldi. Üniversite tercihi yaparken de ilk değerlendirilmesi gereken nokta kendi yetenekleriniz ve istekleriniz doğrultusunda seçimler yapmak. Maddi ve manevi beklentileri en uygun şekilde eşleştirebilmek fazlasıyla önemli.

Tercih yaparken kendinize sormanız ve cevaplamanız gereken ilk soru “ne olmak istiyorum?” ve ya “kendimi havacılık alanında bir 10 sene sonra nerede görüyorum, görmek istiyorum” sorularına cevap vermek olmalıdır. Tercihlerinizi kişisel istekleriniz doğrultusunda yapmalısınız. Sıralamaya bakmaksızın gönlünüzden geçen, hayatınız boyunca yapmak istediğiniz mesleğin ne olacağını kendinize kesinlikle sormalısınız. Pilot, Kabin memuru, Trafik Kontrolörü, Hava operasyon memuru – Şefi, İstasyon Müdürü, Lojistik sorumlusu vb. meslekler bu sektördeki belli başlı alanlardır.

Tercih döneminizde çevrenizdeki kişilerin, arkadaşlarınızın kulaktan dolma bilgilerle gerek bölüm gerekse şehir tavsiyelerinde bulunacaklarına eminim. Fakat burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta her şeyden önce kendinizin ne istediğinizi belirlemenizdir. İmkanınız olmayabilir, şehir dışında tek başına, ailenizden ayrı yaşamak size zor gelebilir fakat bunları bir kenara bırakmalısınız. Şehir dışında yaşayan öğrencilerin zorlukları elbet oluyor ama okuduğunuz alan ile ilgili bir birimde kendinize çalışma fırsatı yaratabilir veya bölümünüz ile ilgili araştırmalarda bulunabilirsiniz. Şüphesiz ki mezuniyetinizden sonra size birçok artısı olacaktır.

Özellikle Havacılık alanında seçimini yapacak öğrencilere bir takım tavsiyelerim mevcut. Hızla büyüyen sivil havacılık sektörü, istihdam olanakları ve dolgun maaşlarıyla, üniversite seçme aşamasına gelen öğrenciler arasında yüksek çekim gücüne sahip. Aktif hareket halinde olmayı seven, yeni ülkeler görmeyi, farklı kültürler tanımayı seven gençlerin gözü kesinlikle havacılığın en havalı alternatifleri olan Pilotluk ve Kabin memurluğunda.

 

Türkiye’de yaklaşık 10.000 pilot var. Uçak ve helikopter pilotu sayısı 2017 yılsonu itibariyle yaklaşık 9.000’e ulaşırken, diğer hava araçlarında görev yapan 1100 pilot ile birlikte tüm bu işletmelerdeki pilot sayısı yaklaşık 10.000’e kadar yükseldi. Kadın pilotların sayısı ise 250 civarında. Havayollarımızda yabancı pilot kontenjanı, yerli pilotlara kıyasla bir hayli fazla. Buradan çıkarabileceğimiz sonuç ciddi bir pilot açığı olduğu ve sektör büyüdükçe de artacağıdır. Yapılan hesaplamalar, önümüzdeki 10 yılda, her yıl 750 pilota ihtiyaç olacağını gösteriyor. Bugün Türkiye’ye ait hava yollarının sahip olduğu uçak sayısı önümüzdeki 10 yıl sonrasında neredeyse 1,5 katı fazlasına ulaşacak. Bu rakam, pilot, kabin memuru ve diğer havacılık çalışanlarına olan talebin, özellikle alanında kendini yetiştirmiş kalifiye elemana olan ihtiyacın fazlasıyla artacağını gösteriyor.HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KARİYER PLANLAMAK 25 Nisan 2024

Peki, Havacılık Sektörü düşünen genç arkadaşlarımız tercihlerini hangi bölümler için kullanabilir?

Havacılık alanında tercihte bulunacak genç arkadaşlarımız için bu alanda önde gelen bazı bölümleri sıralamaya çalıştım,

Pilotaj

Yüksek maaşlı iş denilince akıllara ilk gelen mesleklerden biri pilotluktur. Üniversitelerde pilotaj bölümünden mezun olanların yanı sıra uçuş okullarını bitirenler de bu mesleği yapabiliyor. Farklı yerler, farklı kültürler ve farklı insanlar tanımak istiyorsanız şüphesiz ki Kabin memurluğu ile birlikte yapılacak en güzel mesleklerden biri Pilotluktur.

HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KARİYER PLANLAMAK 25 Nisan 2024

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri bölümünden mezun olan öğrenciler, Yurt içi ve Yurtdışı yolcu taşıyan Havayolu Şirketleri, Yabancı Havayolu Şirketleri, Havayolu Şirketlerinin Genel Müdürlükleri, , Sivil Havacılıkla ilgili her türlü firma ve şirketlerde çalışabilirler. Ayrıca Kabin Memuru olmak isteyen adaylar da bu bölümü tercih edebilirler.

HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KARİYER PLANLAMAK 25 Nisan 2024

Uçak Mühendisliği

Uçak Mühendisliği Bölümü, askeri ve sivil uçakların bakım ve onarım konuları ile Türkiye Uçak Sanayi’nin geliştireceği yeni tip uçakların tasarımı ve imalatı konularında mühendisler yetiştirmeyi, uçaklar ve havacılıkla ilgili araştırma ve uygulama çalışmalarını yürütmeyi amaçlamaktadır.

Uçak ve Uzay Mühendisliği

Uçak ve Uzay Mühendisliği bölümü; yapı ve malzeme, aerodinamik, aviyonik, itki sistemleri, uçak ve uzay aracı tasarımı, sistem performansı, dinamik ve kontrol, sistem mühendisliği ve benzer alanlara ilgi duyan öğrencilere kariyer imkânı sunan bir bölümdür. Bölümün hedefi, askeri ve sivil kullanıma yönelik uçak ve uzay araçlarının tasarımı, geliştirilmesi, analizi, test edilmesi ve üretimidir.

Türk Hava Kuvvetleri Hava İkmal Bakım Merkezleri ve özel havayolu işletmelerinin bakım onarım işlerinde; TUSAŞ, TEI ve havacılık alanında faaliyet gösteren diğer işletmelerin teknik bölümlerinde mühendislik hizmetleri vermek üzere çalışma imkânları bulabilir; TUBİTAK-MAM, SAGE araştırma merkezleri, ROKETSAN, HAVELSAN gibi firmalarda görev alabilirler. Mezunlar okudukları süre içerisinde İngilizce diline profesyonel anlamda hâkim olacaklarından dolayı yurtdışında da havacılık ve uzay teknolojisi firmalarında çalışabilirler.HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KARİYER PLANLAMAK 25 Nisan 2024

Havacılık Elektrik ve Elektroniği

Havacılıkta Elektrik ve Elektronik alanı, bir bütün olarak uçağın sahip olduğu elektronik ve elektriksel parçalarının bakımının güncel verilere ve evrensel standartlara dayanılarak yapılmasını ister. Böylece uçuşun diğer organların da benzer sorumlulukları paylaşarak emniyetle gerçekleştirilmesini hedefler. Havacılık ve Elektrik elektronik teknolojisi, alan çalışanlarından evrensel standartlarda başarı beklediğinden havacılık dili olarak İngilizce tüm eğitim sistemi içinde de önemli bir yer almaktadır. Sonuç olarak Havacılık Elektrik Elektronik Bölümü bir yandan teknoloji diğer yandan da İngilizce eğitimleriyle ulusal ve uluslararası havacılık otoritelerinin beklentilerini karşılayacak uçak teknisyeni adayları yetiştirmektedir.

Uçak Gövde-Motor Bakım

Uçak gövdesi bakımı bölümünü bitiren öğrencilere “Uçak Gövdesi Bakımı Teknikeri” unvanı verilir. Uçak gövdesi bakımı teknikeri, uçak gövdelerinde yolcuların oturacağı kanepelerin, yük, bagaj, ikram bölmelerinin desene uygun biçimde imali ile ilgili işleri, uçak mühendisinin gözetim ve denetimi altında yürütür.

Uçak gövdesi bakım teknikerleri Ulaştırma Bakanlığına bağlı uçak fabrikalarında veya bakım, onarım atölyelerinde görev alabilirler. Ülkemizde hava ulaşımı arttıkça ve bu alanda özel sektör işletmeleri de yer aldıkça uçak gövdesi teknikerlerinin çalışma alanları da genişlemektedir.

HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KARİYER PLANLAMAK 25 Nisan 2024
Aircraft engineers working on jet engine in aircraft maintenance factory

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği mezunları, havaalanlarında, havayolu ve hava kargo işletmelerinde, yer hizmetleri işletmelerinde, ikram hizmeti veren işletmelerde iş imkânı bulabilirler. Bu sektörde iş sahasının geniş olduğunu şu örnekle açıklayabiliriz: Atatürk Havalimanı’na 2025 yılına kadar Türkiye’de başlayan veya sonlanan havayolu trafiğinin her yıl ortalama yüzde 5,2 oranında büyüyebileceği değerlendiriliyor. Analize göre aynı varsayım yurt içi havayolu ve kargo hizmetleri için de geçerliliğini koruyor. Bu şartlarda 2025 yılı için 3.Havalimanı’nın yolcu trafik beklentisi yılda 120 milyon. Bir uçağı yönetmek için ortalama 3 tane Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği mezununa ihtiyaç vardır. Bu örnek bize gelecekte bu bölüm mezunlarına daha çok ihtiyaç olacağını göstermektedir.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliğini bitiren kişinin yapabileceği meslekler,

Operasyon memuru

Operasyon Şefi

Operasyon Supervisor

Yolcu hizmetleri memuru

Yolcu hizmetleri Şefi

Yolcu hizmetleri Supervisor

Kargo memuru

Kargo Şefi

Kargo Supervisor

Ramp Memuru

Ramp Şefi

Ramp Supervisor

İstasyon Müdürü

 HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KARİYER PLANLAMAK 25 Nisan 2024

Sivil Havacılık İşletmeciliği

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümünden mezun olan öğrenciler,

Havalimanı yer hizmetleri işletmelerinin tüm ilgili departmanlarında,

Bilet satış vb. alanlarda faaliyet gösteren tüm acente benzeri işletmelerde,

Yer hizmetleri benzeri hizmetler sunan turistik tesislerde,

Yer hizmetleri ile ilgili hizmet sunan danışmanlık ve eğitim kuruluşlarında,

Üniversitelerde ve lojistik meslek liselerinde,

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı gibi ilgili devlet kurumlarında çalışabilirler.

Lojistik Yönetimi

Bölüm mezunları,

Ulusal ve Uluslararası tüm Üretim, Hizmet ve Satış Şirketlerinin Satın alma, Tedarik, Dış Ticaret ve Lojistik Birimleri

3PL ve 4PL olarak ifade edilen Lojistik Şirketleri

Kara, Hava, Deniz, Demiryolu ve Intermodal Taşımacılık Şirketleri

Freight Forwarders olarak adlandırılan Lojistik Organizatörleri

Sigorta, Finansman, Denetim ve Dış Ticaret Şirketlerinin Lojistik Birimleri

Üniversite ve Araştırma Kurumları gibi akademik birimlerin ilgili bölümleri,

Devlet Planlama Teşkilatı, Ulaştırma Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarının uzman kadroları

Dış Ticaret ve Lojistik Danışmanlık gibi eğitim kuruluşları

İletişim ve Bilişim Teknolojileri Şirketlerinin Dış Ticaret ve Lojistik Uygulama Birimleri

Gümrük Müşavirlikleri

Liman İşletmeleri

Sivil Toplum Örgütleri

Lojistik Köyler/Merkezleri

Serbest Bölgelerin ilgili birimleri

HAVACILIK SEKTÖRÜNDE KARİYER PLANLAMAK 25 Nisan 2024

Yapacağınız tercih ve yerleştirme sonucunun size, ailenize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim.

 

Sevgilerimle

 

Emre Sanisoğlu

Karadeniz Teknik Üniversitesi - İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Mezunu. Havacılık - Hava Taşımacılığı editörü. Kitaplarla iç içe, edebiyat, topluluk psikolojisi ve insan davranışları meraklısı. Havacılık sektörü içerisinde işini özenerek ve hevesle yapıyor. Değerleri olanlar, işine değer katar sözünü kendine ilke edinerek çalışma hayatını sürdürmekte ve hobi olarak havacılık konularında paylaşımlarda bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu