Hava Kargo Hakkında Herşey
Havacılık

Mühendis mi? Eleman mı? Mahkeme karar verecek!

81 / 100

Mühendis mi? Eleman mı? Mahkeme karar verecek!

Uçak mühendisleri ile uçak bakım mühendisleri arasında yaşanan ‘unvan’ krizinin geldiği son nokta mahkeme oldu.

Taraflardan uçak bakım mühendislerinin “Bizler de 5 yıl üniversite okuyoruz. Benzer dersler alıyoruz. Bize ‘eleman’ unvanının uygun görülmesi doğru değil. Hak kaybı yaşıyoruz” diyerek başlattığı süreçte, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) itirazıyla, üniversitelerin uçak mühendisliği bölümünde mezun olanlar ile uçak havacılık elektrik elektronik bölümünden mezun olanların aynı dersleri görmediği, dolayısı ile aynı unvanın kullanılmasının yasaya aykırı olduğu savunulmuştu.

mühendis
THY UÇAK KARGO FİYATI

Uçak Bakım Mühendisleri Derneği anlaşmazlığın, “eleman” yerine “uçak bakım mühendisliği ya da uçak teknoloji mühendisliği” olarak unvan verilmesiyle çözülebileceğini söylerken, YÖK kararının iptali için, Erciyes
Üniversitesi 4 yıllık Sivil Havacılık Yüksekokulu Uçak Elektrik-Elektronik bölümü mezunu YALÇIN TANRIVERDİ’nin Ankara 12. İdare Mahkemesi’ne başvurusunda, Ara Karar aşağıdaki şekilde verildi:

Uçak Bakım Mühendisleri Platformu’nun karar ile ilgili yorumu ise şöyle ;

Mahkeme Uçak Bakım Mühendislerinin Unvanı Hakkında İTÜ’nün Muhatap Olmadığına Karar Verdi


YÖK’ün ve ÜAK’ın (Üniversitelerarası Kurul) Türkiye’de olmadığını ve kullanılmadığını iddia ettiği Uçak Bakım Mühendisi kadrosunda THY Teknik AŞ’nin, çeşitli sivil uçak bakım kuruluşlarının ve askeri hava ikmal bakım merkezlerinin “Uçak Bakım Mühendisi” kadrosunda personel çalıştırdığı ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün 85027 unvan kodunun Uçak Bakım Mühendisi unvanı olduğu bilinen apaçık gerçeklerdir.

Buna rağmen Avrupa dahil yurtdışı denkliği Uçak Bakım Mühendisliği bölümlerine tekabül eden dava konusu bölümlerin bulunmadığı ve daha önce yanlış ve kanunsuz bilirkişi raporu vermesine rağmen İTÜ’nün ısrarla kararlara müdahil edilmesi kanunsuzluğun devam etmesine neden oluyordu.
09.03.2021 tarihli mahkeme ara kararında ilgili bölümlerin bulunduğu Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’nden ilgili bölümlerin yurtdışı denkliği ile ilgili bilgi talep ederken konunun muhatabı olmadığı için İTÜ’den herhangi bir görüş talebinde bulunulmadı.

Ayrıca mahkeme THY Teknik AŞ’den 22 Eylül 2021 tarihli Uçak Bakım Mühendisi istihdamına yönelik ilanı ve Uçak Bakım Mühendisi’ nin görev tanımı ile ilgili bilgi verilmesini, dava konusu bölüm mezunlarının THY’de hangi unvanla çalıştıkları hakkında bilgi talep etti. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin sitesine koyup mezun ve öğrencilerin mevcut kanunsuzluk ve keyfilik ile mücadelesi başladıktan sonra kendi internet sitesinden sildiği Havacılık Elektrik Elektroniği bölümünün mühendislik yeterliliklerine haiz olduğuna dair belgeler ve YÖK’ün kendi sitesinde bulunan Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’ nde dava konusunu bölümlerin 52(mühendislik alan kodu) ile gösterilmesine rağmen ısrarla kanunsuz Eleman, Tekniker, Lisansiyer dayatmaları ile ilgili ESTÜ, YÖK ve ÜAK’ ın mahkemeye ne cevap vereceğini merakla bekliyoruz.

Uçak Bakım Mühendisleri Platformu

mühendis

Zeynep Kali

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. 15 Yıl Havacılık sektöründe çalıştı. Uçakları,yolcuları ve yolculukları çok sever. Farklı insanlar tanımak,tanımadığı şehirlerin sokaklarında dolaşmak en hoşlandığı şeydir. Bir kız çocuğu annesidir. Sitemizin Yazı İşleri Müdürüdür

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu