Hava Kargo Hakkında Herşey
Güncel HaberlerHavaalanıHavacılıkKöşe Yazıları

SMS- DEĞİŞİM YÖNETİMİ-9

HAVACILIKTA- DEĞİŞİM YÖNETİMİ-2

(Management of Change )

 

Değişim, şirket  içerisindeki mevcut ticari stratejilerin uygunluğunu veya etkinliğini etkiler. Örneğin; işlemler, eğitim, belgelendirme vb. Havayollarını ele alıcak olursak; Değişikliklere gerek olup olmadığını belirlemek için mevcut  yönetim süreçlerini değerlendirmesi gerekmektedir.

Bunlar aşağıdakileri içerebilir:

  • Yeni donanım edinilmesi,
  • Yeni işlemlerin, güzergahların, yöntemlerin veya eğitim olanaklarının ortaya koyulması
  • İşlevlerin dış kaynaktan temin edilmesi
  • Ticari ortakların değiştirilmesi
  • Bir birleşme, yeni bir organizasyon veya filoda azaltmaya gidilmesi.

 

Bir değişim yönetim süreci ister işlemsel, ister teknik isterse kurumsal olsun, bir  hava şirketinde  bir değişikliğin eşlik edebileceği emniyet risklerinin ileriye yönelik olarak tespit edilmesi ve yönetilmesi gerektiren bir stratejedir.

 

Değişim yönetimi neler sağlar:

  • Değişime bağlı tehlikeler sistematik olarak tespit edilecek ve yönetilecektir.
  • Değişimin yönetimi değerlendirilecek ve gözlemlenecektir.
  • Bilgi takip edilecektir.

 

Bir  havayolunun yeni süreç başlatması, bir işletme yöntemini değiştirmesi durumunda , ‘Risk yönetim ‘ süreci tehlikelerin tespit edilmesi, hafifletme stratejisinin veya kontrollerin ilgili riskin yönetilmesidir. Bu durumda emniyet güvence işlevi, emniyet risk kontrollerinin amaçlandığı şekilde uygulanmasının ve tasarlanan amaçları yönetim sağlamaladır.

 

Değişim yönetimi planının genel yönetim sürecinin bir parçası olarak

geliştirilmesi gerekmektedir.

Sıralayacak olursak:

  • Değişimin ortaya koyulması, uygulanması ve şirketin faaliyetsel bütünleştirilmesiyle ilgili emniyet risklerinin azaltılması için planın tanımlayan bir giriş bölümü. Bir kuruluş şeması sıklıkla dahil edilir. Emniyet yönetimi için yükümlülükler ve sorumluluklar açık bir şekilde ifade edilir.
  • Tüm personelin değişimin değerlendirmesine dahil edilmesi ve sürecin tamamına katılmasını sağlanmalı(Üst yönetim olmadan olmaz).
  • Aslında sistemi tanımlayan bir bölüm. Bu bölümün sadece girişimini değil, aynı zamanda değişimin yönetildiği kurumsal bağlamı da içermesi gerekir. Bu önem arz etmektedir. Çünkü sistem tanımının mevcut işlemi ve değişimlerin tamamının beklenilen etkilerini tanımlanması gerekmekte.
  • Projenin bütün adımları boyunca tehlike analizlerinin yapılarak emniyet önlemlerinin planın tamamıyla bütünleştirilmeli.
  • Şirket politikalarında ve usullerdeki değişikliklerin ardındaki gerekçenin bu değişiklikleri destekleyen emniyet risk değerlendirmelerine ilavaten belgelendirilmesi gerekir.
  • Emniyet performansının başarıları ve önlemlerinde rapor edilmeli.

 

Bir yönetim planı  ne tür olanaklar sağlar:

1.Doğru insanlarla gerekli kaynaklar öngörülerek planlanmalı.

 

2.Değişikliklerin parçası olarak ortaya çıkabilecek olan yeni emniyet risklerinin öngörülmesi ve emniyet risk yönetim sürecinin parçası olarak risklerin değerlendirilmesi.

 

3.Şirketin değişimlerinin başarısını ölçeceği emniyet performansının gözlemlenmesinin temelini teşkil edecek olan emniyet göstergelerinin ve bilgilerinin tespit edilmesi( Üst yönetimin atladığı bir nokta  demiyelim, şirket sahibinin atladığı noktadır. Çünkü üst yönetim, şirketin sahibine performası iyi göstermek için kağıt üzerinde şekillendirir). Bu ölçüt şirketin süregelen emniyet performansının değerlendirilmesi için temelini teşkil eder.

 

4.Şirketin kötü planlanmış uygun olmayan donanımlar edinmesi, yaptığı değişikliklerle  masraflar kaldırılarak maliyet tasarrufları yapacaktır. Bugün bazı şirketlerde  üstdüzey yöneticileri, şirketin sahibine sevimli gözükmek için ‘Değişim’  adı altında uygun olmayan donanımları alarak milyarlarca paraların çöpe gitmesine sebep olmaktalar.  Daha sonra da yıllarca o donanımları kullanıyorlarmış gibi başlarına da adam oturtmaları, şirketi daha da komik hale getirir!  Kullanılmayan donanım öncesinde;  tanıtımında şirketin showman’i  çok güzel sunum yapar. Öyle bir sunum yapar ki anlayan anlamayan hayranlıkla bakıp alkışlarlar… Showman dan başka hiç kimse karlı çıkmaz!

 

Burada  showman lerden bahsederken şu söz aklıma geldi;

 

Güçlüden yana olanlar korkak ve kaypak olurlar,

Güç merkezi değiştikçe döner  döner sonunda fırıldak olurlar..

 

 

Mehmet Ali Ataman_1Mehmet Ali Ataman

01.Eylül.2016

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu