Hava Kargo Hakkında Herşey
AkademiGüncel HaberlerHavacılık

Özyeğin Üniversitesi, uluslararası bir başarıya daha imza attı

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN TASARLADIĞI MARS ROBOTU İKİNCİ KEZ TÜRKİYE’DEN KATILAN TEK TAKIM OLARAK POLONYA’DA YARIŞACAK

Özyeğin Üniversitesi, uluslararası bir başarıya daha imza attı. ÖzÜ Rover Takımı, her yıl Polonya’da düzenlenen European Rover Challenge’a ikinci kez Türkiye’den katılan takım olmaya hak kazandı. 18 kişilik ÖzÜ Rover Takımı, Mars’a gidecek astronotlar için tasarladığı Merih-2 robotuyla, 10-13 Eylül 2016 tarihinde, tek Türk takımı olarak 10 farklı ülkeden 44 ekiple mücadele edecek.

Katma değer yaratan yenilikçi eğitim modeliyle dünya standartlarında eğitim verenÖzyeğin Üniversitesi, uluslararası başarılarına bir halka daha ekledi. Özyeğin Üniversitesi’nin 17 öğrenci ve bir öğretim üyesinden oluşan 18 kişilik ÖzÜ Rover Takımı, Mars’a gidecek astronotlar için tasarladıkları Merih-2 robotuyla tüm ön elemeleri geçerek European Rover Challenge’a bir kez daha Türkiye’den katılan tek takım olmaya hak kazandı. Genç bilim insanlarının tasarımlarının yarıştığı European Rover Challenge’a geçen yıl Türkiye’den katılan tek takım olan ÖzÜ Rover Takımı, bu yıl da tek Türk takımı olarak, 10 farklı ülkeden 44 takım ile 10-13 Eylül 2016 arasında Polonya’da mücadele edecek. Yarışmada takımların 50 kg ağırlığında ve maksimum 15 bin Euro maliyete sahip bir gezgin robotla, çeşitli görevleri gerçekleştirmeleri bekleniyor. Yarışmadaki takımların toplam bütçesi 1 milyon USD’ye kadar ulaşıyor.

MARS’A GİDECEK ASTRONOTLARA DESTEK

Özyeğin Üniversitesi Makina Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özkan Bebek’in liderliğinde, ÖzÜ öğrencileri Mehmet Can Yıldırım, Ali Yaşar, Alp Yıldırım, Barış Balcı, Batıkan Özgür, Begüm Sunal, Can Evyapan, Deniz Kurt, Emre Kağan Çiçek, Oğuzhan Dalgıç, Sercan Aydoğdu, Sena Şevval İnan, Yağız Atasoy, Arjen Kılıç, Canay Demir, Yılmaz Hıdıroğlu ve Nisan Kuzuluk’tan oluşan ÖzÜ Rover Takımı, uzay robotları konusunda araştırma yapmak ve konu ile ilgili yarışmalara katılmak üzere kuruldu.

European Rover Challenge’a geçen yıl Merih-1 robotuyla katılan ÖzÜ Rover Takımı, bu yıl daha da gelişmiş bir model olan Merih-2 gezginini tasarladı. Mars koşulları göz önünde bulundurularak tasarlanan Merih-2, hem astronotlara yardımcı olmayı hem de yeni keşifler yapmayı hedefliyor. Geçen yılki robota göre boyutları küçülen ve hafifleşen Merih-2, Mars’ın yüzeyinden toplanan örnekleri daha araç üzerindeyken analiz edebilecek şekilde tasarlandı.

ÖzÜ Rover Takımı, her yeni tasarımda robotları bir adım daha geliştirerek Mars’a yollanması planlanan robotlara ilham kaynağı olacak yeni fikirler üretmeyi hedefliyor. Bu amaç için düzenlenen uluslararası yarışmalara katılarak tasarımlarını paylaşıyor. Robotlar yapılırken her öğrenci kendi alanında daha fazla uzmanlaşma imkânı buluyor. Aynı zamanda çok disiplinli takım yapısı içerisinde geleceğin mühendisi öğrenciler farklı alanlarda çalışma olanağı da buluyor.

Üniversite düzeyinde gezgin robot (Mars Rover) yarışmalarının ilki 2007 yılında URC (University Rover Challenge) adı altında Mars Society tarafından başlatıldı. Bu yarışmaların ana amacı, uzayda bir görev esnasında astronotlara yardımcı olan bir gezginin çalışma prensiplerinin benzerlerinin geliştirilerek, üniversite öğrencileri tarafından denenmesi. 2014 yılından itibaren de URC’ye paralel olarak Avrupa Uzay Vakfı liderliğinde Avrupa Uzay Ajansı (ESA) gibi kuruluşların da ortaklığıyla ERC (European Rover Challenge) organize edilmeye başlandı.

Mehmet Kali

Hello everyone. My name is Mehmet Kali. In the industry, I am known as "Kali". I graduated from the first civil aviation training school in Turkey, which was known as the Civil Aviation School at the time and is now Eskişehir Technical University, in 1991. As I graduated from the Business Administration department, it was a bit challenging for me to integrate into the industry. I have worked for companies such as SultanAir, DHMI, Havaş, and Swissair, and currently, I provide services and consultancy in air cargo transportation. I have experience in dispatching, air traffic control, passenger services, and aircraft coordination. During my time at Swissair, I had the opportunity to experience aviation training in many countries. Since 2012, I have been focusing on air cargo transportation. For three years, I taught courses on air cargo at Nişantaşı University. I still hold valid IATA certifications related to both passenger and cargo operations. For over ten years, I have been managing aeroportist.com, a news website related to aviation, which initially started as a hobby. I enjoy building aviation networks and sharing knowledge. If there is anything I can contribute to, I am here. Best regards "kali"

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu