Hava Kargo Hakkında Herşey
HavaalanıHavacılıkHavayoluManşet

Avrupa Havacılık Sektöründe 2022’de Neler Oldu?

86 / 100

 Avrupa Havacılık Sektöründe 2022’de Neler Oldu?

Airbus-Qatar Airways dramından Ukrayna’daki savaşa kadar her şeyi ele aldık.

COVID-19 salgınının başlamasından bu yana havacılık için neredeyse normal olan ilk yılın sonuna geldik ve sektör rahat bir nefes alabilir oldu. Bu yıl, Avrupa’da birkaç önemli olay gördük ve biz de en büyüklerinden bazılarını toparlamaya karar verdik. Tabii ki, yılın tüm hikayelerini listelemek imkansız, ancak bir şeyi kaçırdığımızı düşünüyorsanız, yorumlarda bize bildirin!

Rusya-Ukrayna krizi
Muhtemelen bu yıl havacılığın karşı karşıya kaldığı en büyük kriz Rusya-Ukrayna savaşıydı. Ukrayna hava sahasının aniden kapanmasıyla bir avuç uçak ülkede mahsur kaldı.
Bunlardan biri, dünyanın en büyük uçağı olan ve şu anda Hostomel Havalimanı’nda harabe halinde yatan büyük Antonov An-225 idi. Wizz Air’in Airbus A320’si biraz daha şanslıydı ve yere indikten birkaç ay sonra ülkeden kaçtı.

Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, en direkt rota olduğu dönemde pek çok havayolunun ülke üzerinden uçamaması anlamına geliyordu. Bu, çok dolambaçlı yönlendirmelere yol açtı ve özellikle Finnair gibi bazı taşıyıcıları çok etkiledi. Muhtemelen 2023’te de aynı kalacak olan durumla ilgili şu an için bir netlik veya somut bir tahmin yok.

Airbus, avrupa havacılık

Bir yıl süren kaos
2022 aynı zamanda birçok seyahat sever için grevlerden, uçuş sınırlamalarından ve daha fazlasından etkilenilen bir kargaşa yılıydı. Grev eylemleri yılın başlarında başladı.

Dikkat çeken bir grev, güvenlik personelinin greve gittiği Frankfurt Havaalanı’nın Mart ayında birkaç Salı günü kalkışlara neredeyse tamamen kapalı olmasıydı. Lufthansa’da, pilotlarının çoğu Aralık ayında greve gittiği için Frankfurt’ta daha fazla kaosa neden oldu.
Ancak bu yıl yolcuları mutsuz eden sadece grevler değildi. Amsterdam yolcuları, havalimanı terminaline girmek için bile inanılmaz uzun bekleme süreleriyle karşı karşıya kaldı.

Heathrow ve Schiphol gibi havalimanları, kaosun en yoğun olduğu dönemde tesislerini kullanabilen yolcu sayısını sınırladı ve bu durum, havayolu endüstrisinde bazılarının canını sıktı. Heathrow bu sınırları kaldırmış olsa da, Schiphol bunları genişletiyor.

avrupa havacılık

Farnborough Hava Gösterisi
Yılın en önemli olaylarından biri, 2020’de COVID-19’un zirvesinden sonra yeniden düzenlenen Farnborough Airshow‘du. Gösteri bunaltıcı sıcağa denk geldi. Gösterinin yapıldığı Salı günü, kayıtlara geçerek İngiltere’nin en sıcak günü oldu.

Gösteri kesinlikle ticari siparişler için normalden daha sakin olsa da, Qatar Airways’den Akbar Al Baker sona bir sürpriz sakladı.

Al Baker’ın havayolu şirketi Farnborough’ya üç uçak uçurdu ve  Simple Flying ve diğer gazetecilerle Airbus A380 ve Boeing 777X gibi sıcak konular hakkında konuşmak için nazikçe zaman ayırdı. Perşembe günü Al Baker, Boeing ile 25’i kesin olan 50 Boeing 737 MAX 10 uçağı için bir anlaşma imzaladı.

Airbus ve Qatar Airways
Qatar Airways, Boeing ile iş yapmaya hevesliyken, Airbus ile ilişkisi bu yıl pek iyi gitmedi. 2021’in başından bu yana ikisi arasında Airbus A350’lerinin yapım kalitesi konusunda bir tartışma yaşanıyor.

Bu yıl kavga gerçekten kaynama noktasına ulaştı. İki taraf, Londra Yüksek Mahkemesi’nde birkaç kez karşı karşıya geldi. En son karşılaşma, yargıcın davayı ikiye ayırmaya karar vermesiyle Aralık ayının başlarında gerçekleşti.

Airbus A321XLR Başarısı
Airbus için daha olumlu haber, ilk uçuşunu ve ardından birkaç uçuşu tamamlayan devam eden A321XLR‘nin (eXtra Long Range) başarısıydı.

A321XLR, gövdesindeki ek yakıt deposuyla dar gövde ailesinin ürün yelpazesinin sınırlarını zorlamak için tasarlanmış. Uçak ilk olarak 15 Haziran’da Hamburg’dan uçtu. Tesadüfen, bu, AIX kabin konferansının da Hamburg’da gerçekleşmesiyle aynı zamandı.

O zamandan beri, tip testleri uçakların gökyüzüne çıkmasıyla ilerledi. 13 Aralık Salı günü, üretici ilk kez uçağın sınırlarını zorladı.

Sabah saat 08:00 civarında kalkan uçak Birleşik Krallık üzerinden Norveç’e, ardından Almanya, Çekya, Avusturya ve İtalya üzerinden uçmarak Biscay Körfezi üzerinde gökyüzünde devasa bir “XLR” çizdi. Test uçağı daha sonra, gökyüzüne çıktıktan yaklaşık 12 saat sonra Toulouse’a geri döndü. Umarız ikramlı bir uçuş olmuştur!

İçerik:simpleflying

 

 

 

Avrupa Havacılık Sektöründe 2022’de Neler Oldu?

Avrupa Havacılık Sektöründe 2022’de Neler Oldu?

Avrupa Havacılık Sektöründe 2022’de Neler Oldu?

Avrupa Havacılık Sektöründe 2022’de Neler Oldu?

Avrupa Havacılık Sektöründe 2022’de Neler Oldu?

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu