Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Airbus, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından “Ay Kruvazörü” çalışmasıyla ödüllendirildi

Orion ESM ve ATV’nin geçmişten gelen tecrübelerine dayanarak lojistik ay görevlerini desteklemek için çok yönlü, otonom araç

@esascience @AirbusSpace #Moondelivery #ExploreFarther #SpaceMatters 

Airbus, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından bir “Moon Cruiser” için CLTV (Cis-Lunar Transfer Vehicle) çalışmasıyla ödüllendirildi. Araştırma konsepti (iki paralel Aşama A / B1), CLTV, gelecekteki Artemis Ay görevlerinin uygulanmasında NASA ve ESA’ya zamanında ve verimli destek sağlayabilen çok yönlü, otonom bir lojistik araç olmakla birlikte mevcut ve kanıtlanmış teknolojilere dayanacak ve çok amaçlı European Large Logistic Lander’ı (EL3) tamamlayacak.

Ay’a iniş ve gelecekte inşa edilecek Ay uzay istasyonu Gateway’in kurulması da dahil olmak üzere Ay görevlerinin yerine getirilmesi, uluslararası topluluk için karmaşık ve zorlu bir görevdir. Kesin olarak planlanmış bir tedarik zinciri ve lojistik misyonları gerektiriyor. Airbus Moon Cruiser konsepti, bu zorlukları çeşitli şekillerde destekliyor:

  • Gateway lojistiği: CLTV, Ay yörüngesinde yakıt taşıma ve ikmali kargo taşıma gibi misyonu iki ana destekleyici NASA (Amerika Birleşik Devletleri) ve ESA (Avrupa) liderliğindeki uluslararası proje Gateway’e ulaştırabilir. Ay’da sürdürülebilir bir varlığı ve ötesinde keşifleri NASA’nın Artemis programının bir dayanağı olarak destekler.
  • Büyük Ay Modülünün Düşük Ay Yörüngesine Taşınması: CLTV’nin, daha büyük ve daha kapsamlı hizmetlerle iniş ve çıkış görevlerini gerçekleştirmek için Gateway ile alçak ay yörüngesi arasında iniş veya çıkış aşamasını gerçekleştirmesi gerekir. 
  • CLTV’nin çok yönlülüğü, LEO’daki ISS sonrası yörünge altyapısına yönelik görevleri ve GEO satcom hizmeti alanındaki görevleri desteklemesine de olanak tanıyacaktır.

CLTV’nin tasarımı, birden fazla görev türünün tek bir araçla gerçekleştirilmesine izin vermekle birlikte çeşitli fırlatıcılarla uyumludur. Airbus’ın çözümü, Orion Avrupa Hizmet Modülü (ESM) de dahil olmak üzere ESA için Airbus tarafından inşa edilen İnsan Uzay Uçuşu ve Keşif için geniş bir görev ve araç tasarım portföyüne dayanan   ve uzaya toplam yaklaşık 30 ton kargoyu taşıyan beş başarılı Otomatik Transfer Aracı (ATV) da dahil olmak üzere olgun, çok yönlü ve modüler bir konsepttir.

Airbus Uzay Araştırmaları Başkanı Andreas Hammer “CLTV için Airbus Moon Cruiser konseptiyle, Dünya ile Ay arasındaki yol boyunca birlikte çalışan insanlar ve makineler için ilk yapı taşlarını oluşturuyoruz. CLTV, Gateway lojistiğine hizmet edebilir ve ister Avrupa için ister daha geniş uluslararası işbirliğinin bir parçası olarak, ek görevler sağlayarak EL3 Büyük Lunar Lander’a değer katabilir.” dedi.

CLTV, Ariane 6 ile fırlatılabilir ve 4,5 tonun üzerindeki bir modülü Gateway’e taşıyabilir. Avrupa Uzay Ajansı ESA, on yılın ikinci yarısında CLTV’yi konuşlandırmakla birlikte, CLTV’nin Ay’a doğrudan uçuşu sırasında  kelimenin tam anlamıyla “seyir” etmesini planlıyor.

Hedef, 2027’de başlaması amacıyla 2022’de bir sonraki Bakanlar Konseyi’nde CLTV’nin uygulama aşamasını (B2 / C / D) doğrulamaktır.

Airbus, gelecekteki NASA uzay araştırmalarının merkezi uzay aracı olan yeni NASA uzay aracı Orion için ESA için Avrupa Hizmet Modülünü inşa ediyor. İlk hizmet modülü, Airbus tarafından NASA’ya teslim edildi. İkinci hizmet modülü ise şu anda Bremen’deki Airbus’ta inşa ediliyor. 2021 yılında astronotsuz test uçuşu Orion’un ilk fırlatılma işleminde, Orion’un ay yörüngesine götürülmesi ve Artemis I görevi kapsamında Dünya’ya geri dönmesi planlanıyor.

Airbus, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından "Ay Kruvazörü" çalışmasıyla ödüllendirildi 28 Mart 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu