Close Menu
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
  • Anasayfa
  • Havaalanı
    • İstanbul Havalimanı Haberleri
  • Havacılık
  • Turizm
  • Havayolu
  • Kargo
  • İş İlanları
  • Firma Haberleri
  • Köşe Yazıları
Facebook X (Twitter) Instagram
Trending
  • Arda İcil, Flyadeal Türkiye Müdürü Oldu
  • İstanbul Sabiha Gökçen’de 144 araçlık yeni otopark bugün hizmete girdi
  • Corendon Airlines bir kez daha ihracat şampiyonları arasında
  • TK Aero: Turkish Cargo’dan Havacılık Sektörüne Hızlı Çözüm
  • İGA İstanbul Havalimanı ve Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı Kardeş Havalimanı Oldu
  • THY, 2033’te 813 uçaklık filoya ulaşmayı hedefliyor
  • Uzakrota, 2025 zirve maratonuna Kuala Lumpur’dan başladı!
  • İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ‘Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’na katıldı
Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
Demo
  • Anasayfa
  • Havaalanı
    • İstanbul Havalimanı Haberleri
  • Havacılık
  • Turizm
  • Havayolu
  • Kargo
  • İş İlanları
  • Firma Haberleri
  • Köşe Yazıları
AEROPORTIST I +90 554 1730000 AEROPORTIST I +90 554 1730000
Ev » Yan Haber » Tanzanya’da On Yıllık Mücadeleyi Flamingolar Kazandı
Yan Haber

Tanzanya’da On Yıllık Mücadeleyi Flamingolar Kazandı

Zeynep KaliBy Zeynep Kali11 Nisan 2018Yorum yapılmamış2 Mins Read
Tanzanya’da On Yıllık Mücadeleyi Flamingolar Kazandı 1 Temmuz 2025
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Tanzanya’da On Yıllık Mücadeleyi Flamingolar Kazandı

Tanzanya hükümeti küçük flamingolar (Phoeniconaias minor) için önemli bir üreme alanı olan Natron Gölü’nde inşa etmeyi planladığı soda fabrikası projesini iptal etti. Hükümetin kararı yerel halk ve bir çok doğa koruma kuruluşu tarafından sevinçle karşılandı.

Her yıl doğan dört küçük flamingonun üçü, Kuzey Tanzanya’daki Natron Gölü Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı’nda dünyaya geliyor. Bir çok canlının yaşadığı Natron Gölü yüksek tuzluluğa sahip. Gölün bu özelliği ise küçük flamingolar için çok önemli çünkü flamingolar bu sularda yaşayan canlılarla besleniyor. Gölde yapılması planlanan soda fabrikası ise tatlı su kaynaklarını kullanacağı ve kimyası değişmiş atık suyu tekrar göle vereceği için hem üreyen flamingolar hem de yörede yaşayan insanlar için felaket niteliğinde. Her yıl turistler flamingoların çiftleşme dansı esnasında ortaya çıkan muhteşem ‘Pembe Gösteri’yi görmek için Natron Gölü’nü ziyaret ediyor.

Geçtiğimiz Aralık ayında İzmir’in Gediz Deltası’nda büyük bir olasılıkla Tanzanya Natron Gölü’nde doğan ve Anadolu’da nadiren rastlanan küçük flamingo görüntülenmişti. Öte yandan, Tıpkı Natron Gölü gibi Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı olan Gediz Deltası’nda geçen sene yaklaşık 20 bin çift flamingo kuluçkaya yatmıştı. Bu sayımla, Dünya’daki her on flamingodan birinin Gediz Deltası’nda ürediği belgelenmişti. Öte yandan, Gediz Deltası’nda yaşayan flamingo beslenme ve üreme kolonisi “İzmir Körfez Otobanı Projesi” ile tehdit altında. Doğa Derneği, TMMOB ve EGEÇEP’le birlikte 85 kişinin otoban projesinin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptali için açtığı davaysa devam ediyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, “Tanzanya Hükümeti’nin soda fabrikasını iptal kararını tebrik ediyoruz. Narton Gölü’ndeki tehlike şu an için ortadan kalkmış durumda. Öte yandan Dünya’nın en büyük flamingo kuluçka alanlarından biri, İzmir’in Gediz Deltası tehlike altında. Oysa ki Gediz Deltası, dört UNESCO Dünya Doğa Mirası kriterinin tamamını sağlıyor. Bu yüzden talebimiz, deltanın otoban projesi gibi projelerle yok edilmesinin engellenmesi ve ivedi olarak UNESCO listesine alınması. Gediz Deltası, İzmir’in ve Türkiye’nin değerini tüm dünya ölçeğinde anlatan eşsiz bir doğa mirası. Böylesine değerli bir doğal alan, tıpkı Tanzanya’daki Natron Gölü gibi hiçbir zarara uğramadan yaşatılmalı, İzmir halkına, Türkiye’ye ve gelecek nesillere UNESCO Dünya Doğa Mirası olarak bırakılmalı” dedi.

Tanzanya’da On Yıllık Mücadeleyi Flamingolar Kazandı 1 Temmuz 2025

Tanzanya’da On Yıllık Mücadeleyi Flamingolar Kazandı 1 Temmuz 2025
Flamants roses dans la banlieue d’Izmir.
Tanzanya’da On Yıllık Mücadeleyi Flamingolar Kazandı 1 Temmuz 2025
Flamants roses dans la banlieue d’Izmir.
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
Zeynep Kali avatarı
Zeynep Kali

    İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

    Related Posts

    AİLELER 23 NİSAN’DA KRUVAZİYER TATİLİNİ TERCİH EDİYOR!

    20 Nisan 2025

    Galataport  Aroya Cruises’ın Ana Limanı Olacak

    17 Nisan 2025

    Türkiye Havayolu Pilotları Vakfı’ndan Otizmli Çocuklar İçin Anlamlı Destek

    15 Nisan 2025

    Comments are closed.

    • Hakkımızda
    • Künye
    • İletişim

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.