Bagaja verilen Laptoplar yangına sebebiyet verebiliyor
ABD hükumeti, dünya havayolu camiasına olası bir yangın olasılıÄı nedeniyle dizüstü bilgisayarları gibi kiÅisel elektronik cihazları uçaÄın ambarına yüklenen check-in bagaja konulmasını yasaklamaya çaÄırıyor.
Federal Havacılık İdaresi‘nin BM ajansı ICAO’ya verdiÄi bir raporda, yapılan testler sonucunda bir dizüstü bilgisayarın Åarj edilebilir lityum iyon pilinin aerosol bir sprey kutusu yakınında aÅırı ısınması durumunda bir uçaÄın yangın bastırma sistemini devre dıÅı bırakabilecek bir patlamaya neden olabileceÄini gösterdiÄini söyledi. Patlama, yapısal olarak uçaÄa zarar verecek kadar güçlü olmayabilir ama ancak yük bölmesine zarar verebilir ve Halon‘un ( Halon, yangın söndürmede kullanılan bir kimyasal bileÅiktir ) kaçmasına sebep olabilir. O zaman yangının yayılmasını engelleyecek hiçbir imkan kalmaz.
Ãnerilen yasak, ICAO’nun tehlikeli malzemelerle ilgili panelinde gündeme gelecek.
Åarj edilebilir lityum piller, cep telefonlarından dizüstü bilgisayarlardan elektrikli arabalara kadar deÄiÅen tüketici ürünlerinde kullanılır. İmalatçılar, daha küçük paketlere daha fazla enerji paketi verdikleri için seviyorlar, ancak üretim hatalarına, hasar görmesine, aÅırı sıcaklıÄa maruz kaldıklarında, aÅırı yüklenmiÅ veya çok sıkı paketlenmiÅ haldeyken piller kendiliÄinden tutuÅabilir. Yangınlar, uçak yapımında kullanılan alüminyumun erime noktasına yakın 1,100 Fahrenheit kadar yakabilirler.
