Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Uçaklar Neden Kapı Değiştirir?

87 / 100

Uçaklar Neden Kapı Değiştirir?

Uçak yolculuğu yaparken başınıza gelmiştir ya da en azından havalimanında mutlaka şu anonsu duymuşsunuzdur: “Sayın yolcularımız TK1234 sefer sayılı Paris uçağımızın kapı numarası değişmiştir. Yeni kapı numaramız XXX olacaktır” Bu anonsu duyduğunuzda, değişen kapınız bir kaç bekleme salonu ötede olabileceği gibi terminalin diğer ucunda da olabilir.

Eğer uçağa biniş saatinizden epey önce bu anonsu duyduysanız o kadar büyük bir sıkıntı yaşamazsınız, sadece kapınızın lokasyonunu kontrol etmeniz yeterli olacaktır. Ancak boarding saatinizden hemen önce gerçekleşen değişiklikler, biraz depar atmanıza sebep olabilir. Sağlık için hareket iyidir ama el bagajlarıyla koşturmak epey yorucu ve stresli olabilir.

Havalimanlarında bu tip değişiklikler arzu edilen bir olay olmasa da oldukça sık yaşanan durumlardır. Genellikle küçük, yerel havalimanlarında bu fazla sorun oluşturmazken, uluslararası meydanlarda, İstanbul Havalimanı gibi büyük terminallerde bu biraz daha can sıkıcı olabilir.

uçaklar

Peki bu değişikliklerin sorumlusu kim?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu aslında ne havayolunun ne de yolcuların arzu ettiği bir durum. Bu değişikliğin kararını kim, neden veriyor?

Check-in sırasında planlan kapı numaranızın ve uçağa biniş saatinizin bilgisi size sözlü olarak verilir, hatta kapı numaranızı daire içine bile alır yer görevlisi. Bu bilgi, sizin zamanında kapıda hazır bulunmanızı sağlamak için oldukça önemlidir. Yolcular havalimanında kapılarını kolayca bulsunlar diye, pek çok yerde yönlendirme tabelalarıyla ikaz edilirler. Uçağa biniş saati yaklaştığında da anonslarla kapıya gelmeniz sağlanır.

Bunca çaba sizi zamanında uçağın kapısına getirmek için harcanırken, neden son anda bambaşka bir kapıya çağrılırsınız ki?

uçaklar

Bunun pek çok nedeni olabiliyor. Genellikle havayollarının önceden kendilerine tahsis edilmiş kapıları olur. Hatta bunun böyle olması için havalimanı işletmesine havayolu tarafından ek ücretler de ödenir. Ancak havacılıkta şartlar değişebilir. İşte size bir kaç senaryo:

Senaryo 1

Size tahsis edilen kapıya yanaşan uçağınıza, gelişte kuş çarpmıştır ve sefere verilmeden önce sıkı bir teknik incelemeden geçmesi gerekmektedir. Şanslı gününüzdeyseniz bu uçağın yerine verilecek bir uçak alanda mevcuttur, ancak ilk uçak kapıyı terk edemediği için size tahsis edilen yeni uçak, başka bir kapıdan hareket edecektir.

Senaryo 2

Amerika’da bazı havalimanlarında havayollarının terminalleri vardır. Örneğin Delta uçuşları Terminal A’dan, American Airlines uçuşları Terminal B’den kalkarken, Spirit, Frontier ve Allegiant kuzey terminalini(oldukça uzak ve daha ekonomik olan) ortak kullanıyordur. Bu senaryoda kötü hava şartları dolayısıyla Delta uçağı gecikir ve kalkış yapamaz, o sırada onun ardından kapıya yanaşacak diğer uçak iner ve müsait olan tek yer olan Kuzey terminaline park eder. Bu durumda sadece kapı değil terminal bile değiştirmeniz gerekecektir.

Senaryo 3

Uzun uçuşlar için kullanılan uçakların bazılarının devasa boyutlarda olduğunu görmüşsünüzdür. Bu uçaklar tüm havalimanlarına inemezler bile, A380 gibi uçaklar yere indiklerinde kanat açıklığına uygun yerlere park edebilirler. Böyle büyük bir uçağın park ettiği kapı ona uygun olmalıdır. Planlanandan erken gelen bir A380 uçağı için uygun olan park pozisyonu sizin kapınızsa, değişecek kapı da sizinki olacaktır.

Böyle pek çok farklı senaryodan dolayı değişiklikler yapılması gerektiğinde, bunları öngören, planlamasını yeniden gerçekleştiren, park pozisyonlarını düzenleyen ramp kulede çalışan kontrolörlerdir. Tıpkı bir tetris oyunu oynar gibi değişen durumlara göre planlamaları yaparlar. Yoğun havalimanlarında bu planlamaları yapmak tabi ki daha güçtür. Trafik kontrolörleri planlamalarına yardımcı olacak çeşitli yazılım ve sistemler kullanırlar.

Sadece yolcu olarak sizin kapı numaranız değişmez. Uçağın gelişinde onu karşılayacak olan bütün yer hizmetleri görevlileri, yakıt servisi, bagaj arabaları, temizlik ve catering gibi tüm servisler yeniden planlanır.

Seyahatlerinizde kapı değişikliği gibi nahoş bir durumla karşılaştığınızda bu bilgilerin faydalı olmasını, mümkün olduğunca plana sadık seyahatler yaşamanızı dileriz.

Zeynep Kali

uçaklar

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Senaroyalar doğru olmakla birlikte senaryo 1 deki gibi uçak değişikliğine bağlı kapı değişiklikleri ilgili havayolu firmasının çalışanı ops controllerlar tarafından yapılır. Örneğin thy de IOCC de görev alan uçak tahsis masası bu işlerden mesuldür

  2. Merhaba, senaryolar doğru olmakla birlikte mesela senaryo 1deki uçak değişikliğine bağlı kapı değişiklikleri ilgili hava yollarının ops controllerı tarafından yapılır. Thy de IOCC biriminde uçak atama masası bu değişikliklerle ilgilenir.

Başa dön tuşu