1991 YILINDA temeli atılan ve 13 Temmuz 2009 tarihinde TAV Havacılık’a ait ilk özel uçuşla uluslararası trafiğe açılan Gazipaşa Havalimanı, her geçen yıl daha da büyüyor. 1999 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Arif Ahmet Denizolgun zamanında yapımı tamamlanan havalimanına pistin tam karşısındaki dağ nedeniyle “Uçak inemez” raporu verildi ve devasa yatırım yıllarca atıl halde kaldı. Ekipmanları Mardin Havaalanı’na götürülen Gazipaşa Havalimanı’nın, bir dönem inek çiftliğine dönüştürülmesi bile gündeme geldi. Aradan geçen süreçte Gazipaşa ve Alanya kamuoyu, havalimanın hizmete açılabilmesi için büyük çaba sarf etti. Almanya’dan getirilen uzmanlar yaptıkları incelemede havalimanına büyük uçakların inmesinin imkansız olduğuna dair rapor hazırladı.
2009’DA KABUSTAN DÖNÜLDÜ
Ve Gazipaşa için ilk olumlu gelişme 2007 yılının Eylül ayında yaşandı. TAV Havayolu firması 1 Eylül’de kazandığı ihale ile Gazipaşa Havalimanı’nın işletmesini 25 yıllığına aldı. Yapılan büyük çalışmalar sonrasında bin 600 metre olan pist uzunluğu 2 bin metreye uzatılan Gazipaşa Havalimanı, 13 Temmuz 2009 tarihinde TAV Havacılık’a ait ilk özel uçuşla uluslararası trafiğe açıldı. Havalimanının uluslararası hava trafiğine açılmasının ardından özellikle Doğu Akdeniz’de yaşayanlar, havayolu seyahatlerinde Antalya’ya kadar gelmek yerine, Gazipaşa Havalimanı’nı tercih ediyor. Bakanlar Kurulu tarafından alınan acele kamulaştırma kararının ardından 2 bin metre olan havalimanı pistinin uzunluğunun 500 metre uzatılarak 2 bin 500 metreye uzatılacak olması, ilçedeki hareketliliği arttırırken iç hatlarda 3, dış hatlarda ise 18 noktaya direkt ulaşım sağlanan hava trafiği, havalimanının önemini ortaya koydu.
8 ÜLKEDEN 18 NOKTAYA DİREKT UÇUŞ
Gazipaşa Havalimanı’ndan iç hatlarda 3, dış hatlarda ise 8 ülkeden 18 noktaya direkt uçuşlar gerçekleştiğini belirten TAV Gazipaşa Havalimanı Koordinatörü Cengiz Aşıklı, Gazipaşa, Alanya ve civar ilçeler için önem taşıyan Gazipaşa Havalimanı’nın hak ettiği yere gelmesi için gerçekleştirdikleri çalışmaların sonuçlarını görmeye devam ettiklerini ifade etti. Aşıklı, “TAV olarak Gazipaşa Havalimanı ile yörenin turizm, tarım, ticaret, kültür, tanıtım faaliyetleri yönünden gelişimine ve bölgede istihdamın arttırılmasına katkı sağlanmasını hedefliyoruz” dedi. Halen Gazipaşa Havalimanı’ndan direkt olarak iç hatlarda Pegasus’la İstanbul Sabiha Gökçen, Onur Air’le İstanbul Atatürk Havalimanı ve Anadolujet’le Ankara Esenboğa havalimanlarına direkt uçuşlar yapılıyor. Dış hatlarda ise Almanya’nın Düseldorf, Frankfurt, Leipzig, Köln, Stutgard, Münih, Hollanda’nın Amsterdam ve Rotterdam, Norveç’in Oslo, Bergen ve Stawanger, Danimarka’nın Kopenhag ve Billund, İsveç’in Stockholm ve Göteborg, Finlandiya’nın Helsinki, Litvanya’nın Vilnius ve Belçika’nın Brüksel olmak üzere 8 ülkede 18 noktaya doğrudan uçuşlar gerçekleştiriliyor. Gazipaşa Havalimanı’nın işletmecisi TAV’dan yapılan açıklamaya göre, önümüzdeki süreçte Borajet’in iç hatlarda Adana, dış hatlarda Lübnan-Beyrut, TUI Fly Nordic’in İsveç-Stockholm, Jet Time Finland’ın Finlandiya-Helsinki’ye uçmayı planladığı bildirilirken, Pegasus’un ise mevcut uçuşlarına haftada bir kez İran-Tahran uçuşu eklemeyi planladığı açıklandı.
Kaynak: yenialanya.com