TRENDING LaGuardia Havalimanı’nda CRJ-900 ile İtfaiye Aracı Çarpıştı
Havacılığı bizimle takip edin
Pazartesi, Mart 23

SABİHA GÖKÇEN 90 MİLYON YOLCU HEDEFİNE KİLİTLENDİ

MEHMET KALI • 01 ŞUB 2026 • 3 DK OKUMA
SABİHA GÖKÇEN 90 MİLYON YOLCU HEDEFİNE KİLİTLENDİ 23 Mart 2026
68 / 100 SEO Puanı

SABİHA GÖKÇEN 90 MİLYON YOLCU HEDEFİNE KİLİTLENDİ: YENİ TERMİNAL VE UYDU YATIRIMLARI YOLDA ✈️🏗️

İstanbul’un ikinci büyük havalimanı Sabiha Gökçen, artan yolcu talebi ve bölgesel hub olma vizyonu doğrultusunda dev bir büyüme hamlesine hazırlanıyor. Airport Management & Aeronautical Industries Inc.  Genel Müdürü Faruk Kacır ile gerçekleştirilen röportajda, havalimanının 90 milyon yolcu kapasitesi hedefi ve bu hedefe ulaşmak için planlanan yeni terminal yatırımları tüm detaylarıyla ele alındı.

İSTANBUL – Mevcut Terminal 1 ve Terminal 2 ile yaklaşık 52–53 milyon yolcu kapasitesi sunan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın, önümüzdeki 3–4 yıl içinde bu kapasiteyi aşacağı öngörülüyor. Bu nedenle Terminal 3 (T3) yatırımı, artık bir tercih değil stratejik bir zorunluluk olarak değerlendiriliyor.


🏢 YENİ TERMİNAL VE UYDU YAPILARLA BÜYÜK SIÇRAMA

✨ Terminal 3 (T3) Projesi

Havalimanı otoritesi HEAŞ, Terminal 3 için fizibilite ve proje çalışmalarını sürdürürken; projenin 2026 yılı içerisinde başlatılması ve kısa süre içinde ihale sürecine çıkılması planlanıyor.

🛫 Uydu Terminaller

Terminal 3 yatırımı kapsamında iki adet uydu terminali inşa edilmesi öngörülüyor. Bu yapılar, ana terminalle entegre şekilde çalışarak yolcu akışını rahatlatacak ve operasyonel verimliliği artıracak.

📊 Bütünleşik Kapasite

Planın tamamlanmasıyla birlikte:

  • Terminal 1
  • Terminal 2
  • Terminal 3
  • 2 adet uydu terminali

eş zamanlı hizmet verecek ve toplam kapasite 90 milyon yolcunun üzerine çıkacak.


🛬 ALTYAPI VE SAHA GELİŞTİRMELERİ

🅿️ Yeni Uçak Park Pozisyonları

İkinci pist ve tamamlayıcı yatırımlar kapsamında:

  • Yaklaşık 600 bin m² büyüklüğünde orta apron
  • 60 yeni uçak park pozisyonu

hizmete alınmış durumda. Bu yatırım, özellikle yoğun saatlerde operasyonel esnekliği ciddi ölçüde artırıyor.

🧭 Kuzey Hava Sahası ve Kara Tarafı Düzenlemeleri

  • Kara sahasındaki bazı alanların hava tarafına dahil edilmesi
  • Operasyonel kalabalığı azaltacak yeni projeler
  • Ana nizamiyenin genişletilmesi
  • Terminal 3 ile entegre otopark kapasitesi artışı

planlanan adımlar arasında yer alıyor.


📈 MEVCUT DURUM VE İHTİYAÇ ANALİZİ

Sabiha Gökçen Havalimanı:

  • 2025 yılını 48,4 milyon yolcu ile kapattı
  • 2026’da 50 milyonun aşılması bekleniyor

Bu büyüme ivmesi, yeni terminal yatırımını kaçınılmaz hale getirirken; Sabiha Gökçen’i sadece İstanbul’un değil, bölgenin en güçlü havacılık merkezlerinden biri konumuna taşıyacak bir dönüşümün de habercisi olarak görülüyor.

✈️ Havacılık sektöründe kapasite artık sadece metrekareyle değil; entegrasyon, akıllı planlama ve sürdürülebilir altyapı ile ölçülüyor. Sabiha Gökçen’in yol haritası da tam olarak bu vizyonu yansıtıyor.

SABİHA GÖKÇEN 90 MİLYON YOLCU HEDEFİNE KİLİTLENDİ 23 Mart 2026

Mehmet Kali
Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

Yorumlar (0)