Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

UDH BAKANI ARSLAN ; ALAÇATI HAVALİMANI 20 NİSAN’DA

UDH BAKANI ARSLAN, ADNAN MENDERES HAVALİMANI`NDA İNCELEME YAPTI, AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İzmir Adnan Menderes Havalimanı apronundaki incelemelerden sonra yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulundu. 

DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Funda Ocak’ın da katıldığı incelemelerin ardından bir açıklama yapan Arslan, çalımalar hakkında önemli bilgiler verdi.

 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın kapasitesinin artırılmasının İzmirlilere hizmet etmek adına önemli bir çalışma olduğunu ve çalışmaların gayet güzel gittiğini söyleyen Bakan Ahmet Arslan, “İzmir’in sıcak iklimi, kışın da çalışmaya izin veriyor. Havalimanı 1987 yılında yapıldı. O zamanki toplam sahası 8 milyon 230 bin metrekareydi. 2006’da yaptığımız ilave dış hatlar terminalini 125 milyon euroluk harcama yaparak hizmete verdik. 2014’te dış hatlar terminalini yaklaşık 250 milyon euro yatırımla gerçekleştirdik. İç ve dış hatlar terminalinin büyüklüğü 310 bin metrekare, 108 bin metrekaresi dış hatlar olmak üzere” dedi.

 

20 MİLYON YOLCUYA HİTAP EDİYORUZ

 

Havalimanı iç hatlar terminalinin önceki kapasitesinin yılda 1.5 milyon yolcu olduğunu vurgulayan Bakan Arslan, “Bugün ise 20 milyon yolcuya hitap edecek bir iç hatlar terminali hizmet veriyor. Aynı şekilde yılda 4 milyon yolcuya hizmet eden dış hatlar terminali var iken, şimdi yılda 10 milyon yolcuya hizmet edebilir hale geldi. Bu da uzunca süre yeterliliğini koruyacağı, ihtiyaca cevap verebileceği anlamına geliyor. Şu anda apronumuz 180 bin metrekareden 339 bin metrekareye çıkarılmış oldu. Bu yaklaşık 2 katı demek. 21 uçak park kapasitesine sahip iken, bugün itibariyle 37 uçak park kapasitesine sahip. Apron, taksi yollarıyla birlikte alan 716 bin metrekareye çıkmış olacak ve aynı anda 58 uçağı park edebilir duruma gelmiş olacağız. İç hatlar terminali yılda 20 milyon yolcuya hizmet edebiliyor. 83 bin metrekare terminal binasına ait otopark var. Bu da 2 bin 523 aracın aynı anda park edebilmesi anlamına geliyor” diye konuştu.

 

Dış hatlarda da yolcu kapasitesinin yılda 10 milyon kişi, terminale ait otoparkın 69 bin metrekare olduğunu anlatan Arslan, “Yapımı devam eden ihale aşamasında işler var. Bu işlerin bedeli de 100 milyon liranın üstünde. İlave apron, ilave taksi yolu da 71 milyona ihale edilmiş durumda. Yüzde 45 fiziki gerçekleşme sağlandı. İşler tamamen rayına oturmuş durumda, bu çalışma hızıyla 17 Temmuz’da bu apronu ve ilave taksi yollarını hizmete sunmuş olacağız. İzmir ve İzmirlilerin ihtiyacını görmek adına Adnan Menderes Havalimanı’nı her gün büyütüyoruz” dedi.

 

ALAÇATI HAVALİMANI 20 NİSAN’DA

 

Çeşme Alaçatı Havalimanı’yla genel havacılığa hizmet edecek ikinci bir havalimanı kazandırmayı planladıklarını da söyleyen Ahmet Arslan, “Çeşme Alaçatı civarında hem özel jetleri ağırlayabileceğimiz, hem eğitim uçuşlarını ayarlayabileceğimiz ve charter seferlere hizmet verecek bir havalimanı yapacağız. İhale sürecini başlattık. 20 Nisan tarihi itibarıyla yap- işlet- devret modeliyle yaptığımız Çeşme Alaçatı Havalimanı’nın ihale tekliflerini almış olacağız. 25 yıl işletme şartıyla 24 ayda yapım süresi olmak üzere ihale kriterimiz var. Yap- işlet- devret metoduyla kim alırsa, cirodan pay ayırmak suretiyle İzmirlilere, Çeşmelilere, o bölgeye gelenlere hizmet verecek” diye konuştu.

UDH BAKANI ARSLAN ; ALAÇATI HAVALİMANI 20 NİSAN'DA 29 Mart 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu