Hava Kargo Hakkında Herşey
Airbus HaberleriHavayolu

Pegasus, LEAP-1A motorlarını filosuna dahil etmeye devam ediyor

CFM: Pegasus Hava Yolları LEAP-1A motorlarını filosuna dahil etmeye devam ediyor

  • Pegasus Hava Yolları bugüne kadar filosuna üç uçak ekledi.
  • Filo günde ortalama olarak 10 uçuş gerçekleştiriyor.

İstanbul12 Ekim 2016 Pegasus Hava Yolları, 2 Ağustos tarihinde CFM International’ın en son teknolojisi ile üretilen LEAP-1A motorunu, İstanbul – Antalya uçuşlarında Airbus A320neo uçağında kullanmaya başlayan dünyadaki ilk havayolu şirketi oldu. A320neo uçakları için toplam 200 LEAP-1A motor siparişi veren havayolu şirketi, bugüne kadar LEAP-1A motoru ile 1.700’den fazla uçuş tamamladı.

Pegasus Havayolları CEO’su Mehmet Nane, “Bu motorun çalışma performansından son derece memnunuz. Bugüne kadar en küçük bir problem dahi görülmedi” dedi. Nane sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk günden itibaren yeni A320neo uçaklarımızı filomuzdaki diğer uçaklarla aynı şekilde kullanmaya devam ettik. Çoğu günler, günde 10-11 uçuş gerçekleştiriyoruz. Motorun güvenilirliği, yolcu kapısındaki 30 dakikalık dönüş süresine uymamızı ve uçuş programlarımıza bağlı kalmamızı sağlıyor. Bu motorların tüm özelliklerinin sağladığı esneklikten faydalanarak, günlük operasyonlarımızı en iyi şekilde destekleyebiliyoruz.

CFM International Başkan ve CEO’su Jean-Paul Ebanga şu açıklamalarda bulundu: “Pegasus’un LEAP motorunu filosuna bu kadar sorunsuz bir şekilde katabilmesinden dolayı çok mutluyuz. Pegasus ve CFM ekiplerinin bu olağanüstü sonucu elde etmek üzere gerçekleştirdiği sıkı çalışma ve planlama sürecini izlemek çok heyecan vericiydi. Bu başarılı sonuç için herkesi tebrik ediyorum.”

LEAP-1A, mevcut en iyi CFM motoruna kıyasla yakıt tüketimi ve CO2 emisyonunda çift haneli tasarrufun yanı sıra motor sesi ve egzoz gazı emisyonlarında çarpıcı azalmalar sağlıyor. Tüm bu teknoloji, CFM’nin üstün güvenilirliği, düşük işletim maaliyetleri, uzun uçuş ömürleri ve bakım maliyetlerini düşük tutmayı sağlayan özellikleri de dahil olmak üzere genel olarak daha iyi bir kullanım sunmaya odaklıdır. Tüm bu özellikler, motorların faydalı kullanım ömrü boyunca öngörülebilen bakım maaliyetlerinin sağlanması için sofistike analitik çalışmalarla destekleniyor.

CFM hakkında

CFM56 motorları, Snecma ve GE’nin ortak girişimi olan, dünyanın lider ticari uçak motoru üreticisi CFM International’ın bir ürünüdür. Firma dünya genelinde 550’den fazla işletmeye 28.300’ün üzerinde motor üretmiştir. CFM56 filosu, dünyanın en güvenilir motorları olarak 770 milyonun üzerinde uçuş saatini geride bırakmıştır.

Pegasus Havayolları hakkında (www.flypgs.com)

1990 yılında charter uçuşlarla havacılık sektörüne giriş yapan Pegasus, 2005 yılında ESAS Holding tarafından satın alınarak düşük maliyetli iş modelini benimsemiştir. Pegasus, uygun ücretle ulaşım imkânı sunan, Türkiye’nin lider düşük maliyetli havayoludur. Hava yolu ile yolculuğun herkesin hakkı olduğuna inanan Pegasus, uyguladığı “low cost (düşük maliyetli hava yolu)” modeli ile misafirlerine uygun fiyatlı, zamanında kalkan ve genç uçaklarla seyahat etme imkânı sağlamaktadır. Pegasus, misafirlerini 33’ü yurt içinde, 70’i yurt dışında olmak üzere toplam 40 ülkede 102 noktaya ulaştırmakta ve İstanbul Sabiha Gökçen üzerinden Türkiye ile Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Rusya, Orta Asya arasında bağlantılı uçuşlar gerçekleştirmektedir. Pegasus, 2012 yılında Airbus firmasıyla imzaladığı ve teslim tarihindeki tutarı yaklaşık 12 milyar USD olan, 25 adedi opsiyonlu 100 uçaklık filo siparişi ile sipariş verdiği tarih itibariyle Türk Sivil Havacılık tarihinde bir seferde verilmiş en büyük siparişe imza atmıştır.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu