SHGM’den B Grubu Yetkili Acentelere İdari Yaptırım Uygulaması
SHGM T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Havacılık Güvenliği Daire Başkanlığı, 7 Mayıs 2024 tarihinde yayımladığı resmi yazıyla, B grubu yetkili acentelere yönelik idari yaptırım uygulamalarını duyurdu.
Yanlış Beyanlarda Artış
Yazıda, A grubu yetkili acentelerden gelen bilgilere dayanarak, B grubu yetkili acenteler tarafından kargo içeriği yanlış beyanlarında artış olduğu ve bu durumun 2023 Aralık – 2024 Şubat döneminde tekrarlandığı belirtildi. Ayrıca, bu hataların düzeltilmediği ve iyileşme sağlanmadığı vurgulandı.
Yaptırım ve Yetki Askıya Alınması
Bu tarihten itibaren, A grubu yetkili acentelerden yanlış beyana yönelik bildirimlerde düzelme görülmeyen B grubu acentelerin yetkilerinin askıya alınacağı bildirildi. Bu yaptırım, “2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Tarafından Verilecek İdari Para Cezaları Hakkında Yönetmelik (SHT-IPC) Ek-2-c Madde 28″e dayanmaktadır. Ayrıca, “SHT-17.6 Hava Kargo ve Posta Güvenliği Talimatı”nın 19. maddesi hükmü de bu uygulamaya esas teşkil etmektedir.
Havacılık sektöründe faaliyet gösteren B grubu yetkili acenteler için bu uyarı, yanlış beyan uygulamalarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatmaktadır.


