Hava Kargo Hakkında Herşey
HavacılıkHavacılık Hukuku

“SAYIN YOLCUMUZ, UÇUŞUNUZ ERTELENDİ…”

“SAYIN YOLCUMUZ, UÇUŞUNUZ ERTELENDİ…”

 

Global ekonomiyi etkileyen ekonomik krizden havacılık sektörü de etkilendi. Grevler, iptaller, Türkiye’de liranın yabancı paralar karşısında değer kaybı uçuşların belli bölgelerde yoğunlaşmasını tetikledi ve son dönemde turist giriş sayısı öngörülenden daha çok arttı. Bütün bunlar uçuş ertelemeleri konusunu gündeme getirdi. Peki, uçuş ertelemesi nedir, hangi noktada önem kazanır? Bu durumda yolcuların ne gibi hakları vardır?

Yolcu hakları, uluslararası havacılık alanında Türkiye’nin de taraf olduğu Montreal Konvansiyonu ile düzenlenmiştir. Bunun yanında, yine ülkemizin de taraf olduğu Chicago Konvansiyonu’na göre; her ülke kendi hava sahası içinde münhasır düzenlemeler yapma yetkisine sahiptir. Türkiye’de yolcu hakları konusu, Avrupa Birliği mevzuatı ile paralel olacak biçimde “Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik” ile düzenlenmiştir.

Uçuş Ertelemesi nedir, neden olur?

Uçuş ertelemesi, uçuşun çeşitli nedenlerle planlanan zamanda yapılamaması ve başka bir zaman dilimine ertelenmesi durumudur. Yoğunluk, teknik arıza, personel yetersizliği, güvenlik sorunu, doğa olayları gibi pek çok durum ertelemeye neden olabilir.

 

Havayolu işletmesi yolcuya karşı ne zaman sorumludur?

 

Uçuşu gerçekleştiren havayolu işletmesi, uçuşunu planlanan hareket saatinden itibaren aşağıdaki zaman dilimlerindeki gibi ertelerse; yolculara ilave hizmet teklif eder.

 

  • 2 saat veya daha fazla (1500 kilometreden daha kısa ve iç hatlardaki uçuşlar için),
  • 3 saat veya daha fazla (1500 ile 3500 kilometre arası uçuşlar için),
  • 4 saat veya daha fazla erteleme (3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için)

 

Erteleme 5 saati bulur ve aşarsa, yolcuya talebi halinde bilet tutarını iade eder ve yolcunun başlangıç noktasına ücretsiz dönüşünün sağlar.

Erteleme durumunda havayolu hangi hizmetleri sağlamalıdır?

  • 2 ile 3 saat arası gecikmelerde, makul ölçüde sıcak ve soğuk içecekler,
  • 3 ile 5 saat arası gecikmelerde, sıcak ve soğuk içecekler ile günün zamanına göre kahvaltı veya yemek,
  • 5 saat ve üzeri gecikmelerde sıcak ve soğuk içecekler ile günün zamanına göre kahvaltı veya yemek, ilave sıcak ve soğuk içecekler ile ilave hafif ara yemeği,
  • Bir veya daha fazla gece konaklamanın gerekli hale geldiği durumlarda veya yolcu için ilave bir konaklamanın gerekli hale geldiği durumlarda, otelde veya uygun bir konaklama tesisinde konaklama,
  • Havaalanı ve konaklama yeri (otel veya benzeri) arasındaki ulaşım.

Havayolu yukarıdaki hizmetlere ek olarak her halde, yolculara ücretsiz olarak süre kısıtlaması olmaksızın iki telefon görüşmesi, faks mesajı veya e-posta hizmeti teklif edilmelidir.

Uçuşu gerçekleştiren havayolu işletmesi, özellikle hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler ve refakatçileri ile tek başına seyahat eden çocukların ihtiyaçlarının karşılanması sırasında özel ilgi göstermek zorundadır.

 

Bütün bu hizmetler yeterli mi?

Nüfusu ve konumu sebebiyle hava taşımacılığı konusunda önemli bir paya sahip ülkemizde yapılan yasal düzenlemeler, çağdaş dünyanın taraf olduğu uluslararası düzenlemelere uygundur. Öte yandan bu düzenlemeler bazen, ertelenen uçuş sebebiyle yolcuların uğradığı mağduriyeti karşılayamaz ölçülere gelebilir. Düzenlemelerin kazuistik yöntemle her olayı ele alması mümkün değilse de; önemli olan, çözüm odaklı olmak ve havayolu işletmecileri ile yolcular arasındaki menfaat dengesini bir terazi gibi dengede tutmaktır. Bu yaklaşımı benimseyen havayolları uzun vadede çok olumlu fark yaratacaklardır.

 

Serap Zuvin (Ortak Avukatmailto:[email protected]

Deniz Hançer (Stajyer Avukat)

Çakmak Avukatlık Ortaklığı
Zorlu Center
D Lobisi, T3 Katı, Daire 348 Levazım Mahallesi, Koru Sokak No:2
34340 Beşiktaş Istanbul – Türkiye

“SAYIN YOLCUMUZ, UÇUŞUNUZ ERTELENDİ…” 24 Nisan 2024

“SAYIN YOLCUMUZ, UÇUŞUNUZ ERTELENDİ…” 24 Nisan 2024

 

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu