Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkHavacılık HukukuShgm

SHGM Mevzuat Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor!

 

Geçtiğimiz ay ülke olarak zor bir dönem geçirdik. 15 Temmuz ve sonrasında yaşanan bu zorlu süreç ülkemizde her alanda etkisini gösterdi. Havacılık da etkilenen önemli sektörlerden biri olsa da, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (“SHGM”) 15 Temmuz sonrası çalışmalarını her zamanki gibi en hızlı şekilde kaldığı yerden devam etti.

Bu yazımızda 15 Temmuz sonrası SHGM tarafından yapılan mevzuat çalışmalarını ve duyuruları sizler için kısaca incelemek istedik:

  1. 9 Ağustos 2016 tarihinde SHGM, VFR uçuşlar (görerek uçuşlar) hakkında bir Genelge (VFR uçuşlar konulu, 65355440/E.1172 sayılı genelge)[1] çıkarmış ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ülke güvenliği sebebiyle VFR trafiklerine yönelik getirilen kısıtlamaların, mevcut kuralları uyulması şartıyla kaldırıldığını duyurmuştur. VFR bilindiği üzere,  bir pilotun uçağın durum kontrolünü ve seyrüseferini uçak dışındaki görsel referanslara göre gerçekleştirdiği uçuş kavramıdır.
  2. SHGM’nin kurumsal siber olaylara müdahale ekipleri ile ilgili genelgesi revize edilmiş, 2 Ağustos 2016’da yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Genelge (Kurumsal Siber olaylara müdahale merkezi konulu, 93582559/E.826 sayılı genelge)[2] havacılık sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile özel işletmeleri ilgilendirmektedir.
  3. 4 Ağustos 2016 tarihinde lityum piller, elektronik sigara ve hobi amaçlı drone’ların hava araçlarının kabin bölümünde taşınmasına getirilen değişikliklerle ilgili Genelge (Hava araçlarında elektronik sigara ve Lityum ion batarya taşıması konulu, 51.859.319-401.01.99/E.2169 sayılı genelge)[3]yayımlanmıştır. Bu Genelge,  e-sigaraların, e-pipoların ve elektronik nikotin dağıtım sistemlerinin taşınmasına ilişkin usuller ile 3480 UN (cihazdan bağımsız paketlenen Lityum İyon Bataryalar) ve 3090 UN (cihazdan bağımsız paketlenen Lityum Metal Bataryalar) numaralı maddelerin taşınmasına getirilen kısıtlamaların belirlenmesi ve hobi amaçlı kullanılan drone’ların (insansız hava aracı) kabinde taşınmasına yönelik belirsizliği ortadan kaldırmaya yönelik usullerin netleştirilmesi amacıyla hazırlanmıştır.
  4. SHGM 26 Temmuz 2016 tarihinde Ukrayna vatandaşlarına ilişkin duyuruda bulunmuştur. Bu duyuruya göre, umuma mahsus pasaport hamili Ukrayna vatandaşlarına, son 180 gün içerisinde toplam kalış süresi 90 günü geçmemek kaydıyla 60 gün olarak uygulanan vize muafiyetinin 90 güne çıkarılmasına ilişkin karar Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Uygulama 15.07.2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
  5. 2 Ağustos 2016 tarihinde ise SHGM, Endonezya’nın ülkemiz vatandaşlarına sağladığı turizm amaçlı vize muafiyeti uygulamaya girdiğini duyurmuştur. Bu kapsamda, 30 günlük vize muafiyetinden, en az altı ay geçerli pasaporta sahip olunması, geri dönüş biletinin bulunması ve yasaklılar listesinde bulunulmadığı takdirde geçerli olacaktır. Görüldüğü üzere, daha önceden planlanan bu düzenlemeler hiçbir aksama göstermeden yürürlüğe girmiş, biz havacılık sektörü ilgililerininin yakından takip ettiği önemli gelişmeler SHGM’nin yoğun çabaları sayesinde aksamaksızın devam etmiştir.

 © Serap Zuvin Law Offices

[1] https://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/genelgeler/GM-2016_04.pdf

[2] https://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/genelgeler/HGD-2015_1.pdf

[3] https://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/genelgeler/UOD_2016-07.pdf

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu