Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Boeing Uçak Fabrikası Hakkında 10 Gerçek

1. Küçük Bir Şehir 
Everett’te bulunan bu fabrika küçük bir şehir gibi. Bu fabrikanın kendine ait yangın departmanı, güvenlik güçleri, tam teşekküllü sağlık kliniği, elektrik trafosu, su arıtma sistemi gibi birçok kent sistemine sahip.

BOEING FACTORY EVERETT 12122013 Boeing Factory in Everett Washington. The Boeing Everett factory product line includes the 747, 767, 777 and 787. 134906

2. En Büyük Yapı
Guinness Rekorlar Kitabı’ndaki listede Boeing’in bu fabrikası dünyanın en büyük binası olarak geçiyor. Binanın kapladığı alan ise gerçekten çok büyük, tam tamına 13.3 milyon metre kare.

Future of Flight/Everett Factory doors K63553-04

3. İşci Kadrosu
Üç vardiya çalışan toplamda 35.000 den fazla işci bu fabrikada görev almaktadır.

Future of Flight/Everett Factory doors K63553-05

4. Fabrikanın İçinde Bulutların Oluşması
Fabrika ilk kurulduğu sırada hava akış sistemi kurulmadan önce tavanda bulut oluşumu gözlenmiştir.

boeing_factory

5. Fabrikanın İçinde Klima Yok
Fabrikada ısı iki şey tarafından kontrol ediliyor. Işık ampulleri ve kapılar. Eğer içerisi çok sıcak olursa kapılar bir müddet açılarak içerisi soğutuluyor.

Boeing-Everett-Factory

6. Tepeye Asılmış Büyük Vinçler
26 adet fabrikanın üstüne yerleştirilmiş devasa vinç bulunmaktadır. 62 kilometrelik çalışma bandında bu vinçler uçakların ileriye doğru hareket ettirilmesini sağlamaktadır.

Boeing_Factory_2002

7. Yayalar İçin Tüneller
Fabrikanın içinde 3.7 kilometrelik yaya tüneli vardır. İşçiler bu tünelleri kullanarak çalışacakları bölgelere veya uçaklara ulaşabiliyorlar.

Paine-Field-aerials-November-14-67

8. Bisikletler
Fabrikada 1.500 adet bisiklet ve 3 tekerlekli ulaşım araçları işcilerin bir yerden başka bir noktaya ulaşması için kullanılıyor.

bike-donation-3

9. Büyük Kapılar
Guinness Rekorlar Kitabı’na göre kapılan üzerindeki amblemler dünyadaki en büyük grafik görseller olarak geçmektedir.

131111_boeing_everett_04

10. Demir Yolları
Fabrikanın üretilen gövde ve uçak bölmelerini taşımak için kullandığı kendine ait bir demir yolu hattı mevcut.

yourfile

 

Source: AirlineHaber

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu