Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Turkish Cargo, 2021’de daha da büyümeyi hedefliyor

Turkish Cargo, 2020 yılında pazar payını arttırmasının ardından hava kargo hacimlerinde daha da büyümeye hazırlanıyor.

Turkish Cargo’nun ev sahipliği yaptığı çevrimiçi bir etkinlik olan Kargo Sohbetleri sırasında konuşan havayolunun baş kargo sorumlusu Turhan Özen, geçen yıl kargo hacminin 2019’da 6,6 milyar FTK’dan 6,7 milyar navlun’a (FTK) yükseldiğini açıkladı. Bu süreçte genel piyasa düşüş kaydetti.

Havayolu bu süreçte 25 kargo uçağının yanı sıra 50 yolcu uçağını kargo operasyonları için kullandı.

Özen, bunun sonucunda havayolunun kargo trafiği açısından en yoğun sekizinci havayolu olmaktan çıkıp altıncı sıraya yükseldiğini söyledi.

Taşıyıcının pazar payı ise 2019’daki% 3,7’den geçen yıl% 4,7’ye yükseldi.

Ve dünyanın en büyük üç kargo havayolundan biri olmayı hedefledi.

Sunum sırasında Özen, taşıyıcının 2021’de büyümeye devam etmesine yardımcı olacağını umduğu birkaç girişimin altını çizdi.

Taşıyıcı ilkbaharda tüm operasyonlarını İstanbul Havalimanı’ndaki Smartist adlı yeni tesisine taşıyacak.

Şu anda, havayolunun kargo operasyonları İstanbul ve Atatürk havaalanları arasında bölünmüş durumda ve kargoların ikisi arasında aktarılması gerekiyor.

Özen, “Smartist tesisimiz, tüm fazları tamamlandığında yıllık 4 milyon ton kapasiteye ulaşacak şekilde inşa edildi” dedi.

Smartist’e geçerek, tek bir hub sistemine geçişimizi de tamamlayacağız ve müşterilerimize [daha kısa] bağlantı süreleri ve daha iyi hizmet kalitesi sunacağız.

“Smartist’te otomatik depolama sistemleri, 3D ULD planlama ve insansız kara araçları gibi modern teknolojileri kullanmayı ve bunları depo yönetim sistemlerine ve iş sürecine tamamen entegre etmeyi hedefliyoruz.”

Havayolu ayrıca dijital yeteneklerine yatırım yapmaya devam edecek ve yakında kapasitesini çevrimiçi rezervasyon platformları aracılığıyla sunacak ve ileticilere doğrudan kapasite rezervasyonu yapabilmeleri için API bağlantıları sunacak.

Özen, “Yakın zamanda, forwarder müşterilerimiz ve dijital pazarlarımızla doğrudan entegre olmak için API ağ geçitlerinin geliştirilmesini tamamladık” dedi.

“Bu API ağ geçitleri ile entegre olduğumuz ileticiler artık doğrudan rezervasyon yapabiliyor, spot fiyat sürecini yönetebiliyor, mevcut programları ve diğer ücret türlerini görebiliyor ve özel tekliflerden yararlanabiliyor.

Ayrıca, sektördeki tüm önde gelen dijital pazarlarla tam olarak entegre edildiğinde, tüm ileticiler çevrimiçi rezervasyonları, [erişim] spot ücretlerini ve kargo takip işlemini gerçekleştirebilecek. Bu sayede müşterilerimiz işlemlerini 7/24 herhangi bir aracı olmadan online olarak gerçekleştirebilecekler. “

Turkish Cargo, 2021'de daha da büyümeyi hedefliyor 26 Nisan 2024

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu