Hava Kargo Hakkında Herşey
Turizm

Türkiye için en erken 1 Ekim’de vize başlayacak

Almanya ve Avrupa Birliği, Türkler’e “turist vizesi” vermeme kuralını değiştirmedi. 31 Ağustos’a kadar olan “seyahat uyarısı” ise örtülü olarak uzadı. Almanya, 1 Ekim’den sonra risk bölgelerinden gelenlerin mecburi karantinaya gireceğini duyurdu. Bu karar, risk bölgesi ilan edilen Türkiye’den gelenlere vize yasağının ancak kışa doğru, belki de yılbaşından sonra kalkabileceği sinyalini verdi.

Avrupa Birliği ve Schengen ülkeleri, 31 Ağustos’a kadar olduğunu duyurdukları “seyahat uyarılarını” kaldırmadı. Hatta Almanya, aldığı yeni kararla 1 Ekim’den sonra “riskli ülkelerden gelecek” kişilerin mecburi karantinaya girmesi şartını getirdi.

Türkiye’deki Alman Büyükelçiliği, bugün itibariyle sadece turistleri ilgilendirmeyen “D vizesi” için randevu şartlarını açıklıyor.

YEŞİL PASAPORTLU DA GİREMİYOR
Almanya’nın aldığı bu karar, en azından 1 Ekim’e kadar Türklere ve riskli bölge ilan edilen diğer ülke vatandaşlarına “C tipi” denilen turistik vizenin verilmeyebileceği anlamına da geliyor.

31 Ağustos’a iki gün kala Alman ve İsviçre Büyükelçilikleri, “turistik vize başvurularının kabul edileceğine” ilişkin bir duyuru yayınlamadı. Sadece turistler değil, elinde geçerli bir daet olmayan yeşil pasaport sahipleri, görevli olmayan diplomatlar da Avrupa Birliği üyesi ülkelere aksi bir karar çıkmadıkça giremeyecek.

SCHENGEN VİZESİ SİNYALİ YOK
Başbakan Merkel’in eyalet başbakanları ile görüşüp aldığı yeni karar, corona virüsü risk bölgesi ilan edilen ülkelere bu kısıtlamayı kaldırmadı. Almanya’nın kısıtlamayı kaldırmaması AB için de büyük anlam ifade ediyor. Çünkü Almanya, Türklere Schengen vizesi veriyor.

Almanya’dan Schengen vizesini alan bir kişi, örneğin Köln’e geldikten sonra istediği Avrupa ülkesine de gidebilecek. Bu da, AB- Schengen bölgesinin delinmesi anlamına gelecek. Bu nedenle, Almanya’nın vize randevularını açması, buna karşılık AB’nin açmaması gibi bir durum söz konusu olamıyor.

İSVİÇRE’YE GİDECEKLERİN DURUMU
Almanya’nın aldığı 1 Ekim kararı, şu an için vize randevuları kısıtlamasının en azından 1 Ekim’a kadar uzatılacağını gösteriyor. Bir tahmin de, vize randevularının ancak yeni yıla doğru ya da yeni yılla birlikte verilecek olması.

Türkiye’den İsviçre’ye gidecek olanlar için karantina şartı yok ama bu “vize verileceği” anlamına da gelmiyor. İsviçre şu an için, “Türk vatandaşlarına vize randevularını açtık” diye bir açıklama yapmadı. İnternet sitesinde eski karantina bilgileri duruyor.

TEST ÜCRETİ VE KARANTİNA ŞARTI
Almanya’nın aldığı yeni kararlara göre, riskli olmayan ülkelerden gelenler 15 Eylül’den sonra ücretsiz test yaptıramayacak. Test yaptırmak isteyen ücretini ödeyecek ve risk bölgelerinden dönenler de artık test parası ödemek zorunda kalacak.

Risk bölgelerinden gelenler için 1 Ekim’den sonra mecburi karantina var. 1 Ekim’de gelenler 5 gün karantinada kalacak ve bu süre içinde bir negatif test getirecek. Getirmezse, 14 gün karantinada kalacak.

TÜRKİYE’DEN TESTSİZ GELİŞ YOK
Risk bölgelerine giden ve dönenler daha sıkı takip edilecek. Dönenler, bir gün içinde ilgili sağlık merkezlerine veya aile hekimine doktoruna test için başvurmak zorunda. Bunu yapmayanlara ağır para cezaları verilecek.

Karantina yükümlülüğünü iptal edenlere de cezalar verilecek. Türkiye’ye gidip Almanya’ya dönecek olanlar, vatandaşlıklarına bakılmaksızın negatif test sonucu getirmeye devam edecek. Aksi halde uçağa alınmayacak, pozitif olanlar ise 14 günlük karantina süresini Türkiye’de geçirecek. Karantina nedeniyle gelir ya da serbest kazanç kaybı olursa, bu tazmin edilmeyecek. Bunun için yasal değişiklik yapılacak.

Türkiye için en erken 1 Ekim’de vize başlayacak 25 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu