Hava Kargo Hakkında Herşey
Dhmi HaberleriHavacılık

TÜRKİYE HAVA SAHASINDA İYİLEŞTİRME : ROTALAR KISALACAK

air routes turkeyUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, askeri alanlarda uçuşa yasak olması sebebiyle kuş uçuşu uçuşların gerçekleştirilemediğini, bu sebeple dolambaçlı yollar kullanmak zorunda kalındığını belirterek, “Askeri alanların esnek hava sahası çalışmaları kapsamında sivil uçuşa açılması durumunda yıllık 1.5 milyar liranın üzerinde tasarruf sağlanacak” dedi.

Yıldırım, AA muhabirine, Türk Silahlı Kuvvetleri askeri koridorları, ihtiyaçları nisbetinde aynen kullanmaya devam edeceğini, eğitim ve tatbikatlarda sivil uçaklar askerin çalıştığı alanlara giremeyeceğini, herhangi bir eğitim ya da tatbikatın olmadığı zamanlarda sivil uçaklar askerlere ait hava koridorlarını kullanabilmesi için sürdürülen çalışmalarda son aşamaya gelindiğini açıkladı.

Hava sahasını ihtiyaç olduğunda askerler, diğer zamanlarda sivillerin kullanacağını belirten Yıldırım, TSK’nın planlı bir faaliyeti varsa, bu önceden mutlaka belli olacak ya da son anda ani bir durum geliştiyse ‘Sivil Asker Koordinasyon Merkezi’, bu işe karar vereceğini belirterek, “Burada bir operasyon olacak denildiğinde, sivil uçaklar o alanlara girmeyecek. Fakat, herhangi bir sorun olmadığında, sivil uçaklar askeri koridorları da kullanabilecek” şeklinde konuştu.

Sivillerin de askerlerin de hava sahasını kullanmak istediğine dikkati çeken Yıldırım, dünyada artık hava sahasının anlık olarak kullanılması konusunda siviller ile askerler arasında anlaşmaya varılmaya başlandığını bildirdi. İstanbul’dan kalkan bir uçağın İzmir’e Çanakkale üzerinden gittiğini kaydeden Yıldırım, ancak söz konusu güzergahta uçağın “kuş uçuşu” short cut denilen şekilde gitmesi halinde uçuş süresinin daha kısa olacağını söyledi. Hava yolunun, kara yolu gibi çok dolambaçlı olduğunu dile getiren Yıldırım, “Çünkü uçağın güzergahında askeri tesisler, askerlerin çalışma alanları vardır. Ama bu alanlarda askerler 24 saat değil, belki iki saat çalışıyor. Bu iki saatlik süre için bir koordinasyon olmadığı için uçak 50 kilometre daha uzun yol gidiyor. Aslında düz gidilse söz konusu yol, 5 dakika daha kısalacak. 5 dakika az gibi gözükebilir ancak havacılıkta 5 dakika demek yüzde 10 tasarruf demek. Dakikada ortalama 62 litre yakıt tüketen uçakların rotalarının 1 dakika kısalması halinde atmosfere yayılan karbondioksit gazını 160 kilogram azaltıyor. Yakıtta, pilot ücretlerinde, uçak bakımında yani her şeyde ayrı ayrı yüzde 10 tasarruf demek. Söz konusu tasarruf, toplamda yıllık 1.5 milyar liranın üzerinde tasarruf sağlayacak” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 7 noktada esnek hava sahasına geçilmesi konusunda iyileştirme yapıldığını belirten Yıldırım, “Bu yıl toplam 290 uçuşa yasak sahanın tek tek analizleri yapılacak. Bunların ne kadar sürede kullanılması gerektiği ve bunların üzerinden sivil uçakların nasıl geçirileceği konusunda teknik ekipler çalışma yapıyorlar” dedi.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu